Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) doğum yaptığı için sosyal güvencenin dışında kalan kadınların mağduriyetini gidermek için doğum borçlanması hakkı getirdi. 16 Eylül 2010 tarih ve 2010/106 sayılı genelgeye göre, kadınlara iki çocuk için 4 yıl borçlanma hakkı tanındı.
SGK Antalya İl Müdürü Selim Erol, kamuoyunun merakla beklediği kadın sigortalıların doğum borçlanması hakkındaki genelgenin, 16 Eylül 2010 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girdiğini bildirdi. Kadın sigortalıların, doğum borçlanması yapabilmeleri için; doğumdan önce 4/1 a kapsamında işe giriş kaydının yapılmış olması gerektiğini belirten Erol, bununla birlikte kendi adlarına kısa ya da uzun vadeli sigorta kolları yönünden prim ödenmiş olması, doğan çocuğun yaşaması ve 2 yıl boyunca herhangi bir kanuna göre çalışmama şartları arandığını kaydetti.
SGK Antalya İl Müdürü Selim Erol, makamında düzenlediği basın toplantısında, sigortalı kadınların doğum borçlanmasıyla ilgili bilgi verdi. Erol, borçlanma yapmak isteyenlerin, her çocuk için yaşaması şartı ile iki yıl olmak üzere toplamda 2 çocuk için ve en fazla 4 yıllık süre borçlanabileceğini açıkladı. Daha önce istenen, sigortalının çalıştığı işinden ayrıldıktan sonra 300 gün içinde doğumun gerçekleşmiş olması şartının yeni genelge ile kaldırıldığını ifade eden Erol, "Doğum borçlanması talebinde bulunan kadın sigortalının işvereninden belge istenilmeksizin, kurumumuz, hizmet kayıtlarından tespiti yapılarak doğum borçlanma talebi sonuçlandırılmaktadır." dedi.
Erol'un aktardığına göre, doğum borçlanması talebinde bulunan kadın sigortalıların, doğum yaptığı tarihten sonra adına primi ödenmiş süreler borçlanma hesabında dikkate alınmayacak. Doğum borçlanması yapılacak sürede, çocuğun vefat etmesi halinde vefat tarihine kadar olan süreler borçlandırılacak. İlk doğumunu yaptıktan sonra iki yıl dolmadan ikinci doğumunu yapan kadın sigortalı, ilk doğumdan ikinci doğuma kadar geçen süre ile ikinci doğum için borçlanabileceği iki yıllık sürenin toplamı kadar geçen süreyi borçlanabilecek. İşe giriş tarihinden önce doğum yapan sigortalı kadınlar, bu haktan yararlanamayacak. Doğum borçlanması yapılan süreler tescil tarihini geriye çekmeyecek. İlk işe giriş tarihinden sonra doğum yapan kadın sigortalıların borçlandığı hizmet süreleri yalnızca prim gün sayısına ilave edilecek olup herhangi bir şekilde ilk işe giriş tarihinin geriye alınması söz konusu olmayacak.
Doğumdan sonraki iki yıllık süre, herhangi bir kanuna tabi olarak çalışması, çocuğun ölümü, 2'nci çocuğun doğumu gibi şartların 2 yıldan önce olması durumunda bu süreye kadar olan kısımlar borçlanılabilecek. Örneğin, doğumdan 1 yıl sonra çalışmaya başlayan kadın sigortalı doğum borçlanmasını 2 yıl olarak değil 1 yıl olarak yapabilecek.
Vatandaşların doğum borçlanması için SGK il müdürlükleri ve ilçelerde bulunan temsilciliklerine müracaat edebileceklerini kaydeden Selim Erol, "Doğum borçlanması için günlük asgari 8,11 TL üzerinden 1440 gün karşılığı yaklaşık 11 bin 680 TL olarak yapılmaktadır. Borçlanılan miktarın en geç 1 ay içerisinde ödenmesi gerekiyor.
Cihan