Antarktika 3 derece daha ısınabilir
Antarktika kıtasının bu yüzyılın sonuna kadar 3 derece daha ısınabileceği bildirildi.
Kopenhag'da yapılacak BM iklim zirvesine 6 gün kala, 5 araştırma merkezinden 450 kişinin oluşturduğu Antarktika Araştırmaları Bilim Komitesi (SCAR), Antarktika'nın geçmişteki ve gelecekteki durumuyla ilgili 550 sayfalık bir rapor yayımladı.
Raporda öne çıkan noktalar şöyle:
- Ozon tabakasındaki deliğin genişlemesine bağlı olarak, güney okyanusundaki batı rüzgarlarının şiddetinin artması, son 30 yılda Antarktika'yı iklim değişikliğinden uzak tuttu. Ancak bu rüzgarlar, okyanusun karbon kuyusu rolünü oynamasını (karbondioksiti emmesi) etkiledi, yüzey sularındaki karbondioksit miktarını artırdı.
-Güney okyanusundaki akım, diğer tüm okyanuslardakilerden daha fazla ısındı. Isı artmaya devam ederse "işgalci türler", bölgeye ait, ender bulunan türlerle rekabete girebilir.
-Kıtanın en kuzey uzantısı, özellikle yağışlarla yeni hayvan ve bitki türlerinin gelmesiyle yazın ısındı.
-Kuzeybatıdaki Amundsen körfezindeki buzul inceldi. Yarımadadaki buzulların yaklaşık yüzde 90'ı erimeye başladı.
-Buzulların erimesi Adelie bölgesindeki penguenlerin sayısında azalmaya yol açarken, bu penguenlerin sayısının kıtanın doğusunda ve Ross Denizine doğru artmasına neden oldu. Kabuklu deniz hayvanlarının sayısı da azaldı.
-Yüzyıl sonuna kadar bölgenin 3 derece daha ısınması halinde buzulların üçte birinin azalması bekleniyor. Bu da çoğunlukla tek hücreli su yosunlarından oluşan, sularda yaşayan bitki topluluğu fitoplanktonların artışına neden olabilir. İç buzulun erimesi ise artan kar yağışlarıyla kısmen dengelenebilir.
-Batıdaki buzulların erimesi deniz seviyesinin yükselmesine katkıda bulunabilir. Deniz seviyesi 2100'de 1,4 metreye ulaşabilir.
Hindistan Danimarka'ya karşı çıkıyor
Bu arada, Hindistan Çevre Bakanı Jairam Ramesh, ülkesinin, Danimarka'nın sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik önerilerini kabul etmeyeceğini açıkladı.
Ramesh, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da 7-18 Aralıkta yapılacak BM İklim Konferansından önce bugün Hintli haber kanalı CNN-IBN'e yaptığı açıklamada, Danimarka hükümetinin önerileriyle ilgili fazla ayrıntıya girmeden, önerileri Hindistan için "açıkça kabul edilemez" olarak niteledi.
Hindistan basınına göre, Danimarka bütün ülkelere, 2025'ten itibaren, hangi düzeyde olursa olsun sera gazı emisyonlarını azaltmayı öneriyor.
Ramesh, başka bir Hintli haber kanalı olan NDTV'ye yaptığı açıklamada, Danimarka'nın hazırladığı sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik bir ön projeyi gördüğünü ve bu ön projenin Hindistan için endişe verici unsurlar içerdiğini belirtti.
Hindistan, ABD ve Çin'le birlikte, atmosfere en fazla, karbondioksit başta olmak üzere sera gazları salıveren ülkeler arasında bulunuyor. Hintli yetkililer sera gazı emisyon kesintisi öngören önerilerin Hindistan'ın ekonomik kalkınmasını frenlemesinden korkuyor.
Hindistan Çevre Bakanı Ramesh, Kopenhag'da yapılacak BM İklim Konferansında Çin'i temsil edecek olan Şie Cınhua'nın Danimarka hükümetine daha kabul edilebilir karşı öneri sunacağını söyledi.
Hindistan, Çin, Brezilya ve Güney Afrika, sera gazı emisyonlarının azaltılması konusunda kalkınmış ülkeleri daha fazla sorumluluk yüklenmeye davet ediyor.
Karbondioksit ve sera etkisine neden olan diğer beş gazın salımını azaltmayı öngören ve 2012'de yürürlükten kalkacak Kyoto İklim Protokolü yerine ne tür bir anlaşmanın olabileceğine ilişkin tartışmalar, Kopenhag'da yapılacak konferansa katılacak ülkeler arasında sürüyor.
.ALINTIDIR.