Melen Çayı'ndan İstanbul'a yılda 1 milyar 180 milyon metreküp suyu taşıyacak olan projenin en önemli safhalarından biri olan Sarıyer-Derbent ile Beykoz-Ortaçeşme arasındaki Boğaz geçiş tüneli basına tanıtıldı.

Tünelin Beykoz şaftında çalışmalar hakkında bilgi veren Devlet Su İşleri 14. Bölge Müdürü Cüneyt Gerek, Melen İçme Suyu projesinin Rus-Mosmetrostroy firması ile Türk-Alke ve Stfa firmalarından oluşan ortak girişimle yürütüldüğünü hatırlattı. Gerek, Ömerli'deki Cumhuriyet Terfi Deposu'ndaki suyun, 2010 yılı sonundan itibaren Kağıthane'deki depoya arıtılmış olarak Boğaz'ın altından geçen tünel vasıtasıyla gönderileceğini belirterek, "31 Aralık 2010 tarihinde Melen Projesi'nin 1. aşaması tamamen bitmiş olacak ve saat 16.59'da tünellerden su verilme işlemine başlanacak."dedi.

İstanbul Boğazı'nda deniz seviyesinin 135 metre altından geçen 3 bin 145 metre uzunluğundaki tünelin, belirlenen zamandan 1,5 ay gibi daha kısa sürede bitirildiğini ifade eden Gerek, "Bu proje kapsamında, yılda 4 milyon nüfusa yetecek yıllık 268 milyon metreküp su, Melen'den İstanbul'a gelecek. Tünel, İstanbul Boğazı'nın 135 metre altından geçiyor ve 6 metre 15 santimetre kazı çapında. Tünel, 13 ay gibi kısa sürede bu hale geldi." diye konuştu.

Gerek, İstanbul Boğazı'nın altından geçen tünelin dünyada bir ilk olduğuna dikkat çekerek, "Suyun altından bu kadar derinlik ve büyüklükte dünyanın hiçbir yerinde tünel yok. Türk mühendislerin eseri olan Melen Tüneli aynı zamanda, iki kıtayı birleştirmiş olmasıyla da bir ilk oluyor." şeklinde konuştu.

Yapılan bilgilendirme toplantısının ardından basın mensupları, 6 kişilik gruplar halinde, yaklaşık 15 dakikalık bir asansör yolculuğuyla tünele indirildi. Tünel yolunun eğimli olması dolayısıyla basın mensupları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da kullandığı arazi arabalarıyla tünelin Avrupa yakasındaki Derbent şaftına çıkartıldı. Denizin 135 metre derinliğindeki 1.100 metrelik yol, yaklaşık 20 dakikalık yolculuğun ardından Derbent şaftına gelinmesiyle son buldu.

MELEN SUYU PROJESİ 2000 YILINDA BAŞLADI

DSİ tarafından 2000 yılında başlatılan proje ile Sakarya'dan, İstanbul Kağıthane'ye 187 kilometre yol kat ederek gelmesi planlanan Melen suyu; 2007 yılında 105 kilometre kat ederek Ağva'ya, oradan 1.600 metrelik ishale hattıyla Yeşilçay regülatörüne ulaştıktan sonra Ömerli Barajı ile buluştu.

2007'den arıtılan 200 milyon metreküp Melen suyu, Anadolu yakasındaki musluklardan akmaya başladı. Melen Suyu, 1.100 metresi Boğaz'ın altından olmak üzere, 5 bin 551 metre tünel çalışması tamamlandıktan sonra İstanbul Avrupa yakasındaki musluklardan da 2010 yılı sonunda akmaya başlayacak. İSTANBUL AA, ZAMAN