Günlük işlem 100 milyar lirayı aşınca bankalar EFT saatini 17'ye uzattı
EFT sistemi sayesinde bir başka bankaya gönderilen para, hesaba çok kısa bir süre içinde giriyor. Klasik havale yönteminde ise ödemenin hesaba yansıması bir gün sonrayı buluyor. Bu sebeple EFT'ye ilgili her geçen gün artıyor. FOTOĞRAF: CİHAN
Tüketici, bir bankadan diğerine elektronik ortamda para gönderilmesini sağlayan EFT sistemini sevdi. Sistem üzerinden bir günde gönderilen para miktarı ortalama 100 milyar lirayı aşınca bankalar da son EFT saatini 16.00'dan 17.00, hatta 17.15'e kadar uzatmaya başladı. Halen 5 bankada geç saatlere kadar para transferi yapılabiliyor.
Bankaların internet üzerinden hizmet vermesi, vatandaşın işini kolaylaştırdı. Artık evinde ya da işyerinde bilgisayar olan hemen herkes bankadaki işlerini şubeye gitmeden sanal ortamda yapıyor. İnternetten en çok yapılan bankacılık işlemi ise Elektronik Fon Transferi (EFT). Başka bir bankadaki hesaba Türk Lirası cinsinden para gönderilmesini sağlayan sistemin günlük hacmi 100 milyar lirayı geçti. Bankalar, artan talep üzerine EFT gönderim saatlerini uzattı. Daha önce ortalama saat 14.00'te kapanan EFT işlemleri 16.00'ya uzatılmıştı. Şimdi de birçok banka bu süreyi 17.00'ye çıkardı.
Ziraat Bankası, Akbank, Fortis ve Türkiye Finans müşterileri gerek bankalarının internet sitelerinden gerekse şubelerden akşam saat 17.00'ye kadar EFT yapabiliyor. Garanti Bankası'nda ise EFT saati 17.15'e çıkarıldı. Diğer bankaların da süre uzatımı için hazırlık yaptığı belirtiliyor. Vatandaşın EFT sayesinde cebinde nakit para taşımadığını aktaran üst düzey bir banka yetkilisi her türlü hırsızlık olayına karşı da sistemin önemli bir tedbir sağladığını kaydetti.
Merkez Bankası verilerine göre her yıl EFT işlem sayısı ve miktarı önemli oranda artıyor. 2006'da günlük ortalama 59,9 milyar lira olan işlem miktarı geçen yıl sonunda 87,3 milyar TL'ye yükseldi. 28 Kasım 2008 tarihinde ise günlük 133,5 milyar liralık işlem yapılarak rekor kırıldı. Üç yıl önce 375 bin adet olan günlük sistemden geçen mesaj (işlem) sayısı ise bir milyona dayandı. EFT sisteminin başladığı 1992 yılı boyunca sistemde toplam 534 bin 853 işlem gerçekleşti. Yıllar geçtikçe fon transferinin tüm bankalar arası ödemeleri kapsamına alması ve müşteri bankacılığı alanında yaygın kullanıma ulaşması sonucunda, yıllık işlem adedi önemli oranda arttı. Rakam geçen yıl sonunda 120 milyon 144 bin 136 işleme çıktı. Parasal değerler açısından ise 1992'de 1,8 milyar TL toplam yıllık rakam 2008 yılı sonunda 21 trilyon 919 milyar Türk Lirası değerine ulaştı.
Elektronik Fon Transferi (EFT), bir bankadan diğerine Türk Lirası cinsinden ödeme gönderilmesini sağlıyor. Elektronik Menkul Kıymet Transferi (EMKT) ise bir bankadan diğerine devlet tahvili ve Hazine bonosu gibi menkul kıymetlerin aktarılmasına imkan veriyor. Her iki sistem de gerçek zamanlı olarak çalışıyor. Sistemler TL cinsinden ödemeler ile menkul kıymetlerin aktarılmasını ve hesapların mutabakatının (kesinleştirilmesi) yanı sıra çeşitli raporların alınması ve ihale teklifi, genel duyuru gibi haber nitelikli mesajların kullanılmasını da mümkün hale getiriyor. EFT olmasaydı bir günde transfer edilen milyarlarca TL ya fiziksel olarak dolaşacak ya da bankalar arasındaki havale talimatları yoluyla hesaplara en az bir gün süreli bekleme ile geçebilecekti. Merkez Bankası'nın, TL ödemeleri ve menkul kıymet işlemleri için EFT-EMKT sisteminin katılımcısı olan bankalardan aldığı ücretler oldukça düşük. Tutarı 6 bin TL'den az olan ödemeler için alınan ücret 15 Kr (en düşük ücret), tutarı 544 bin TL ve üzerinde olan ödemeler için ise 13,60 lira.
-memurlarnet-