Milyonlarca genç işsiz gezerken; mühendisler, işletmeciler, maliyeciler , hukukçular asgari ücrete talim ederken bir okul var ki mezunları hemen devlet dairesinde işe başlıyor….
Tapu Kadastro Meslek Yüksekokulu’ndan söz ediyoruz. Gazi Üniversitesi’ne bağlı faaliyet gösteren iki yıllık bu okulu bitiren mezunlar, hemen devlet memuru olabiliyorlar. Hem de Kamu Personel Seçme Sınavı’ndan kaç puan aldıklarına bakılmaksızın… Sınava girmiş olması yeterli oluyor. Elindeki sınav sonuç belgesini gösterip Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü bünyesinde devlet memuru olarak, 1300 ila 1500 lira maaşla işe başlıyor.
KİMLER OKUYABİLİYOR?
Her yıl 30 ila 35 mezun veren okula Tapu Kadastro Meslek Lisesi mezunları sınavsız geçiş yapabiliyor. Bu liselerden yeterli talep gelmediğinde ise ÖSS’yi kazanıp bu okulu tercih eden adaylar puan sıralamasına göre okula kabul ediliyor.
HER MEZUNA İŞ VAR
1982 yılına kadar Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren okul, YÖK’ün kurulmasıyla Gazi Üniversitesi bünyesine geçiyor. Her yıl 30 ila 35 mezun veriyor. Ancak genel müdürlüğün ihtiyacı 70 ila 80 personel olduğu için bu ihtiyacı karşılamakta zorluk çekiliyor. Kurum, eleman ihtiyacını karşılarken Tapu Kadastro Meslek Yüksek Okulu mezunu olma şartı aradığı için de başka bir okul mezunu işe giremiyor.
Gazi Üniversitesi Tapu Kadastro Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Serdar Altınok, “Genel müdürlüğün ihtiyacını karşılayamıyoruz. Zaten bizden mezun sayımızı artırmamızı istiyorlar. Ancak fiziki yetersizlik nedeniyle bunu gerçekleştiremiyoruz” dedi. Altınok, başka üniversitelerin de bu bölümü açmak için başvurduklarını belirterek, “Bu talep kabul görmedi. Çünkü bu bölümün derslerine aynı zamanda Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nden yöneticiler, uzmanlar giriyor. Biz ders programını onların ihtiyaçlarına göre hazırlıyoruz. Dolayısıyla bu bölümün başka bir üniversite bünyesinde açılma ihtimali de yok” dedi.
ŞİMDİ DE MÜDÜR YETİŞTİRECEKLER
Türkiye genelinde il ve ilçelerde 3 bin 700 civarında tapu kadastro müdürlüğü bulunduğunu anlatan Altınok, iş yoğunluğu nedeniyle bu müdürlerin iki yıl içinde görevden ayrıldıklarına dikkat çekti. Bu nedenle yaklaşık 1500 müdürlüğün boş olduğuna dikkat çeken Altınok, 2 yıllık mezunların da mevzuat gereğince müdür yapılamadığını söyledi. Kurumun bu sorunu aşmak üzere 4 yıllık bölüm açılmasını talep ettiğini belirten Altınok, buna ilişkin Bakanlar Kurulu kararının da pazartesi günü yapılan toplantıda imzalandığını açıkladı.
ÜNİVERSİTE ADAYLARI BU FIRSATI KAÇIRMAYIN!
İki yıldır kurumla bu konu üzerinde çalıştıklarını belirten Altınok, 2011-2012 eğitim öğretim dönemine öğrenci alabileceklerini söyledi. Bu yıl yapılacak üniversite sınavında TM puan türünden öğrenci kabul edebileceklerini ifade eden Altınok, ilk yıl 50 ila 80 öğrenci almayı planladıklarını anlattı.
Bu öğrencilerin de 4 yılın sonunda iş bulma sıkıntısı olmayacağını, kamuda belli süre çalışma şartlarını yerine getirdikten sonra ‘görevde yükselme’ yönetmeliğine göre tapu kadastro müdürlüklerinde müdür olarak görev yapabileceklerini söyledi. Altınok, iki yıllık mezunları için 4 yıllık diploma alabilmelerini sağlayacak ayrı bir program açmayı planladıklarını da müjdeledi.
alıntı