Dünyada çocuk ölümlerinin önüne geçilemiyor. Kayıpların % 70'ini bir yaş ve altındakiler oluşturuyor.
Dünyada geçen her dakikada, beş yaşın altında 15 dolayında çocuk önlenebilir niteliklerden dolayı hayatını kaybediyor. Bazen açlık, bazen basit ancak bakım gerektiren hastalıklar, bazen de, ilaç ya da tıbbi müdahaleden yoksun kalma, ölümlere yol açıyor. Bunların yüzde 70’ini, bir yaş ve altındakiler oluşturuyor.
Dünyada çocuk ölümlerinin aşağıya çekilmesi, 2000 yılında 189 ülkenin imza koyduğu Birleşmiş Milletler Binyıl Kalkınma Hedefleri’nden biri. Birleşmiş Milletler Binyıl Kalkınma Hedefleri’nde 15 yıllık sürecin üçte ikisi geride bırakılmış durumda. Geçen yıllar içinde ilerleme kaydedilse de, ölü sayısındaki gerileme, hedefe ulaşmak için yeterli hızda değil.
Birleşmiş Milletler verileri, 1990 yılında dünya genelinde yaklaşık 12 buçuk milyon çocuğun beş yaşına basmadan hayatını kaybettiğini ortaya koyuyor. Hedef, 2015 yılında 1990 yılı rakamlarına göre üçte iki azaltmak.
2009 yılında, ölüm sayısının sekiz milyon 100 bine gerilediği belirtiliyor. Rakamlara göre, geçen 19 yılda çocuk ölümleri yüzde 34 buçuk aşağıya çekildi. Bu, her ne kadar ciddi bir ilerleme olsa da, ulaşılan nokta hala hedeflenenin gerisinde.
Yani hedefe ulaşılabilmesi için önümüzdeki beş yılda, açlıkla mücadeleden çocuk ölümlerinin aşağıya çekilmesine, farklı mücadele alanlarında çalışmaların hız kazanması gerekiyor.
Dünya genelinde bakıldığında çocuk ölümü oranının en yüksek olduğu ülkeler, Sahra altı Afrika ülkeleri. Söz konusu ülkelerde her sekiz çocuktan biri beş yaşına gelmeden ölüyor. Bu oran, gelişmiş ülkelerdeki ortalama çocuk ölümü oranının neredeyse 20 katı.
Yani, yoksul ve az gelişmiş ülkeler, kalkınma süreci için ciddi yardım bekliyor.
TRT Haber