Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının talimatı ile İzmir genelinde, Ramazan Bayramı için üretim yapılan tatlı ve şekerleme imalathanelerindeki denetimler artırıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal, gazetecilere yaptığı açıklamada, bakanlığın İstanbul, Ankara ve İzmir'de, bayram öncesi üretilen tatlı ve şekerlemelerin imalathanelerinde ve satış aşamalarında eş zamanlı yoğun denetim yapılması için talimat verdiğini söyledi.
Rutin olarak sürdürdükleri, ramazan ayı içerisinde de artırdıkları denetimleri talimatla birlikte il merkezindeki 150 gıda kontrolörü ile birlikte bugünden itibaren yoğunlaştıracaklarını dile getiren Güldal, denetimlerde, tatlı ve şekerleme üretilen imalathaneler ile dağıtım yerlerine öncelik verileceğini vurguladı.
Üretim izni, hijyen ve insan sağlığına aykırılıkların tespit edileceğine değinen Güldal, şunları söyledi:
''Kent genelinde tatlı ve şekerleme imal edilen yerlerde bayrama kadar yoğun ve seri bir denetim yapılacak. Denetimlerde, imal edilen ürünlerden de numuneler alınarak incelenecek. Piyasaya kontrolsüz gıda girişini önlemek istiyoruz. Bayrama çok yakın süre kaldı. Bayramda tüketilen şekerleme ve tatlılarla ilgili bakanlığın talimatı çerçevesinde, çok yoğunlaştırılmış bir gıda denetim programı yapmayı planladık. İmalatçılar ve satış yerleri hafta sonu daha seri şekilde denetlenecek. Ramazan Bayramı'nda hiçbir vatandaşımızın problem yaşanmayacağını umuyoruz.''
-Denetimlerdeki cezalar-
Ahmet Güldal, gıda üretim ve satış piyasasına yönelik ramazan ayı öncesinde 23 Temmuz'dan itibaren gündüz, akşam ve hafta sonu yapılan denetimlerde ise 2 bin 186 iş yerinin kontrolden geçirildiğini belirterek, ekmek fırını, pastane ve ramazan paketi dağıtımı yapılan alanların bulunduğu toplu tüketim yerlerinden numune alındığını söyledi.
Bu denetimlerde, hijyen ve insan sağlığı açısından uygunsuz üretim ve satış yaptığı tespit edilen 7 iş yerinin faaliyetten men edildiğini, 366 bin TL de para cezası uygulandığını bildiren Güldal, uygunsuz ve izin belgesiz üretim yapan bazı iş yerleri hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.
İzmir'de özellikle satış noktalarında birçok işletmenin sağlığa uygun ve hijyenik şartlarda satış yaptığının belirlendiğini de dile getiren Güldal, denetimlerin titiz ve yoğun şekilde devam ettiğini vurguladı.
Bakanlık tarafından bayram öncesi üç ilde uygulanan eş zamanlı denetimlerde gıda kontrolörlerinin, kendilerini iş yerlerinde rahatça tanıtabilmeleri için özel tasarlanan ''Alo 174'' hattının yazılı olduğu yelekleri giyeceklerini dile getiren Güldal, tüketicilerin de bu hatta ihbar ve şikayetçelerini iletmelerini istedi.
Güldal, ''Tüketicilerimizin gıda alımında sıkıntı gördükleri yerlerde şikayetlerini, ihbarlarını yapabilecekleri Alo 174 hattını kullanmalarını istiyoruz. Şikayetler en geç bir hafta içinde sonuçlandırılıyor. Gerekli işlemler yapılıyor. İzmir, Türkiye'de bu hattı en çok kullanan ildir'' diye konuştu.
Özel tasarlanan yelekleri giyen ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü önünde toplanan gıda kontrolörleri, daha sonra araçlarla kent merkezindeki gıda imalathanelerine denetimlere başladı.
Denetimler sırasında Karşıyaka'daki tatlı imalatı ve satışı yapılan bir pastanede üretim aşamalarını inceleyen uzmanlar, üretim izni, hijyen, kullanılan gıdaların özellikleri, depolardaki ürünler ve satış şartları gibi bütün koşulları inceledi.
İzmir genelindeki gıda denetimleri bayrama kadar devam edecek.
-Palandöken de uyardı
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bayram öncesi merdiven altında satılan bayram şekeri, tatlılar ve unlu gıdalara dikkat edilmesini istedi.
Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, Ramazan Bayramı alışverişlerinin hız kazanmaya başladığına işaret ederek, vatandaşın bu süreçte merdiven altında üretilip, sokaklarda hijyen olmayan ortamlarda satılan gıda maddelerinden uzak durması gerektiğini belirtti.
Sadece bayramlarda ortaya çıkarak çarşı, pazar ve sokaklarda rastgele açılan tezgahlara dikkati çeken Palandöken, ''Halkımız sağlıklarını ön planda tutarak, bilmediği yerlerden merdiven altında üretilen sağlıksız gıdaları almamalıdır. İsteğimiz, tanıdıkları esnaftan alışverişini yapmaları ve bilinen ürünleri tercih etmeleri. 3 liraya şeker, 5 liraya çikolata düşünün. Bu normal değil. Sağlığımız ön planda olmalı'' dedi.
Bayram öncesinde denetimlerin artırılması gerektiğini de ifade eden TESK Başkanı, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
''Denetim sırasında satış yapanların esnaf oda kayıtları mutlaka aranmalıdır. Böylelikle kirasını, vergisini veren küçük esnaf ve sanatkarın da haksız rekabetten zarar görmesi engellenmelidir.
Çin'den gelen malların da maalesef markaları değiştirilerek ve yerli markaların çakmalarını yapılarak sağda solda satılması engellenmelidir. Biz, bu ülkede haksız kazanca karşıyız. ''
Anadolu Ajansı