İntihara mavi önlem
İntiharları önlemek için tren istasyonlarını mavi neon ışıklarla donattılar
Japonya'da intiharları önleyebilmek için, tren istasyonlarda mavi neon ışıkları kullanılıyor. Ayrıca güvenlik duvarı projesiyle, yolcuların trenlerin önüne atlamasına engel olunmaya çalışılıyor.
Ekonomik kriz sadece insanların cebini değil ruhunu da vurdu. Japonya’da ekonomik kriz ve işsizliğin ağır yükü altında ezilen pek çok kişi çareyi intihar etmekte buldu. 2003 yılında Japonya’da yaklaşık 35 bin kişinin intihar ettiğini hesap eden Japon polisi, bu yıl yeni bir intihar rekoru kırılmasından endişe ediyor. Tren istasyonları, hayatına son vermek isteyenlerin en çok tercih ettikleri yerlerden biri. Demiryolu şirketleri, teknik çözümlerle artan intihar vakalarının önüne geçmeye çalışıyor.
'MAVİ IŞIK RUHU SAKİNLEŞTİRİYOR'
Tren yollarındaki gecikmelere, daha doğrusu intiharlara karşı önlem olarak mavi neon ışıklandırma kullanılıyor. Lambalar, istasyon başına yaklaşık 4 bin Euro tutuyor. Bu oldukça ucuz ve basit bir çözüm. Şirketin ulaştırma sorumlusu Kiyoshi Higuci, mavi ışığın etkilerini şu sözlerle anlatıyor: “10 yıl önce Glasgow’da mavi ışıklarla kent çok hoş bir hale getirildi ve suç oranının azaldığı ifade edildi. Biz de Japonya’da mavi ışığı intihara karşı bir önlem olarak yerleştirdik ve bu, olumlu sonuçlar getirdi. Renk, insanı sakinleştiriyor olmalı. İntiharları önlemede yardımcı olacak her şeyi denemeliyiz.“
400 MİLYON EURO'LUK DUVAR PROJESİ
Şimdilik bu teori ile ilgili bilimsel bir kanıt yok. Sonbaharda, ana hatlardaki tüm tren istasyonlarına mavi ışık yayan lambalar yerleştirilmiş. Aslında teknik açıdan daha güvenli bir yol var fakat bu oldukça masraflı. Trenlerin önüne atlanmaması için güvenlik duvarı örülmesinin 400 milyon Euro'ya mâl olacağı belirtiliyor.
“Bizim için en büyük problem, bariyer kapısını açmak için gereken zaman. Bu yaklaşık 10 saniye kadar sürüyor. 29 istasyon için hesaplarsanız bu toplamda beş dakika ediyor. Trenler her iki buçuk dakikada bir sefer yapıyor. Bu da iki ring seferinin kalkması anlamına geliyor. Tüm yolcuları nasıl taşıyacağımızı bilmiyoruz.“
ERKEKLER DAHA ÇOK İNTİHAR EDİYOR
Japonya’nın 2003 yılındaki 34 bin 427’lik intihar rekorunun bu yıl aşılacağı tahmin ediliyor. Uzmanlara göre küresel ekonomik kriz ve işsizlik intiharların ana nedenlerinden. Erkeklerin kadınlardan üç kat daha fazla intihar ettikleri görülüyor. Özellikle de işsiz kalan gençler, başarı odaklı Japon toplumunda kendilerini değersiz hissediyorlar. Japonya’nın intihar vakalarındaki en büyük artış, hayat boyu iş güvencesinin 1990’lı yılların sonlarında kalkmasının ardından kaydedilmişti.
DEUTSCHE WELLE TÜRKÇE
.ALINTIDIR.