Öğrencilere sunduğu sosyal ve sportif olanaklarla gençlerin yoğun ilgi gösterdiği Güneydoğu'daki üniversitelere talep her geçen gün artıyor. Diyarbakır'daki Dicle Üniversitesi'ni (D.Ü) 2 yılda 2, Siirt'i 4 yılda 3, Batman ve Şırnak üniversitelerini ise 1 yılda tercih eden öğrenci sayısı yaklaşık 2 kat arttı.Kolay ulaşım ve barınma imkanıyla maliyeti düşük bir üniversite yaşamı geçirmek isteyen öğrencilerin rağbet gösterdiği bölge üniversitelerinden D.Ü'de bu yıl 22 bin, Batman'da 7 bin 349, Siirt'te 5 bin 200, Şırnak Üniversitesinde ise bin 850 öğrenci eğitim görecek.
Bölüm, fakülte ve öğretim üyesi sayısını da her geçen gün artıran bölge üniversiteleri, eğitimde kaliteyi artırarak kuruldukları illeri birer eğitim ve öğrenci kenti haline getirmeyi amaçlıyor.
-HER FAKÜLTENİN YANINDA SPOR KOMPLEKSİ-
D.Ü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aytekin Sır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 27 bin dönüm arazi üzerinde 1966 yılında temeli atılan üniversitenin, adını 1974 yılında aldığını söyledi.
Bölgenin oldukça büyük ve köklü bir üniversitesi olan Dicle Üniversitesinde 13 fakülte, 4 yüksekokul, 1 konservatuvar ve 8 meslek yüksek okulu ile eğitim ve öğretimi sürdürdüğünü ifade eden Sır, göreve geldiklerinde 12 bin olan öğrenci sayısının bugün 2 katlık bir artış ile 22 bine ulaştığını belirtti.
Bu artışın sağlanması konusunda üniversitenin tüm birimlerinin ve akademisyenlerinin ciddi katkıları bulunduğuna dikkati çeken Sır, ''Bu çabalar sonucu öncelikle yeni bölüm ve programlar açıldı. İkinci öğretim devreye girdi. Üniversitemize talebin artmasında öğrencilere sunduğumuz imkanlar da etkili oldu. Açık ve kapalı yüzme havuzları, kapalı spor salonları, tenis kortları, basketbol sahaları hemen her fakülte yanına kurduğumuz spor kompleksleri ile öğrencilerimize oldukça iyi imkanlar sunuyoruz. Kredi ve yurtlar kurumunda 3 bin öğrenciye barınma imkanı sağlanıyor. Yine kredi ve yurtlar kurumuna tahsis ettiğimiz arazi üzerinde kurulacak 4 blokta bin öğrenci kapasiteli son derece lüks yurt bir yapılıyor'' dedi.
-''IRAK'IN KUZEYİNDE BÜROLAR AÇACAĞIZ''-
Prof. Dr. Sır, yurt dışında bürolar açarak, üniversite ve tıp fakültesini tanıtmayı planladıklarını bu sayede üniversite hastanesine önemli miktarda hasta çekmeyi hedeflediklerini söyledi.
Bu konuda önemli bir potansiyele sahip olduklarını vurgulayan Sır, 3 yılda öğrenci sayısındaki 2 kat artış gibi hasta sayısında da önemli bir artış sağlamayı amaçladıklarını belirtti.
Bu kapsamda öncelikle Irak'ın kuzeyinde bürolar açmak için çalışmalara başladıklarını ifade eden Sır, şöyle konuştu:
''Irak'lı 200 öğrenci üniversitemizdeki hemşirelik bölümünde eğitimlerini tamamlayarak ülkelerine döndü. Şimdi ülkelerinde üniversitemizin tanıtımını yapıyorlar. Yurt dışında yaşayan gençler Diyarbakır'da böyle bir üniversite olduğunu hayal bile edemiyor. Bu nedenle tanıtıma da öncelik vereceğiz. Irak'ın kuzeyinde bürolar açarak tıp fakültemize başvuruda bulunacak hastalara kolaylık sağlayacak üniversitemizin tanıtımını yapacağız. Üniversite bünyesinde yapımı süren kardiyoloji hastanesinin bu yıl açılışını gerçekleştireceğiz. Kısa bir süre önce çocuk hastanesi, yanık ünitesi ve onkoloji hastanesini hizmete açtık. Acil ve yoğun bakım ünitelerinin de 6 ay önce temeli atıldı. Gelecek yıl hizmete açılması planlanıyor.
Bunun yanı sıra akademisyen sayımızda ciddi bir artış söz konusu. Önceden çok sayıda öğretim üyesi bölge dışına gitmeyi tercih ederken, artık bu öğretim üyelerimizin bir kısmı geri geliyor. Yeni öğretim üyelerimizin de kadromuza katılmasıyla bu sayı bin 667'ye ulaştı. Üniversitemizi tercih eden öğretim üyeleri de para için değil, bölgeye hizmet etmek için geliyor. Oldukça geniş bir mekanda öğrencilerimize kaliteli eğitim sunuyoruz. Bu kapsamda tıp ve diş hekimliği fakültelerine Türkiye genelindeki öğrencilerden talep söz konusu. Eğitimin yanı sıra yamaç paraşütü, okçuluk, resim ve müzik gibi 50'nin üzerinde kulüp faaliyeti ile öğrencilerimiz renkli bir üniversite ortamı sunuyoruz. Öğrencilerimizi yurt dışı ve yurt içi gezilere gönderiyoruz.''
-1 LİRAYA BİR ÖĞÜN YEMEK-
Sır, üniversitede eğitim gören öğrencilerin yemek maliyetini düşürmek için 1 liraya bir öğün yemek hizmeti verdiklerini de söyledi.
Başta et olmak üzere yemekte kullanılan malzemelerdeki maliyet artışına rağmen yemek ücretini artırmamak için çaba sarf ettiklerini ifade eden Sır, ''3 çeşit yemek ve yanında meyve, salata veya tatlıdan oluşan bir ilave ile bir liraya öğrencilerimize bir öğün yemek veriyoruz. Artan kaynak ile de öğrencilerimize part time çalışma imkanı sunuyoruz. Öğrencilerimize burs veremesek de, konaklama, restoran, bilgisayar veya kütüphanemizde belirli sürelerde çalışmaları karşılığında aylık yaklaşık 150 lira kazanmalarını sağlıyoruz'' dedi.
Diyarbakır'ın öğrencilerin yaşayabilmesi için oldukça güzel bir kent olduğunu, bir takım olumsuzluklarıyla gündeme gelse de olumlu özelliklerin ön plana çıkarılması gerektiğini kaydeden Sır, ''Diğer kentlerde olduğu gibi bu kentte de ufak tefek sorunlar yaşanabiliyor. Bölgede son derece önemli bir kent olan Diyarbakır gelişen çehresi ile öğrencilerimizin eğitimi için büyük bir fırsat'' şeklinde konuştu.
-ÖĞRENCİ SAYISINDA YÜZDE 100 ARTIŞ''-
Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akmaz, Şırnak Üniversitesi'ni tercih eden öğrenci sayısının her geçen gün arttığını söyledi.
Üniversitenin 2008 yılında kurulduğunu, geçen yıl öğrenci sayısının 870 olduğunu, bu yıl 888 öğrencinin daha ilave olduğunu, bunun 773'ünün kız öğrencilerden oluştuğuna dikkati çeken Akmaz, şöyle konuştu:
''Bu yıl öğrenci sayımız yüzde 100 artarak yaklaşık bin 850'ye yükseldi. Kontenjan açığının kalmayacağı ümidindeyiz. Cizre ve Silopi'deki meslek yüksek okullarına öğrenci talebi her geçen gün artıyor. Cizre'de 2 yıl önce 230 olan öğrenci sayımız bugün 442'ye ulaştı. Silopi Meslek Yüksek Okulu'nda da 4 yeni bölüm açtık. Önümüzdeki yıl Silopi'de eğitim ve öğretime başlanacak. Üniversitemizin fiziki ve barınma sorunu yok. Çok ciddi bir aksilik olmazsa 2 yıl sonra eğitimimizin tamamını kampüste gerçekleştirme ümidini taşıyoruz. Bu konuda tüm altyapı ve ihale çalışmaları sürüyor. Zemin etüdümüz tamamlandı. Kredi ve yurtlar kurumunca yapılacak 500 kişilik öğrenci yurdu ve merkez laboratuvarının da kısa bir süre içerisinde temelinin atılması bekleniyor. Yurtta barınmak konusunda başvuruda bulunan tüm öğrencilerimizin ihtiyacını karşılayacak kapasitemiz söz konusu. Şırnak'ta 5 yıl süresince öğrencilerimizin barınma sorunu yaşamayacağını düşünüyoruz. 5 yıla kadar da ilave olarak 500 kişilik 5 yıldızlı otel kalitesinde bir öğrenci yurdu yapılması planlanıyor.''
-''ÖĞRENCİLERİMİZİ AVRUPA'YA GÖNDERİYORUZ''-
Akmaz, üniversite olarak ''Erasmus Programı'' kapsamında Avrupa'ya öğrenci ve eğitimci göndermeye başladıklarını söyledi.
Bu yıl 4 idari personel ve 4'ü staj kapsamında 10 öğrenciyi Avrupa'ya göndereceklerini ifade eden Akmaz, ''Avrupa'ya entegrasyon amacıyla 'Erasmus Programı' kapsamında Macaristan, Portekiz ve Polonya'ya öğrenci ve idari personel gönderiyoruz. Öğrencilerimizi Avrupa'ya gönderiyoruz. Bu programımız sürecek. Öğrencilerimize Arapça dil öğretimi için Ürdün'den 2 akademisyen üniversitemizde göreve başladı. Kentimize gelen öğretim üyeleri için TOKİ ile anlaşarak 181 lojman alımı yaptık. Öğretim üyelerinin üniversitemizi seçmesi için her tür imkanı sunuyoruz'' dedi.
-''SOSYAL BİR ÜNİVERSİTE OLMA HEDEFİNİ TAŞIYORUZ''-
Akmaz, yakın bir zamanda kurulacak kampüste halka açık eğitimin verildiği bir üniversite olmayı planladıklarını söyledi.
Müstakil spor kompleksi de kurmayı düşündüklerini ifade eden Akmaz, bu kapsamda 3 tenis kortu, voleybol ve basketbol sahalarının yer aldığı 500 kişilik kapalı spor salonu ile yarı olimpik yüzme havuzu kurmayı planladıklarını belirtti.
Bu komplekste bir de beden eğitimi yüksek okulu kurmak istediklerine dikkati çeken Akmaz, ''Sosyal bir üniversite olma hedefini taşıyoruz. Vatandaşların da ihtiyacını karşılayacak sosyal aktivitelerin yanı sıra şık restoranları ve mesire alanlarının bulunduğu bir kampüs kurmayı düşünüyoruz. Bunun hazırlıklarını tamamladık. Bu kampüsün 1.5 yıl içerisinde temelini atmayı planlıyoruz'' şeklinde konuştu.
-ÜLKENİN İHTİYAÇ DUYDUĞU BÖLÜMLER İÇİN YÖK'E BAŞVURU-
Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Ziyadanoğulları, üniversitenin kurulduğu 2007 yılındaki öğrenci sayısının bin 800 olduğunu, bugün ise artan talep doğrultusunda bu sayının 5 bin 200'e yükseldiğini söyledi.
Yeni bölüm ve yüksek okulların açılması ile öğrenci sayısının her geçen gün daha da artacağını ifade eden Ziyadanoğulları, esas amaçlarının öğrenci sayısında değil, eğitim kalitesinde hızlı bir artış sağlamak olduğunu belirtti.
Diğer bir amaçlarının da üniversite ile halk arasındaki diyaloğu geliştirmek olduğuna dikkati çeken Ziyadanoğulları, üniversite halk ilişkisini geliştirerek halkın sorunlarına çözüm üretmek, üniversite sanayi işbirliğini geliştirmek istediklerini kaydetti.
Göreve başladığında üniversitede sadece 7 yardımcı doçent kadrosunda öğretim üyesi görev yaparken, bugün 5'i profesör, 3'ü doçent, 38'i yardımcı doçent olmak üzere 46 öğretim üyesinin görev yaptığını anlatan Ziyadanoğulları, araştırma görevlisi, uzman ve okutmanlarla öğretim elemanı sayısının 190'ı aşmış durumda olduğunu ifade etti.
YÖK'e ziraat, ilahiyat ve işletme fakültelerinin açılması için müracaatta bulunduklarını, bu 3 fakültenin kurulması halinde mevcut fen-edebiyat, mimarlık ve mühendislik fakülteleri ile toplam fakülte sayısının 6'ya yükseleceğini belirten Ziyadanoğulları, ''Ülkenin ihtiyaç duyduğu bölümler için YÖK'e başvurumuz sürecek'' dedi.
Kent merkezindeki kampüsün yanı sıra 10 kilometre uzaklıktaki yeni kampüs alanında inşaat çalışmalarının sürdürüldüğünü, yaklaşık bir yılda 21 bin metrekare alana kurulacak mühendislik ve mimarlık fakültesi binası, sosyal tesisler ve spor salonlarının da bir yıla kadar tamamlanmasını planladıklarını ve ardından fen edebiyat fakültesinin temelini atacaklarını söyleyen Ziyadanoğulları, ''Onun da 1.5 yıl içerisinde tamamlanması öngörülüyor. Onu takiben de rektörlük binası, lojmanlar ve araştırma merkezinin temeli atılacak. Üniversitemize dışarıdan gelen öğrencilerimiz kredi ve yurtlar kurumunda barınma imkanı buluyor. Ayrıca kampüste 750 kişilik öğrenci yurdumuzun inşaatı hızla sürüyor. Birkaç yıl içerisinde meslek yüksek okulların tamamının kampüste eğitim ve öğretim çalışmalarına devam etmesini ümit ediyoruz. Böylece üniversitemizin şehirle diyaloğu hiçbir zaman kesilmeyecek'' şeklinde konuştu.
Ziyadanoğulları, bu kapsamda maddi durumunun iyi olmadığını kanıtlayan 120 öğrenciye muhtarlıklarca aylık 240 lira burs verildiğini belirtti.
-BATMAN ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ SAYISINI 2'YE KATLADI-
Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdülselam Uluçam, üniversite olarak bu yıl öğrenci sayısını 2'ye katladıklarını söyledi.
Geçen yıl üniversitede eğitim gören öğrenci sayısının 3 bin 400 olduğunu, bu yıl ise 3 bin 949 öğrencinin kayıt yaptırdığını ifade eden Uluçam, bunlardan bin 97'sinin kız öğrenci olduğuna dikkati çekti.
Uluçam, şöyle dedi:
''Üniversitemizde bu yıl 198 akademik personel ile eğitim ve öğretime başlıyoruz. Üniversitemizde öğrencilerimizi meslek sahibi yapacak eğitimin yanı sıra sosyal, sportif ve kültürel aktivitelerle keyif1i ve nitelikli zaman geçirme imkanı da sunuyoruz. Bu kapsamda öğrencilerimize halı saha, tenis kortu, açık ve kapalı kafeteryalar, kültürel gezi ve etkinlikler ile hizmet veriyoruz. Üniversitemizin akademik kadrosu eğitim hizmetinin yanı sıra onlara her tür desteği sunma yönünde çaba sarf ediyoruz. Fen edebiyat fakültesi matematik bölümüne ilk kez bu yıl ek kontenjanla öğrenci alacağız. Sağlık hizmetleri meslek yüksek okulu ile meslek yüksekokulumuzun çocuk gelişimi programına bölgedeki kız öğrenciler tarafından yoğun talep söz konusu. Bizi tercih eden öğrencilerimize kaliteli bir eğitim olanağı sunmak için öğretim üyesi kadromuzla yeni bir eğitim ve öğretim dönemine başlıyoruz.''
Anadolu Ajansı