Çocuklarınıza interneti yasaklamayın, kısıtlayın!
Yapılan araştırmalara göre, anne babalar, çocuklarını internette bekleyen tehlikelerden habersiz.
Mahalle aralarındaki internet kafelerde ve evlerinde bilgisayarın başından kalkmayan çocuklar cinsel istismardan, kumar alışkanlığına, uyuşturucu kullanımına teşvikten fuhuşa kadar türlü türlü tehlikeyle karşı karşıya. Bu tehlikeleri göz önünde bulunduran İstanbul polisi öğrencileri bilinçlendirme programları hazırlayarak okullarda sunumlara başlayacak. Polis yetkililer asıl görevin ailelere düştüğünü belirtiyor. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçları ve Sistemleri ile Mücaele Şube Müdürü Turan Odabaş öncelikle interneti yasaklamanın çözüm değil aksine yasakla ilgili merakları artıracağını vurgulayarak "Çocuğunuza interneti yasaklamayın. Sadece kullanımını kısıtlayın" diyor. İşte Odabaş'ın ailelere yaptığı uyarılar:
KORUMA FİLTRESİ ŞART!
1. En etkili çözüm çocuklarda ve ailelerde bilincini artırmaktır. Çocuk internetin hem faydalı hem zararlı olabileceğinin bilincinde olmalıdır.
2. Çocuk ailesine güvenmelidir. Çocuk ile aile arasında ilişkiler şeffaf ve açık olmalıdır.
3. Çocuğa güven duymak gerekir. Bununla beraber denetim mutlaka yapılmalıdır. Çocuk hangi sitelere giriyor, chatte (sohbette) kimlerle görüşüyor sorusu yanıtsız kalmamalıdır.
4. Çocukların zararlı sitelere girmemesi için ilk başta ailelerin bilgisayarlarında aile koruma filtrelerinin yer alması gerekmektedir. Bu gibi filtreler çocuklarımızın zararlı sitelere girmesine engel olacaktır.
5. Bilgisayarlar çocuk odalarında değil ailenin genel olarak kullandığı ortak alanlarda yer alması çocukların internet sitelerinde rastlayacakları olası bir tehlikeden korunmasına yardımcı olacaktır.
6. Çocuğun internette ailesinden izinsiz hiç kimseye bilgi göndermemesi gerektiği tembih edilmelidir.
7. Çocuklar tek başına internete alış veriş yapmamalıdır. Kredi kartı kullanmasına müade edilmemelidir.
8. Çocuk internette yaşadığı herşeyi (iyi veya kötü) ailesi ile paylaşabilmelidir. Aile bu ortamı hazırlamalıdır.
9. Çocukla internet kullanımı sözleşmesi yapılmalıdır.
10. Çocuk olağan yaşantısını aksatacak kadar bilgisayarda vakit geçirmeye başlamışsa tehlikeli durum sinyali alınmaktadır.
Sanal güven timleri Hacker avlayacak!
Bilişim suçlarının kuluçka dönemi geçirdiğini gelecekte bu tür suçların patlama yaşayacağı tespitinde bulunan emniyet yetkililer hemen kolları sıvadı bile. Ok yaydan çıkmadan tedbir alan İstanbul Emniyeti Amerika'da bulunan "Bilişim Üssü"nü Türkiye'de kuruyor. "Teknolojik suçlarla baş edebilmenin temel kuralı; suçlu teknolojisinin gerisinde kalmamaktır" diyen İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın "Bilişim Üssü ile hacker'lara karşı polis hacker'ları daha üstün teknolojik ortama taşıyacak.
Devrim niteliğindeki projesi uluslararası standartların üzerinde olacak. Bilişim Üssü Ortadoğu, Balkanlar, Kafkasya ve Asya bölgesinin en gelişmiş ve uzmanlığını kanıtlamış teknoloji merkezi haline getirilecek. Akıllı bina adıda verilen üsde Adli Bilişim Laboratuvarı, 7 gün 24 saat hizmet veren internet izleme merkezi, sistem, server ve network analiz merkezi, banka ve internet suçları merkezi ve bilişim eğitim ve tanıtım merkezleri yer alacak.
İnternette 24 saat devriye
Vatan Caddesi'nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü yerleşkesindeki sağlık polikliniğinin yerine kurulacak olan Bilişim Üssü'nün önemine değinen Hüseyin Çapkın "Bilişim alanındaki hızlı gelişmeler, kredi kartlarının güvenliğinden internet üzerindeki hakaret suçlarına, sitelerin hacklenmesinden bilgi sistemlerine yasadışı giriş yapılmasına, çocukların internet üzerinden suistimal edilmesine kadar geniş bir suç yelpazesinin doğmasına neden olmuştur" diyor.
Proje kapsamında "Sanal Güven Timleri"ninde oluşturulması düşünülüyor. Uzman polisler devriyelerini sanal ortamda yapacak ve hacker'lara aman vermeyecekler. Sokaklarda görevlendirilen Güven Timlerinin bir başka versiyonu böylece sanal ortamda suçlu avına çıkacaklar.
12-17 yaş aralığında 2 bin 816 çocuk üzerinde yapılan araştırmaya göre;
*Çocukların yüzde 51.6'sı internete ayrı bir odadan bağlanıyor. Ayrıca yaş büyüdükçe çocuklar, kendilerine ait bağımsız bir bölümde internet kullanmayı tercih ediyor ve internette daha çok zaman geçirmeye başlıyor. Aileler, çocuklarının beraber vakit geçirmekten, kitap okumaktan, dışarıda arkadaşlarıyla oyun oynamaktan vazgeçerek internete bağlandıklarını belirtiyor.
* Küçük yaşlarda günde 80 dakika kadar olan ortalama internet kullanımı, 15 yaşından sonra 2 saatin üzerine çıkıyor. Büyük yaş grupları internetten müzik dinlemek, film izlemek ve sohbet etmeye daha çok vakit ayırıyor. Küçük yaştaki çocuklar ise internette daha çok oyun oynuyor.
*Ankete katılan çocukların yüzde 31'i, nereleri gezdikleri konusunda anne babalarının hiçbir fikri olmadığını düşünüyor.
*Ankete katılarınların yüzde 50'si internetin "mutlaka olması'' gerektiğini söylüyor. Yüzde 42'si internet "olmalı", yüzde 8'i ise "olmasa da olur'' diyor.
habertürk