Ege Üniversitesi (EÜ) Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zeynel Tunca, gece saatlerinde yoğun bir göktaşı yağmurunun izlenebileceğini bildirdi.

Tunca, yaptığı yazılı açıklamada, bu gece izlenecek olan Leonid adı verilen göktaşı yağmurunun Leo-Aslan takım yıldızı bölgesinden her yöne dağılıyormuş gibi görüleceğini belirtti. Tunca, şu bilgileri verdi:

''Bu yıl içindeki leonidler, 33 yılda bir Güneş etrafında dolanan Tempel-Tuttle kuyruklu yıldızının 1466 ve 1533 yıllarında geçtiği sırada ardında bıraktığı kalıntılar ile oluşmaktadır. Bu yılki Leonid göktaşı yağmuru 17 Kasım Salı günü en büyük sayıya ulaşacak. Öngörülen izlenebilecek göktaşı sayısı yaklaşık saatte 200-300 civarında olacaktır. Göktaşı sayısı tahminlerin yarısı kadar olsa bile bu senenin en iyi göktaşı yağmuru olacaktır. Göktaşı izlerinin görülebilmesi, onların yeterince parlak iz bırakmasına bağlıdır.''

Bu gece ayın yeniay evresinde olacağını ve gece boyu görülmeyeceğini kaydeden Tunca, şöyle devam etti:

''Bu nedenle de görebileceğimiz göktaşı sayısı da daha fazla olacaktır. Sayının en fazla olacağı akşamın ilk saatlerinde bulunduğumuz boylamlarda Aslan takım yıldızı henüz doğmamış olacaktır, ancak Kuzey-Doğu yönünde ufkumuza yakın gökyüzünde bu yağmurun izlerini görebileceğiz. İlerleyen saatlerde ise sayı azalmaya başlayacak.

Leonidler şiddetli göktaşı yağmurlarıyla ünlüdür. 1999-2002 yılları arasındaki geçişlerde saatte 1000 göktaşına kadar yoğunluklara erişen göktaşı yağmurları oluşmuştur. Bu seneki yağmur bu kadar görkemli olmayacak, ancak Mars'ın yakınından, ardında iz bırakarak geçecek parlak bir göktaşı, gece boyunca harcanan emeğin karşılığını verebilir.''

AA


mynet