İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın imzasıyla, Kurban Bayramı tatili süresince alınacak trafik tedbirleri ile ilgili hazırlanan genelge, valiliklere ve Jandarma Genel Komutanlığına gönderildi.
İşte yollarda ve şehirlerde alınan tedbirlerGenelgede, bayram süresince özellikle bayram tatilinin başlangıç ve bitiş günlerinde, kara yollarında trafik yoğunluğunun artacağı ve vatandaşların gidecekleri yere bir an önce ulaşma istekleri nedeniyle trafik kuralı ihlallerinin artacağına dikkat çekildi.

Geçen yıllarda trafik kuruluşlarınca alınan önlemlerin büyük bir gayret ve özveriyle uygulandığı kaydedilen genelgede, bunun sonucunda bayram tatillerinde meydana gelen trafik kazaları ve sonucundaki ölüm ve yaralanmalarda önemli oranlarda azalma olduğu ifade edildi.

27-30 Kasım arasındaki 4 günlük Kurban Bayramı tatili süresince kara yollarında vatandaşların huzur ve güven içinde seyahat edebilmelerini sağlamak amacıyla her zamankinden daha etkin, duyarlı ve titiz davranılacağı kaydedilen genelgede, mevcut trafik denetimlerine ek olarak kara yollarında alınacak önlemler de sıralandı.

Genelgeye göre, tatil süresince trafik polisleri, şehir içi ve bölge trafik kuruluşlarının büro hizmetlerinde görevli personel ile takviye edilip, kara yolu güzergahlarında özellikle tatilin başlangıç ve bitiş günleri olan 26 ve 30 Kasım'da ortalama her 30 kilometreye bir ekip düşecek şekilde görevlendirilecek. Ayrıca, kara yollarının önemli kavşak, geçit ve kesişme noktalarında sabit ekipler konuşlandırılacak.

HELİKOPTERLİ DENETİM

26 ve 30 Kasımda, kara yolu trafiğini denetim altına almak, hatalı davranışları görülen yol kullanıcılarını trafik denetim ekiplerine bildirmek ve kara yolu üzerinde gereken tedbirleri aldırmak üzere Ankara-Eskişehir (Sivrihisar)-Afyonkarahisar, Ankara (Şereflikoçhisar)-Konya (Kulu)-Aksaray ve Ankara (Kızılcahamam)-Bolu güzergahlarında merkezden görevlendirilen rütbeli personel tarafından havadan helikopter ile izleme ve denetleme yapılacak. Güzergahlardaki trafik kuruluşları konu hakkında duyarlı bulunacak.

Trafik hizmetlerinden sorumlu birim amirleri, bayram tatilinin özellikle başlangıç ve bitiş günlerinde, bizzat güzergahlarında bulunacak ve alınan tedbirleri uygulatıp, gerekli koordinasyonu sağlayacak.

Genelgede yer alan diğer önlemler şöyle:

-Trafik personeli, maç, konser, toplantı gibi programlarda güvenlik nedeniyle görevlendirilmeyecek, gerektiğinde bu gibi etkinliklerde sadece trafiğin tanzim ve denetimi amacıyla görevlendirilecek.

-Bayram tatili süresince şehir içi ve şehirler arası kara yollarında görevlendirilen motorize trafik ekiplerinde akaryakıt kısıtlamasına gidilmeyecek.

-Bayram öncesinde basın yayın kuruluşları kanalıyla, yol kullanıcılarına şehir içi ve şehirler arası yolculuklarında toplu taşıma araçlarını kullanmaları, ayrıca tatil süresince de trafik kurallarına, trafik işaret ve işaretçilerinin ikazlarına uymaları yönünde ulusal, bölgesel ve yerel duyuru ve yayınların yapılması sağlanacak.

-Terminallere giriş ve çıkış yapan bütün otobüslerin takografları, şoförünün alkol durumu, taşımacılık yetki belgeleri (korsan taşımacılık yapıp yapmadıkları), zorunlu mali mesuliyet ve zorunlu ferdi kaza koltuk sigortaları, şoförlerin sürücü belgeleri ve ceza puanları ile aracın fenni muayene durumu titizlikle kontrol edilecek, arıza ve eksikliklerin tespiti halinde gerekli yasal işlemler yapılacak. Ayrıca, kara yolu güzergahlarında da otobüs ve minibüsler üzerindeki denetimlere ağırlık verilecek.

-Güzergah üzerinde yapılan trafik kontrollerinde, araçlarda teknik yönden bir aksaklığın bulunup bulunmadığı, özellikle de aşınmış lastik kullanılıp kullanılmadığı, dış ışık donanımlarının faal olup olmadığına dikkat edilecek, görüşü azaltan sisli, yağışlı ve benzeri havalarda gündüzleri de yakını gösteren ışıkların yakılması sağlanacak, far ayarı ve ışık donanımı bozuk araçlar eksiklikleri giderilinceye kadar trafikten men edilecek. Yangın söndürme cihazı ve ilk yardım çantası bulunmayan, mevsim şartlarına göre gerekli teçhizat ve avadanlıkları (takoz, çekme halatı vb.) olmayan araçların eksikliklerini tamamlamaları sağlanacak.

-Aşırı hız, alkollü araç kullanımı, hatalı sollama, yakın takip, şerit ihlali, çalışma süresi ihlali gibi trafik kazalarının oluşumunda büyük rol oynayan kural dışı davranışların denetimlerine ağırlık verilecek.

-Özellikle gün batımı ve sabaha karşı yorgun, uykusuz ve dalgın araç kullandığı tespit edilen sürücüler durdurularak, araçlarından inmeleri ve gerekiyorsa güzergah üzerindeki trafik kuruluşları da dahil olmak üzere, müsait yerlerde dinlenmeleri sağlanacak.

-Sürücü ve yolcuların ön ve arka koltuklarda emniyet kemeri kullanmasına yönelik denetimlere ağırlık verilecek. Gerekli cezai işlemler uygulanmakla birlikte vatandaşlara emniyet kemeri kullanılmaması durumunda karşılaşabilecekleri riskler konusunda eğitici nitelikte bilgilendirmelerde bulunulacak.

-Video kamera radarlı ekip araçları, özellikle hızdan kaynaklı kazaların yoğunlaştığı bölgelerde seyir halinde bulunacaklar ve başta hız ihlalleri olmak üzere hatalı sollama, yakın takip, kırmızı ışık ihlali, emniyet kemeri kullanımı ve sürücülerin araç kullanırken cep telefonu kullanımı gibi denetim konularına ağırlık verecekler.

-Yol kullanıcıları üzerindeki algılanan yakalanma riskini artırmak amacıyla trafik denetim hizmetlerinde görevli personelin en az yüzde 10'u sivil ihbarlı denetimlerde görevlendirilecek. Bu personel kazaların neden ve sonuçlarında etkin olan hatalı solama, yakın takip, kırmızı ışık ihlali, sürücülerin araç kullanırken cep telefonu kullanımı ve emniyet kemerini takmama gibi kural ihlallerinin tespitini yaparak güzergah üzerindeki çevirme ekiplerine bildirecek ve bu ekiplerce de gerekli cezai işlemler uygulanacak. Ayrıca bu denetim şekli ulusal ve yerel basın yayın kuruluşları aracılığıyla yol kullanıcılarına duyurulacak.

-Denetimler, ''Trafik kontrolleri ve şerit daraltma yöntemlerine ilişkin yönerge'' esaslarına uygun olarak, yolda her türlü güvenlik tedbirleri alınmak suretiyle kontrol noktasından önce yeterli mesafede ikaz ve işaretler konularak, bulunması halinde kontrol ceplerinde, bulunmaması durumunda ise yolu aniden daraltmaksızın ve akan trafiği tehlikeye düşürmeden yapılacak.

ŞEHİTLİK VE MEZARLIKLAR CİVARINDA DA ÖNLEM ALINACAK

-Kara yollarında trafik akımını olumsuz yönde etkileyecek şekilde kar yağışı, buzlanma veya sis olması halinde veya iki yönlü trafiğin kullanıldığı kara yollarında, bayram tatilinin başlangıç ve bitiş günlerinde ve trafik yoğunluğunun önemli oranlarda arttığı tespit edilen yol kesimlerinde, gerek görülmesi halinde ağır tonajlı araçların (tır, kamyon, tanker gibi) uygun yerlerde kısa süreler ile trafik akımı normale dönünceye kadar bekletilmesi, ayrıca trafikteki tüm araçların mutlak suretle zincir takarak yolu devam etmeleri sağlanacak.

-Trafik güvenliğini olumsuz yönde etkileyen hava, yol ve trafik durumları hakkında basın ve yayın organlarına ivedilikle bilgi verilecek, vatandaşların zamanında uyarılması ve tedbirli olmaları sağlanacak. Ayrıca, 155 ve 156 telefon hatlarını arayan vatandaşlara gerekli bilgilendirme ve yardım yapılacak.

-İlin yol ve güzergah durumuna göre yeteri kadar çekme ve kurtarma aracı varsa kamu kurum ve kuruluşlarından, yoksa ya da yeterli değilse kiralanmak suretiyle temin edilecek. Tatil süresince önem arz adan yol kesimlerinde ve Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirliklerinde her an müdahaleye hazır bekletilecek.

-Şehir içi araç ve yaya trafik yoğunluğunun artacağı düşünülen 26 Kasımda, önemli kavşaklarda, çarşı merkezleri ile büyük alışveriş merkezleri civarında gerekli trafik tedbirleri planlanarak uygulanacak. Ayrıca, arife ve bayram günlerinde vatandaşların yoğun olarak ziyaretlerde bulunacakları şehitlik ve mezarlıklar civarında da trafik düzenini sağlamaya yönelik gerekli tedbirler alınacak.

-Görevliler, kılık ve kıyafetleri ile ekip otolarının temiz, düzenli ve bakımlı olmasına özen gösterecek, sürücülere hitap ederken saygılı ve kararlı olacak, halkla ilişkileri zedeleyen polemik ve tartışmalara girmeyecek.

-Bayram öncesinde kurbanlık hayvanların yoğun bir şekilde il ve ilçeler arasında sevkleri gerçekleşeceğinden, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı il ve ilçe müdürlükleri personelinin ve veteriner hekimlerin yapacakları denetim ve kontrollerde, talepleri halinde kendilerine yardımcı olunacak.

-Alınan bütün tedbirlere rağmen herhangi bir nedenle kara yollarının trafiğe kapandığı veya yol güvenliğinin olumsuz yönde etkilendiği hallerde, durum en seri şekilde Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığına bağlı Kaza Danışma Birimi'nin 0312 412 25 92 numaralı telefon veya 0312 468 91 43 numaralı faksına bildirilecek.


-memurlarnet-