Devlet hastaneleri birleştirilecek 100 büyük kamu hastanesi geliyor
Sağlık Bakanlığı'nın teşkilat yapısı, son çıkarılan kanun hükmünde kararname ile değişti. Düzenleme ile tüm devlet hastaneleri bir çatı altında toplanacak. Bu kapsamda sağlık kuruluşlarının, her ildeki kamu hastaneleri birliklerine bağlanması planlanıyor. Uygulama ile 100 yeni kamu hastanesi kurulması bekleniyor. Bu şekilde sağlık hizmetleri daha hızlı ve verimli şekilde sunulacak.
-Sağlık Bakanlığı'nın değişen teşkilat yapısı ile büyük kamu hastanelerinin önü açıldı. Kanun hükmündeki kararname (KHK) ile bir yıl içinde Türkiye'deki 850 civarındaki devlet hastanesi birleşerek, her ilde kurulacak kamu hastaneleri birliklerine bağlanacak. Bu birlikler için 10 bin 300 sözleşmeli personel kadrosu ayrıldı. Birlikleri de başhekimler değil en üst yetkili 'genel sekreterler' yönetecek. Genel sekreter ve ekibi 4 yıla kadar sözleşmeyle göreve gelecek. Altı aylık aralarla yapılan denetimler sonucunda başarısız bulunan sekreter ve ekibi süre beklenmeden gönderilecek. İldeki kamu hastanesi birliği eski sistemdeki gibi il sağlık müdürlüklerine değil Ankara merkezli Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu'na bağlı olacak. Yasada bir yıl içinde kurulması şartı olan birliklerin, 3-4 ay içinde kurulması hedefleniyor.
Türkiye'nin birçok ilinde tek bir hastane birliği kurulması planlanıyor. Ancak İstanbul'da 8 ayrı birlik olacak. 60'a yakın hastanenin bulunduğu İstanbul'un Avrupa yakasında 5, Anadolu yakasında ise 3 kamu hastane birliği kurulması düşünülüyor. Birliği yönetecek olan genel sekreterlik en üst karar ve yürütme organı olarak görev yaparken, sekreterlik bünyesinde tıbbî hizmetler, idarî hizmetler ve malî hizmetler başkanlıkları kurulacak. Birliğe bağlı hastaneler hastane yöneticisi tarafından yönetilecek. Hastane yöneticisine bağlı olarak başhekimlik, idarî ve malî işler ile sağlık bakım hizmetleri müdürlükleri kurulacak. Birliğe bağlı hastaneler arasında hekim ve personel değişimi yapılabilecek. Birlik ayrıca dışarıdan hekim de alabilecek. Genel sekreterler, birliğin bütün faaliyetlerini denetleyecek ve yönetecek. Genel sekreterlik için en az dört yıllık eğitim veren yükseköğretim kurumlarından mezun olmak ve kamu veya özel sektörde, 8 yıl iş tecrübesine sahip olmak şartı aranıyor. Genel sekreter ve ekibiyle 4 yıla kadar sözleşme imzalanacak. Birlikler altı aylık veya bir yıllık sürelerle değerlendirmeye tabi tutulacak. Bu değerlendirme, kamu veya özel değerlendirme kuruluşlarına da yaptırılabilecek. Değerlendirme sonuçlarına göre hastaneler yukarıdan aşağıya doğru alfabetik olarak gruplandırılacak. Birliğin grubu, hastanelerinin ağırlıklı ortalamasına göre belirlenecek. Yapılan değerlendirme sonuçlarına göre birliğin hastanelerin sınıfını yükseltememesi ya da düşürmesi halinde genel sekreter ve ekibi görevden alınacak.