GDO; gözden kaçırılmaya çalışılan SKANDAL! (GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR)


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

GDO; gözden kaçırılmaya çalışılan SKANDAL! (GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR)

  • #1
    Meltem YANIKOĞLU - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    01.Mart.2009
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    16,374
    @Meltem YANIKOĞLU



    GDO; gözden kaçırılmaya çalışılan SKANDAL! (GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR)





    ARKADAŞLAR, BİLİYORSUNUZ GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALARIN TÜRKİYE'DE KULLANILMASINA İLİŞKİN KARAR ALINDI VE YÖNETMELİK YAYINLANDI. LÜTFEN YAZIYI SONUNA KADAR OKUYUN VE SAĞLIĞINIZ İÇİN NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞUNUN FARKINA VARIN! GDO, RESMEN BİR CİNAYETTİR! BÖBREK YETMEZLİĞİ, KARACİĞER YETMEZLİĞİ, KISIRLIK, KANSER VE BAŞKA BİRÇOK HASTALIĞA SEBEP OLDUĞU İÇİN AVRUPA ÜLKELERİNCE ÜRETİMİ VE İTHALİ YASAK OLAN GDO'LU ÜRÜNLERİN TÜRKİYE'YE GİRİŞİNİ SERBEST BIRAKAN BU HÜKÜMET KİME HİZMET EDİYOR???


    Genetiği değiştirilmiş organizmaların ülkeye rahatlıkla girmesini sağlayacak yönetmelik yayınlandı. Ziraat Mühendisleri Odası yönetmeliği skandal olarak değerlendirdi.

    Gıda ve yem amaçlı genetik yapısı değiştirilmiş organizmalar (GDO) ve ürünlerinin ithalatı, işlenmesi, ihracatı, kontrol ve denetimine ilişkin yönetmelik geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın yönetmeliğin “hukuk, egemenlik ve halk sağlığı açısından bir skandal” olduğunu söyledi.

    Oda binasında konuya ilişkin basın toplantısı düzenleyen Günaydın, düzenlemenin Meclis’te gündeme getirilmeden bir yönetmelikle yapılmasına da tepki göstererek GDO tartışmasının halkın dikkatinden kaçırıldığına işaret etti.

    Meclis'e gelseydi, halkın tepkisini çekecekti
    Hükümet sözcüsü Cemil Çiçek’in yeni yasama döneminde Meclis’e geleceğini açıkladığı Ulusal Biyogüvenlik Yasa Tasarısı’nın geri çekildiğine dikkat çeken Günaydın “Yasa Meclis’e gelseydi, konu kamuoyu önünde tartışılacaktı ve halkın tepkisini çekecekti” dedi.

    Yönetmelikle GDO’lu ürünlerin ülkeye girişine meşruluk kazandırıldığını belirten Günaydın, 10 gün gibi kısa sürede GDO’lu ürünlerin yasaklanmasına ilişkin olarak 300 bin imza topladıklarını söyledi. Halkın yüzde 90’ının bu ürünlerin ülkeye girişine karşı olduğunu kaydeden Günaydın, demokratik bir ülkede yasa ve düzenlemeler çıkarılırken halkın isteklerinin dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

    Meslek örgütleri, demokratik kitle örgütleri, tüketici ve çevreci kuruluşlar ile bilim insanlarının yıllardır doğru içerikli bir Ulusal Biyogüvenlik Yasasının çıkarılmasının talep ettiklerini dile getiren Günaydın, bu yasa çıkarılmadan GDO’ların ticaretinin bir yönetmelikle düzenlenmesinin “hukuk, egemenlik ve halk sağlığı açısından bir skandal” olduğunu söyledi.

    Yasaya dayanmayan yönetmelik!
    Yönetmeliklerin yasa ve tüzüklerin uygulanmasını göstermek üzere çıkartıldığını belirten Günaydın, sözü edilen yönetmeliğin GDO’larla ilgili hiçbir düzenleme içermeyen Tarım, Gıda ve Yem Yasaları, 4703 sayılı Yasa ve 441 sayılı kanun hükmünde kararnameye dayandırılmaya çalışılmasının sürecin hukuksuzluğunu ortaya koyduğunu söyledi.

    Türkiye’de yaşayan tüm yurttaşların sağlığını ve haklarını ilgilendiren bir konunun yönetmelik ile düzenlenmesinin “millet iradesi ve egemenliğinin ihlali” olduğunu vurgulayan Günaydın “Böylelikle, konunun vahim içeriği, halkın ve parlamentonun dikkatinden kaçırılmaya çalışılmaktadır” dedi.

    GDO’ların ticaretinin birkaç küçük istisnayla serbest bırakılmasını, bu alandaki kararların devlet memuru ağırlıklı bir komiteye bırakılmasını ve Bakanlık tarafından seçilecek uzmanlar listesinden görüş alınması gibi hükümlerin, “halk sağlığı alanındaki tehlikenin açık görünümleri” olduğunu ifade eden Günaydın “Siyasilerin ve şirketlerin baskısına direnebilecek bağımsız bilim otoriteleri yerine güdümlü organizasyonlar yeğleyen Yönetmelik, bundan da öte, bir Bakan talimatı ile her an değiştirilebilecek konumdadır” dedi.

    "Türkiye'nin GDO'ya ihtiyacı yok"
    Türkiye’nin biyolojik çeşitliliği, tarım potansiyeli, halkın satın alma gücü ve tüketim alışkanlıkları değerlendirildiğinde GDO’lu ürünlere ihtiyacının olmadığını ifade eden Günaydın, bu ürünlerin kullanımının halk sağlığına aykırı olduğunu savundu.

    Margarin örneği
    Basın toplantısına Ankara Tabip Odası adına katılan Prof. Dr. Kenan Demirkol ise GDO’lar üretilirken her bir genetik değişiklikte 8 kimyasal madde kullanıldığını, vücut tarafından sindirilemeyen söz konusu ürünlerin böbrek yetersizliği ve kısırlığa yol açtığını ifade etti. İlk kez üretilen 1908’de üretilen margarinin içindeki zararlı asitlerin yapılan araştırmalarla ortaya konulduğunu ve bunun ardından margarin yapımında bu maddelerin kullanılmadığını anlatan Demirkol, “GDO’lu ürünler üçüncü nesilleri etkiliyor. Bunlardan vazgeçmek için margarinde olduğu gibi bir 100 sene daha mı bekleyeceğiz” diyerek söz konusu ürünlere ilişkin önlem alınması çağrısı yaptı.

    (soL - Haber Merkezi)

    --------------------------------------------------------------------------

    'GDO'lu ürün yemiyorum demek mümkün olmayacak'

    Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren GDO yönetmeliğine karşı tepki büyüyor. Uzmanlar yasa çıkmadan çıkan yönetmeliğin zararları kamuoyunca henüz bilinmeyen GDO'yu tartışılmadan meşrulaştırdığını belirtirken, 'GDO'suz' ibaresinin yasaklanmasının ise ekolojik tarım yapmayı imkansız hale getireceğini vurguluyor. GDO'lu ürünlerin oluşturduğu sağlık risklerini doğrulayan bilimsel araştırmalara ise her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor.

    --------------------------------------------------------------------------

    Yediğiniz ürünlere dikkat!
    ZMO Başkanı: "Bu yönetmelik hukuk, egemenlik ve halk sağlığı açısından bir skandal"

    Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Gökhan Günaydın, geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren, gıda ve yem amaçlı genetik yapısı değiştirilmiş organizmalar (GDO) ve ürünlerinin ithalatı, işlenmesi, ihracatı, kontrol ve denetimine ilişkin yönetmeliği, "hukuk, egemenlik ve halk sağlığı açısından bir skandal" diye değerlendirdi.

    Günaydın, oda binasında düzenlediği basın toplantısında, biyogüvenlik yasası çıkarılmadan GDO yönetmeliği çıkarılmasını eleştirdi.

    "YASA TASARISI MECLİS'E GETİRİLMEDİ, ÇÜNKÜ..."

    Bakanlar Kurulu?na sunulan Ulusal Biyogüvenlik Yasa Tasarısı Taslağı'nın yeni yasama döneminde Meclis'e geleceğinin Hükümet sözcüsü Cemil Çiçek tarafından daha önce açıkladığını anlatan Günaydın, "Ulusal Biyogüvenlik Yasa Tasarısı geri çekildi. Yasa Meclis'e gelseydi, konu kamuoyu önünde tartışılacaktı ve halkın tepkisini çekecekti" dedi.

    "10 GÜNDE 300 BİN İMZA TOPLADIK AMA..."

    Halkın yüzde 90'nın bu ürünlerin ülkeye girişine karşı olduğu, demokratik bir ülkede yasa ve düzenlemelerin halkın istekleri dikkate alınarak çıkarılması gerektiğini ifade eden Günaydın, GDO?lar konusunda 10 yıla ulaşan bir zaman dilimi boyunca kamuoyunu aydınlatma çabası içinde olduklarını anlattı. Günaydın, ZMO olarak 10 gün gibi kısa sürede GDO'lu ürünlerin yasaklanmasına ilişkin olarak 300 bin imza topladıklarına işaret etti.

    Yönetmelikle GDO'ların ülkeye girişine meşruluk kazandırıldığını vurgulayan Günaydın, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın söz konusu düzenlemeyle sanki bu ürünlerin ticareti yasaklanmış gibi bir algı oluşturup kamuoyunu yanılttığını iddia etti.

    "TÜRKİYE'NİN BU ÜRÜNLERE İHTİYACI YOK, HALK SAĞLIĞIYLA OYNANIYOR"

    Günaydın, "GDO'ların ticaretinin birkaç küçük istisnayla serbest bırakılması, bu alandaki kararların devlet memuru ağırlıklı bir Komite'ye bırakılması, yine Bakanlık tarafından seçilecek uzmanlar listesinden görüş alınması gibi hükümler, halk sağlığı alanındaki tehlikenin açık görünümleridir. Siyasilerin ve şirketlerin baskısına direnebilecek bağımsız bilim otoriteleri yerine güdümlü organizasyonlar yeğleyen Yönetmelik, bundan da öte, bir Bakan talimatı ile her an değiştirilebilecek konumdadır" dedi.

    Gen bankası niteliğindeki ülkemizin biyolojik çeşitliliği, tarım potansiyeli, halkın satın alma gücü ve tüketim alışkanlıkları değerlendirildiğinde, GDO'lu ürünlere Türkiye'nin ihtiyacının olmadığını ifade eden Günaydın, bu ürünlerin kullanımının halk sağlığı yanında halkımızın dinsel, kültürel inanç ve alışkanlıklarına da aykırı olduğunu savundu.

    GDO'YA HAYIR PLATFORMU: BEBEĞE ZARARLI DA ANNESİNE DEĞİL Mİ?

    GDO'ya Hayır Platformu, "Bu ürünlerin yalnızca bebeklere yasak olması yeterli değil, toplum sağlığı tehlikeye atılıyor" diyor.

    GDO'ya Hayır Platformu üyesi kuruluşlar yaptıkları yazılı açıklamada yönetmeliğin, GDO'nun olumsuzluklarını gideremeyeceğini söyledi ve "Türkiye'nin hiçbir GDO'ya ve ürününe gereksinimi yoktur. Bu ürünler açlığa çare değil" dedi.

    Yönetmeliğe göre GDO'lu ürünlerin bebek mamalarında kullanılması yasak. Platform "GDO'lar bebeklere zararlıysa, neden bebeği emziren ya da karnında taşıyan anne için yasak değil?", diye soruyor. GDO'ların insan sağlığına etkileri konusunda yeterli araştırma yapılmadığı, hayvanlar üzerindeki olumsuz etkileri, ve biyoçeşitliliği yok edici yönü vurgulanıyor.

    Getirilen düzenlemeyle "GDO'suz ürünlerin etiketinde ürünün GDO'suz olduğuna dair ifadelerin bulunmayacağının" belirtilmesi de platforma göre taraflı ve yönetmeliğin kapsamı dışında olan bir uygulama. Platform, bunun biyoteknoloji şirketlerinin çıkarlarının kollandığı anlamına geldiğini belirtiyor. Platform, GDO'lu yemlerle beslenen hayvanların ve ürünlerinin de GDO'lu sayılması ve dolayısıyla etiketlenmesi gerektiğini savunuyor.

    GDO NEDİR?

    Genetiği değiştirilmiş gıdalara "hayır" diyenler, bunun nedenlerini şöyle anlatıyor:

    Önce tanımını ortaya koyalım. Kendi türünden ya da kendi türü dışındaki bir canlıdan gen aktarılarak bazı özellikleri değiştirilen bitki, hayvan ya da mikroorganizmalara "Genetiği değiştirilmiş organizma" (GDO) deniyor. Ticari kaygılar yüzünden tarım ürünlerinde ilk olarak domates genleriyle oynandı. Bioteknoloji şirketleri tarım ilacı azalacak, üretim maliyeti düşecek yüksek verim küçük çiftçiyi zengin edecek söylemleriyle, genleriyle oynadıkları tohumları 1990'lı yılların ortasında ülkelere soktular.

    1996'da 6 ülkede 1.7 milyon hektarlık bir alanda başlayan GDO'lu ekim, günümüzde 25 ülkede 125 milyon hektarlık alanda yapılıyor. En son Mısır bu ülkelere katılırken, Tazmanya GDO'lu üretim projesini erteledi, Yunanistan ise GDO'lu mısır ithalatı yasağını 2 yıl uzattı.

    GDO'LAR NEDEN ZARARLI?

    1. İnsan sağlığı
    Alerjik reaksiyona neden oluyor. Antibiyotik direncini zayıflatıyor. Toksik etki yaratıyor.

    2. Ekosistem
    Normal ve organik tarımı tehdit ediyor. Ne kadar uzak alanda olursa olsun rüzgar ve arılar yoluyla organik ürünlere de bulaşıyor. GDO'lu tarım yapılan alanlardaki haşereleri yiyen kuşların türü tükeniyor. Canlı türleri açısından tehdit. Bioçeşitliliği yok ediyor. GDO'lu ekinler, tozlaşma yoluyla aynı türden akrabalarının da genlerini değiştirebiliyor.

    EN BÜYÜK AVANTAJI ÜRETİMİN ARTMASI

    Tarıma uygun olmayan alanlarda tarım yapılabilmesini sağlaması. Tarımsal verimi artırması. Tarım ilacı kullanılmasına ihtiyaç duymaması. Gıdanın besleyiciliğini artırması. Üretim verimliliğini 10 kata kadar artırması.

  • #2
    Kübra AKÇİMEN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16.Haziran.2009
    Nereden
    umut şehrii
    Mesajlar
    16,879
    @Kübra AKÇİMEN







    insan sağlığının oldukça tehlike altında bırakıyor fakat üretimin artması olduğu için kimsee sağlığı önensemezzz nedense..............

  • #3
    lim10 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    07.Mayıs.2009
    Nereden
    istanbul
    Mesajlar
    1,531
    @lim10







    yapılabilecek bir şey yok mu? herşeye hee demekten bu hale geldik..neler yapabiliriz arkadaşlar

  • #4
    Meltem YANIKOĞLU - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    01.Mart.2009
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    16,374
    @Meltem YANIKOĞLU







    Alıntı lim10 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    yapılabilecek bir şey yok mu? herşeye hee demekten bu hale geldik..neler yapabiliriz arkadaşlar
    bende bu yüzden açtım konuyu. etkileşim olsun, susup oturmayalım artık herşeye... Avrupanın kapısından sokmadığı ürünleri biz neden kabul ediyoruz? oyuncak olduk ellerinde.

  • #5
    Kübra AKÇİMEN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16.Haziran.2009
    Nereden
    umut şehrii
    Mesajlar
    16,879
    @Kübra AKÇİMEN







    peki bireysel olark ya da örgütlenerek neler yapabiliriz?

  • #6
    Meltem YANIKOĞLU - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    01.Mart.2009
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    16,374
    @Meltem YANIKOĞLU







    Alıntı umudışığı Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    peki bireysel olark ya da örgütlenerek neler yapabiliriz?
    şuan da bunun üzerinde çalışıyorum. sanırım bunun içinde imza toplama kampanyası yapabilir, bakanlığa mail atabiliriz. şuan aklımda olanlar bunlar. fikirlerinizi sizlerde paylaşırsanız sevinirim. önemli olan sessiz kalmamak.

  • #7
    Meltem YANIKOĞLU - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    01.Mart.2009
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    16,374
    @Meltem YANIKOĞLU







    güncel

  • #8
    lim10 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    07.Mayıs.2009
    Nereden
    istanbul
    Mesajlar
    1,531
    @lim10







    Alıntı meltemyn Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    şuan da bunun üzerinde çalışıyorum. sanırım bunun içinde imza toplama kampanyası yapabilir, bakanlığa mail atabiliriz. şuan aklımda olanlar bunlar. fikirlerinizi sizlerde paylaşırsanız sevinirim. önemli olan sessiz kalmamak.
    sonuna kadar destekçinizim hocam özelden de mesaj atabilirsiniz yapılabilecekler konusunda,ne gerekirse yapmaya hazırım üzerime düşen...

  • #9
    Handan Hoca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15.Mart.2009
    Nereden
    Kayseri
    Mesajlar
    19,326
    @Handan Hoca







    Hayretler içinde izledim haberlerde. Sağlığımız satılık değil!

  • #10
    Meltem YANIKOĞLU - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    01.Mart.2009
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    16,374
    @Meltem YANIKOĞLU







    Alıntı lim10 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    sonuna kadar destekçinizim hocam özelden de mesaj atabilirsiniz yapılabilecekler konusunda,ne gerekirse yapmaya hazırım üzerime düşen...
    çok teşekkür ederim hocam. bakanlığa mail atın, gazetelere atın. en azından sessiz kalmadığımız, itiraz ettiğimiz duyulsun, bilinsin. herkes televizyonun karşısında "aa olur mu?sağlığımızla oynuyorlar" derse olmaz, bunun kimseye faydası yok.

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. Ağlamak İçin Gözden Yaş mı Akmalı ?
      Konu Sahibi marakas Forum ŞİİRLER-YAZILAR
      Cevap: 4
      Son Mesaj : 04.Ekim.2010, 20:46
    2. Gözden Kaçan Sebze: Havuç!
      Konu Sahibi Ülkü DUYSAK Forum SAĞLIK
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 07.Mayıs.2010, 13:39
    3. Ağlamak için gözden yaş mı akmalı?
      Konu Sahibi Arz Forum MAİL SLAYTLARI
      Cevap: 8
      Son Mesaj : 02.Mayıs.2010, 06:46
    4. Türk işi skandal!
      Konu Sahibi alicebeg Forum GÜNCEL HABERLER
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 20.Aralık.2009, 14:47
    5. skandal:((((
      Konu Sahibi squallesra Forum GÜNCEL EĞİTİM HABERLERİ
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 01.Eylül.2009, 09:35

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş