İkinci el otomobil satışlarının son yıllarda büyük oranda internet siteleri üzerinden yapıldığını keşfeden ve piyasanın oldukça altında araç ilanı veren dolandırıcıların, telefonla kendilerine ulaşan ve fiyatı cazip aracı kaçırmak istemeyen alıcılardan kapora aldıktan sonra ortadan kayboldukları bildirildi.
Bursa Oto Galeri Sitesi (Otokoop) Başkanı Rasim Hazar AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bursa Otokoop'ta araç satışlarının 5-6 yıl öncesine göre yüzde 50-60 oranında düştüğünü, bunun internet siteleri ve büyük otomotiv bayilerinin ikinci el araç satışı yapmasından kaynaklandığını belirtti.
Özelikle internet satışlarının son yıllarda önemli oranda arttığını, o nedenle dolandırıcıların da bu alanı kullanmaya başladıklarını anlatan Hazar, İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa başta olmak üzere, birçok ilde internet üzerinden yapılan satışlarda dolandırıcılık şikayetleri aldıklarını, mağdur vatandaşların muhatap dahi bulamadıklarını söyledi.
Hazar, ortaya çıkan dolandırıcılık olaylarının birbirine benzediğini ifade ederek, ikinci el araç satılan bazı internet sitelerine piyasanın çok altında fiyatlarla araç ilanı bırakan bu kişilerin, telefonla kendilerine ulaşan ve fiyatı uygun aracı kaçırmak istemeyen alıcılardan, birkaç milyar lira kapora istediklerini ve paranın banka hesaplarına yatmasının ardından ortadan kaybolduklarını anlattı.
İnternet üzerinden yapılan satış ve araç alımlarında çok dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Hazar, şöyle konuştu:
''Vatandaşlara ben şunu söylüyorum; Türkiye'nin her yerinde oto galericileri çarşıları var. Bu oto galericileri çarşında herkes mekan sahibi. Bu nedenle hiçbir iş yerinin bir vatandaşı mağdur etmesi söz konusu olamaz. Ama böyle internet üzerinden vatandaşların dolandırılmalarını biz her gün gelen şikayetlerden duyuyoruz, görüyoruz, rahatsız oluyoruz. Onun için vatandaşların galerilerden, iş yerlerinden araç almalarını tavsiye ediyoruz.''
Hazar, ikinci el araç alım satım işleminin artık çok kolaylaştırıldığını hatırlatarak, şöyle devam etti:
''Son günlerde yapılan satışlarda sahte kimlikle alışveriş yapanları duyuyoruz, görüyoruz, bu konularda şikayet alıyoruz. Çalıntı bir aracı vatandaş almış ise 6 ay, 1-2 yıl sonra dahi, o araç vatandaşın elinden alınıyor. Bu nedenle vatandaşın kesinlikle bilmediği, tanımadığı yerlerden araç almamasını, oto açık pazarlarına ilgi göstermemelerini üzerine basa basa söylüyorum.''
Anadolu Ajansı