Einstein'ın tezi gerçek mi oluyor?
GDO'lu tohumlar arıları öldürüyor..
Arıcılar son yıllarda yaşanan arı ölümlerinin arkasında GDO'lu (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) ürünler olduğunu ileri sürdü. Adana Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Turan Otlu "Türkiye'ye kaçak sokulan GDO'lu tohumların ekildiği yerlerden beslenen arıların bal verimleri azalıyor. Aynı zamanda kışın telef oluyorlar" dedi
ÜNLÜ bilim adamı Albert Einstein'ın "Arılar yok olduktan 4 yıl sonra da insanlık yok olacak" tezi gerçek mi oluyor? Arıcılar son yıllarda yaşanan arı ölümlerinin arkasında kaçak yollardan ülkeye sokulan GDO'lu (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) tohumlar olduğunu ileri sürdü.
Adana Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Turan Otlu, özellikle GDO'lu ürünlerin yaygın olduğu düşünülen GAP'ta arı kayıplarıyla karşılaşıldığını belirtti. 2006 yılından itibaren söz konusu sıkıntının baş gösterdiğini ifade eden Otlu, Hacettepe Üniversitesinde yapılan bir araştırmanın bu tezlerini desteklediğini söyledi. Otlu "GDO'lu ürünler yüzünden arılar döllenemiyor ve yeterli bal sağlayamıyor. Aynı zamanda arıların ömrü kısalıyor. Kışın çabuk telef oluyorlar" dedi.
KAÇAK TOHUM EKİLİYOR
Otlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Arı ölümlerinin tarım ilaçlarından olduğunu öne sürenler oluyor ancak biz bunun doğru olmadığını düşünüyoruz. Çünkü tarımın olduğu bütün doğal alanlarda, mutlaka zararlılara karşı ilaçlar kullanılıyor. Fakat özellikle GAP bölgesine giden tüm arıcılarımızın ortak bir şikâyeti oldu. O da arıların verimsiz olması ve çabuk ölmesi. Biz de bazı araştırmalar yaptık ve bu bölgelerde Türkiye'ye kaçak yollardan giren GDO'lu tohumlar ekildiğini gördük. Bu ölümlerin de bu ürünlerle beslenen arılarda meydana geldiğini tespit ettik."
Bir kovanda ortalama 80 bin arı yaşıyor. Çiçek ve bitki türlerinin polenleri arıların ayaklarına yapışıyor. Arılar konduğu 130 bin farklı bitki türünün üremesini sağlıyor. Sadece bir kovandaki arılar gün içinde 1 milyon çiçeği döllüyor. İşte bu nedenle arı ölümleri doğal dengenin bozulduğunun en önemli işareti.
5 milyon kovan var
Dünya Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) verilerine göre dünyadaki kovan sayısı 62.3 milyon, Türkiye'de 5 milyon. Dünyadaki toplam bal üretimi 1.3 milyon ton. Türkiye'de 74 bin ton. 6.9 milyon balansı kolonisiyle Çin dünya lideri. İkinci 4.2 milyon koloniyle Türkiye. Ballarımızın yüzde 29'u Ege Bölgesi'nde üretiliyor. Karadeniz'in payı yüzde 22, Akdeniz'in yüzde 13.
"Habertürk"
.ALINTIDIR.