Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ''Pazar günü alışveriş merkezlerinin kapatılmasıyla ilgili bir kural söz konusu değil'' dedi.
İstanbul Mobilya Fuarının ardından bir televizyon kanalının sorularını yanıtlayan Ergün, büyük mağazacılık yasa tasarısında AVM'lerin pazar günü kapalı olup olmayacağının sorulması üzerine, tasarıda böyle bir madde olmadığını söyledi.
Nihat Ergün, şunları kaydetti:
''Pazar günü çalışma saatlerinin biraz daha kısıtlı olması, marketler bölümüyle ilgili bir kısıtlılık söz konusu veya diğer mağazalarla ilgili. Eğlence yerleriyle, sinemalarla, diğer restoran kafe gibi yerlerle ilgili herhangi bir süre kısıtlaması söz konusu değil. Ayrıca pazar günü alışveriş merkezi çalışanları açısından ayda hiç olmazsa bir pazar gününün AVM çalışanlarına izin, tatil olarak kullandırılabilmesi konusu var. Çünkü onlar hiçbir cumartesi-pazar izin yapma imkanına sahip olmuyorlar. Onların da çocukları, aileleri var. Bu tür talepleri karşılayan bir bölüm var ama pazar günü alışveriş merkezlerinin kapatılmasıyla ilgili bir kural söz konusu değil.''
Marketler ve mağazalardaki çalışma saatlerinin ne olacağının sorulması üzerine de Ergün, ''Mesela 09.00-18.00 arasında bir çalışma olabilir. Yoksa pazar günü tamamen kapanma söz konusu olmaz. O, 18.00'lik sınır da market ve diğer mağazalarla olan sınır. Lokanta, kafe, sinema, eğlence yeri gibi yerler için böyle bir sınır da söz konusu olmayacak'' dedi.
''TRAFİK AKIŞI AÇISINDAN SORUN DOĞURMAYACAK BİR SİSTEM''
Alışveriş merkezlerinin şehir dışına taşınmasına ilişkin de Bakan Ergün, alışveriş merkezlerinin şehir dışına taşınmasının özellikle mevcutlar için gerçekçi bir talep olmadığını, milyonlarca dolarlık yatırımlar olduğunu ve oluşan müşteri potansiyeli bulunduğunu söyledi.
Bakan Ergün, ''Bizim getirdiğimiz şey, bu düzenlenmemiş alana yeni düzen getirmek. Kentlerde özellikle şehircilik ve trafik akışı açısından sorun doğurmayacak bir sistem getirmek istiyoruz. Bir izin sistemi. Bu da bir ön rapora, incelemeye dayanacak. Eğer kentin imarına, şehirleşmesine ve ulaşım sistemine zarar veren noktalar varsa bu noktaları giderici bir düzenleme getiriliyor. Yine burada illa alışveriş merkezleri kentin şu kadar dışında olsun diye bir kural getirilmiyor'' diye konuştu.
Bunun bazı şehirlerde mümkün olmadığını, İstanbul için şehir dışı tabirini kullanmanın mümkün görünmediğini ifade eden Ergün, kentin yerleşimine zarar vermeyecek noktalarda alışveriş merkezlerinin kurulmasının önemli olduğunu, tasarının da bunu öngördüğünü vurguladı.
OTOPARKLARIN ÜCRETLERİ
Otoparklarla ilgili olarak da Ergün, bütün alışveriş merkezlerinde otopark mecburiyeti olduğunu, otoparkı olmayan AVM olmayacağını, sadece büyük mağazalardan veya zincir mağazalardan trafiğe kapalı olarak kurulan caddelerde varsa, idare tarafından trafiğe kapatılmışsa bunlarda otopark mecburiyeti aranmayacağını, diğerlerinde satış büyüklüklerine göre otopark mecburiyeti getirilmiş olacağını kaydetti.
Nihat Ergün, ''Otoparkların ücretli veya ücretsiz olmasına biz karışmıyoruz. Bu AVM içerisinde verilecek bir karardır. Tasarıda otopark mecburiyeti vardır, otoparkı kimin işleteceğiyle ilgili bir kural yoktur'' dedi.
Bakkalların da niteliklerinin artırılması için ilave çalışmalar olduğunu, ''Esnaf Strateji Belgesi''ni yakında kamuoyu ile paylaşacaklarını dile getiren Ergün, işyeri birleşmeleri, bazı sektörlerin kendi niteliklerini değiştirmeleri için onlara özel katkılar sağlanması, belki bunların yapılması için AVM'lerle de işbirliği yapacak projeler geliştirileceğini, büyük mağazalarla bakkallar arasında bir doğrudan ilişkinin kurulmasının da söz konusu olabileceğini söyledi.
milliyet