UĞUR BECERİKLİ
TBMM'nin işaret dili konuşabilen tek vekili AK Parti milletvekili Selamoğlu, 1.3 milyon sessizin sesini duyurabilmek için çalışma başlattı. İlk hedef, kamuya işaret dili bilen tercüman
AK Parti Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu, Ankara'da bulunan 11 işitme engelli derneğinin de katkılarıyla sorunları TBMM çatısı altına taşıdı. Konuyla ilgili yasal düzenlemeler yapılması için çalışma başlatan Selamoğlu'nun en büyük yardımcısı ise 58 yaşındaki işitme engelli Doğan Özdemir. Çok sayıda dernekte yönetici olarak görev yapan, Avrupa'da da engelli sporcularla ilgili organizasyonlarda görev alan Özdemir, Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi.
1950'DE YASAKLANMIŞ
Selamoğlu konuyla ilgili sorun ve çalışmaları şöyle anlattı: "15 günde bir derneklerle toplanıyoruz. Yapılacak işleri sıraya koyduk. İşitme engelliler dışarıdan sağlıklı görünen ama en sorunlu grup. Türkiye'de 1950'de işaret dili yasaklanmış. Tüm okullarda işitme engelli çocuklara ses çıkarma, dudak okuma öğretilmesi amacıyla. Ancak altyapısı olmayınca çözüm babadan oğula işaret dili öğretilmesi gibi bir durum ortaya çıkmış. Oysa işaret dili ülkeden ülkeye aynen yabancı dil gibi değişiyor. 2005'te işaret dili yeniden alfabe olarak onaylandı." Selamoğlu özellikle kamu hizmetlerinde işaret dili bilen tercümanın zorunlu olması gerektiğini ifade etti. Hastane, adliye, belediye, emniyet ve okullar gibi hizmetlerde işaret dili bilen tercüman bulundurulması gerektiğini kaydeden Selamoğlu, "Hastanelerde bile dertlerini anlatamıyorlar. Yanlış tedaviler söz konusu olabiliyor. Otobüs yolculuğu için terminale gidip, Adana'ya gitmek isterken kendini Artvin'de bulanlar var" dedi.
Kayanak: SABAH