400 KİŞİ ÖLECEK
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, domuz gribi aşısında ruhsat aşamasının zamanında tamamlanamaması halinde hacıları Suudi Arabistan’da aşılayacaklarını açıkladı. Akdağ, ekim ayında ilk partisi alınması planlanan aşıda ciddi yan etki tespit edildiği takdirde aşılamadan vazgeçilebileceğini ifade etti. Akdağ, gerekli görülürse okulların kapatılabileceğini de söyledi.
Dün basın kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen Akdağ, domuz gribine karşı alınan önlemlerle ilgili bilgi verdi. Salgınla ilgili sunumda, dünyada hastalığa bağlı teyitli vaka sayısının 340 binin üzerinde, ölüm sayısının da en az 4 bin 100 olduğu bildirildi. Türkiye’de görülen 472 vakanın 157’sinin virüsü yurtiçinde, 315’inin virüsü yurtdışında aldığı açıklandı.
5 bin kişi hayatını kaybedebilir
Hastalığın şu anki seyrine göre, hiç aşı yapılmaz ve tedbir alınmazsa Türkiye’de 21 milyon kişinin hastalanacağı, 5300 kişinin hayatını kaybedebileceği, dolaylı kayıplar hariç salgının toplam maliyetinin 1.1 milyar TL olacağı öngörüsünde bulunuldu. Risk gruplarına aşı yapılır ve gerekli tedbirler alınırsa 1.8 milyon kişinin hastalanacağı, 400 kişinin hayatını kaybedebileceği, salgının maliyetinin 640 milyon TL olacağı belirtildi. 2.5 milyon kutu antiviral ilaç ve 400 bin adet sağlık personeli koruyucu kiti stoklandığı ifade edildi. Aşılar üç ayrı firmadan temin edilecek. Ocak başına kadar 48 milyon aşı siparişinin yüzde 35’i teslim edilecek ve aşılar ücretsiz yapılacak.
Akdağ, yayılmayı önlemek için okulların kapatılabileceğini, yarıyıl tatilinin uzatılabileceğini, TV ile devam ettirilmesinin söz konusu olabileceğini belirtti.
Sağlık Bakanlığı, aralık ayında Türkiye'de de etkili olması beklenen domuz gribi salgınına karşı teyakkuza geçti. Bakan Recep Akdağ, önlem alınmazsa Türkiye'de 5 bin 300 kişinin hastalıktan ölebileceği uyarısını yaptı. Aşılama yapılsa bile 400 kişinin ölebileceği düşünülüyor
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) 'Domuz gribi' olarak adlandırılan H1N1 virüsü salgını uyarısı üzerine teyakkuza geçen Sağlık Bakanlığı tüm Türkiye'de bir aşılama ve bilinçlendirme kampanyası başlatıyor.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ankara'da bürokratlarıyla düzenlediği basın toplantısında aralık ayında Türkiye'ye sıçraması öngörülen salgına yönelik senaryoları ve aldıkları tedbirleri şöyle açıkladı:
ARALIKTA KAPIDA ŞUBATTA ZİRVEDE
H1N1 virüsünün neden olduğu domuz gribinin aralık ayında Türkiye'de yayılmaya başlayıp şubat-mart aylarında zirve yapması bekleniyor. Kuzey yarımkürede milyarları bulan sayıda insan bu kış hastalığa yakalanacak.
43 MİLYON DOZ AŞI İÇİN İMZALAR ATILDI
Salgına karşı önlem olarak bakanlık 43 milyon aşı alımı için sözleşme imzaladı. Bunun için Maliye Bakanlığı'ndan 500 milyar YTL ödenek istendi. Aşının yüzde 95 oranında başarı sağlaması bekleniyor. Üç ayrı firma ile 25 milyon, 15 milyon ve 3 milyon doz olmak üzere sözleşmeler imzalandı. Aşılar ücretsiz uygulanacak.
KABİNE DE AŞILANACAK
Sağlık, güvenlik, belediyecilik gibi temel hizmetlerde çalışan kamu görevlileri de öncelikli olarak aşılanacak. Bakan Akdağ sağlık personeli olduğu için aşılanacak. Akdağ bir soru üzerine aşılamanın Bakanlar Kurulu üyeleri için de geçerli olduğunu söyledi.
HASTANE VE OKULDA TOPLU AŞILAMA
İlaç şirketleri yoğun talep nedeniyle eczanelere aşı veremiyor. Aşılama, okullar ve işyerlerinde toplu olarak yapılırken, sağlık kurumlarında da yapılabilecek.
SİNEMA, TİYATRO, SPOR KARŞILAŞMASINA İPTAL
Salgının yoğun olduğu dönemlerde sinema, tiyatro ve spor gibi toplu izlenen etkinlikler de iptal edilebilecek.
TÜRKİYE'DE ŞU ANA KADAR ÖLEN YOK
Meksika'da ortaya çıkan ve Güney Amerika, Avustralya ve Yeni Zelanda'da ölümlere yol açan domuz gribinin bulaşıp hasta ettiği insanlar arasındaki ölüm oranı binde 1. Türkiye'de bugüne dek 472 vaka tespit edildi. Bunların 315'inin ülkeye dışarıdan girdiği 157'sinin de yurt içinde enfekte olduğu tespit edildi. Türkiye'deki vakalarda ölen kişi yok.
ÇOĞU HASTA SÜRECİ AYAKTA GEÇİRECEK
Hastaların çoğu grip sürecini evde izole olarak geçirebilecek. Hastaneye başvurmak için solunum sorunları önemli bir belirti sayılacak. Hafif seyredenlere evde izole olup atlatma öneriliyor. Ancak kendisini ya da çocuğunu iyi görmeyenlere de 'hastaneye gidin' önerisi yapılıyor.
MÜCADELE İÇİN DAİRE BAŞKANLIĞI
Sağlık Bakanlığı, salgın ile mücadele için H1N1 Pandemi Daire Başkanlığı kurdu. Ayrıca Sağlık Bakanlığı Bilgi Merkezi '184 SABİM' hattı 24 saat esasına göre çalışmaya başladı. Bütün çalışmaları Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan'ın yönlendirmesi kararlaştırıldı. SAKOM internet sitesinde irtibat kurulabilecek bütün yetkililerin telefon numaraları yayınlandı.
ÖPÜŞME OUT, UZAKTAN SELAMLAŞMA IN
Şu anda değil ama salgın riski olan aralık ayından itibaren tokalaşma, sarılma, öpüşme gibi selamlaşma yöntemlerine son verilmesi gerekecek. Bunun yerine uzaktan selamlaşma yöntemleri kullanılabilecek. ANKARA
ÖNCE HAMİLELER VE ÇOCUKLAR
AŞIlar Türkiye'ye gelir gelmez, hastalığa yakalanma risk grupları olan hamileler ve çocuklara yapılacak. 6 aya kadar aşı yapılmayacak. Ancak 6 aydan küçük bebeklere bakanlar, aşılanacak. 6 aydan 24 yaşa kadar olan kesim aşılanacak. 10 yaş altındakilere iki doz halinde, üstündekilere ise tek doz olarak aşılama yapılacak. İlköğretim ve liselerde toplu aşılama yapılacak. Ayrıca 65 yaş üstü de aşılanacak. 24-65 yaş arasında ise aşılama planlanmıyor. Ekim ayında ilk gelen aşılardan hacı adayları da yararlanacak.
TÜRKİYE ERKEN ALARMA GEÇTİ
Bakan Akdağ'a göre Türkiye, önlem alma kapasitesi bakımından ABD'nin de ilerisinde. O nedenle aşıların temininden itibaren zamanla yarışılarak salgının zirve yapması beklenen şubat ayı öncesinde risk gruplarının tamamına yakınının aşılanması sağlanacak. Bu dönemde 24 milyon aşının yapılması hedefleniyor.
BİRİNCİ ÖNLEM ELLERİ YIKAYIN
Vİrüsten korunmanın en temel yolu elleri bol sabunla ve bol suyla sık sık yıkamak. Hapşırırken ya da öksürürken de ağzı ve burnu kapatacak şekilde mendil kullanılması da öneriliyor.
OKULLARA ARA VERİLEBİLİR
SALGIN başladığına kanaat getirilen yerlerde okullar 4 ile 12 hafta arasında ara verilmesi gündeme gelecek. Salgının yoğunlaşma dönemine göre sömestr tatili erkene çekilebilecek ya da ileriye atılabilecek.
GRİP AŞISI YETMEZ
DOMUZ gribi mevsimsel gripten farklı olduğu için grip aşısı olanların da yeni domuz gribi aşısını yaptırması gerekiyor. İki aşının aynı anda yapılması mümkün. Hastalığa yakalandıktan sonra ise aşıya gerek yok.
5 BİN 300 KİŞİ ÖLECEK
- Türkiye'de aşılama ve diğer önlemler alınmazsa bu kış 21 milyon kişi domuz gribine yakalanabilecek.
- Bunun 8.8 milyonun hastanelere başvurması
ve 15 bin 500'ünün yoğun bakım hizmeti alması öngörülüyor.
- Bu kötümser senaryoya göre Türkiye'de domuz gribinden ölüm vakası sayısı 5 bin 300'lere ulaşabilecek.
400 KİŞİ ÖLECEK
- Aşılama ve yayılmaya karşı diğer önlemler alınırsa enfeksiyon sayısı
1.8 milyon hasta ile sınırlı tutulabilecek.
- Bunun 750 bininin hastanelere başvurması bekleniyor. Tahmin edilen
yoğun bakım hasta sayısı bin 200.
- Sağlık Bakanlığı'na göre bu vakalardan 400'ünün de ölümle sonuçlanabileceği tahmin ediliyor. Bakanlık süreci hızlandırıyor.