Kamuoyunda soru işaretlerine neden olan böcekli kakaoyla ilgili açıklama yapan Altınmarka, Türkiye’ye gelen ürünün fümigasyon yöntemiyle temizlendiğini dile getirdi
Altınmarka’nın Temmuz 2007’de getirdiği böcekli kakao çekirdeklerinin hangi şirketlere satıldığı merak konusu olurken, şirket tarafından yapılan yazılı açıklamada, fümigasyonla bu böceklerin temizlendiği belirtildi. Bilirkişi olan Ziraat Mühendisi Derya Ulaşoğlu’nun raporuna göre fümigasyon başarılı olmadı.
Habertürk Ekonomi’de yer alan “Fareli Kakao Yemişiz” başlıklı habere Altınmarka tarafından yapılan açıklamada, Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Kanunu’na atıfta bulunuldu. Kanunun, “İthali istenen nebatlardaki veya ambalajlarındaki hastalık ve zararlılar, ithale mani nevilerden olmamakla beraber mücadeleye tabi tutulan nevilerden ise ve fenni surette temizlenmeleri de mümkünse masrafları mal sahibinden peşin alınmak üzere fenni temizleme yapıldıktan sonra memlekete sokulabilir“ maddesine yer verilen açıklamada, “Fildişi Sahilleri’nden ithal edilen kakao çekirdeği çuvalları üzerinde oluşan ve kelebeklenmeye sebebiyet veren durum nedeniyle Zirai Karantina Müdürlüğü tarafından öngörülen fümigasyon işlemine tabi tutularak ithal ve kullanıma uygun hale getirilmiştir. Söz konusu kakao çekirdeklerinin sağlık, kalite veya hijyen kurallarına aykırılık tespit edilseydi, ithali de mümkün olmazdı” denildi. Açıklamada, herhangi bir zararlının kakao çekirdeği kabuklarından içeriye sızmasının da mümkün olmadığı iddia edildi.
RAPOR TERSİNİ SÖYLÜYOR
Ulaşoğlu’nun raporunda ise şu sözlere yer verildi: “Gemide canlı böcekleri yok etmek için yaptırılan fümigasyonlar, düşük konsantrasyon ve hatalı uygulaması sonucunda başarısız olmuştur.” Ulaşoğlu raporunda, kakaoda kendi kendine böceğin oluşmasının mümkün olmadığını, böcek varsa mutlaka yumurta ve yumurtayı bırakan erginin de olacağına dikkat çekiyor
‘POZ VERMİŞ FARE’
Altınmarka’dan yapılan açıklamada, “Gemi ambarındaki fare ölüsünün oraya nasıl geldiği ve ölü farenin adeta nasıl poz verdiği de anlaşılabilir değildir” denildi. Bilirkişi Ulaşoğlu ise raporunda şunları söylüyor: “Gemiden alınan fare örneği, incelemesi sonucunda bu farenin de San Pedro’dan ürün içinde geldiğini göstermektedir. Örneğin çok kuruması, daha detaylı incelemeyi zorlaştırmakla beraber kuyruğunun çok tüylü olması ve yüz kısmında iki yanda da gözlenen sarımsı lekelenmeler Türkiye örneklerinde pek rastlanan bir durum değildi. Türkiye’de yayılış gösteren 64 kemirici tür arasında yer almamaktadır.”
GAZETE HABERTURK- HT EKONOMİ