Dün Trakya'yı esir alan ve 7 cana mal olan felaket bugün İstanbul'u vurdu. Marmara Bölgesi, 17 Ağustos depreminden beri ilk kez bu boyutta bir felaket yaşıyor. Pameks Tekstil Fabrikası'na servisle gelen 7 kadın çalışan bir anda sele kapıldı. İkitelli TIR parkında uyuyan 6 şoför uykularında can verdi. İkitelli ve Halkalı'da 8 ceset bulundu. Dün de Çatalca ve Silivri'de 3 kişi hayatını kaybetmişti. İki günde 31 can alan felaket havalimanına ulaşımı felç etti. 9 kişi ise kayıp...
Pazar günü yapılan sel alarmına rağmen dün Silivri'yi vuran yağmur bugün etkisini İstanbul'da gösterdi. Trakya'da 7 cana mal olan sel, şu ana kadar İstanbul'da 31 kişinin ölümüne neden oldu. 9 kişi ise kayıp....
İstanbul Valisi Muammer akşam saatlerinde yaptığı açıklamalar ile herkesi şaşırttı. Güler hayatını kaybeden 7 kadının büyük bir hatanın kurbanı olduğunu ancak onların dışında kimsenin aracının başında hayatını kaybetmediğini söyledi.
Mahsur kalan herkes kurtarıldığını söyleyen Güler, "Kurumlar arası örnek bir işbirliği yaşadık. Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyorum. Bu iş makinesi kapasitesi olmasaydı büyük çaplı müdahaleler yapılamazdı." açıklamasında bulundu.
SERVİSTEN ÇIKAMADILAR
İstanbul Valiliği yaptığı açıklamada bir kişinin sel sularında öldüğü belirtilirken, Halkalı Pameks Tekstil'e servis aracıyla gelen işçilerden 7 kişi araç içinde sel sularında boğuldu.
ŞOFÖRLERİ UYKUDA YAKALADI
İkitelli TIR garajında araçlarında uyuyan şoförlerden 10 kişinin boğularak öldüğü 50 kişinin ise yaralı olarak kurtarıldığı belirtildi. Halkalı'da bir başka tekstil firmasında ise 2 kişinin cesedine ulaşılırken, İkitelli ve Halkalı 5 ceset sudan çıkarıldı. Dün de Silivri ve Çatalca'da 3 kişi sel sularına kapılarak yaşamını yitirmişti.
Bu sabah başta İkitelli Basın Express yolu olmak üzere, Arnavutköy, Sultangazi, Bağcılar, Eyüp, Esenler, Bahçelievler, Başakşehir, Büyükçekmece ilçelerinde su baskınları ve sele neden oldu. Ayamama Deresi, Tavukçu Deresi, Papaz Dereleri taştı.
Yine İkitelli Osmanlı Tır Garajı'nda da 10 kişi öldü. Halkalı'daki bir tekstil fabrikasında iki, sedef tır garajından da iki ölüm haberi geldi. Bunlara 9 da kayıp eklendi. Halkalı'da servis aracındaki 7 işçi kadının ölümü ve dün Selimpaşa'da 1, Çatalca'da iki kişinin ölümü ile can kaybı toplam 31'e çıktı.
Son yılların en büyük yağışını alan bölgeye saatte metrekareye 90 kilogram olarak ölçüldü. Eylül ayı ortalaması 45 kg iken, Çarşamba sabahı İkitelli bölgesine 1 saatte 90 kg yağış düştü.
AYAMAMA DERESİ TAŞTI YÜZLERCE İŞYERİ VE ARAÇ SU ALTINDA
Silivri’de başlayan ve sel baskınlarına neden olan yağış bu kez İstanbul’u vurdu. İstanbul’da İkitelli, Güneşli, Küçükçekmece, Gaziosmanpaşa, gibi semtlerde yüzlerce ev ve işyeri taşan derelerin getirdiği suların altında kaldı. İkitelli Basın Ekspres Yolu Ayamama Deresi’nin taşmasıyla işe giden servis ve belediye otobüsleriyle özel araçları sular altında bıraktı. Araçların ve otobüslerin üzerlerinde mahsur kalan vatandaşlar kurtarılmayı beklerken, İstanbul’un çeşitli semtlerinden binlerce vatandaş itfaiyeden su baskınları için yardım istedi.
Bu arada su baskınlarının olduğu otoyollarda araçların sel suları ile sürüklendiği görüldü. Çatalca ve Silivri’ye müdahale eden itfaiye ve kurtarma ekipleri aşırı yağış alan İstanbul’a yönlendirilmeye başladı.
Yağmur nedeniyle Esenler, Bağcılar, Gaziosmanpaşa, Küçükçekmece’de yüzlerce ev ve işyerini alt geçitleri su bastı. Vatandaşları sular içinden itfaiye ekipleri kurtardı.
ARAÇLARIN İÇİNDE CAN PAZARI YAŞANDI
Her şiddetli yağmurda taşan ve çevreye tehlike oluşturan Ayamama Deresi yine taşarak Basın Ekspres yolunu sular altında bıraktı. Yüzlerce işyerinin sular altında kaldığı İkitelli Güneşli bölgesinde vatandaşlar araçlarının üzerine çıkarak kurtarılmayı bekledi. Sel suları dere kenarında bulunan tüm fabrikaları su altında bıraktı. Sel suları bazı fabrikaların 3’ncü katına kadar ulaştı. Araçları içinde mahsur kalanların çoğu kendi imkanları ile kurtuldu.
DERENİN ERKEN SAATTE TAŞMASI BÜYÜK BİR FACİAYI ÖNLEDİ
Ayamama Deresi, saat 06.30 sıralarında Basın Ekspres yolunda araç trafiğinin yoğun olmadığı bir saatte taştı. Sel sularına özellikle servis minibüslerini yakalandı. Trağin yoğun olduğu saate taşması durumunda binlerce otomobil sel sularına kapılacak ve büyük bir kaos yaşanacaktı. Ancak derenin erken taşması bunu önledi. Selde mahsur kalan servis minibüsleri ve belediye otobüsdekileri itfaiye ekipleri kurtardı.
İTFAYE YAPTIĞI ANONSLARLA GÖREV SÜRESİNİ UZATTI
İstanbul itfaiyesi yağışın devam etmesi ve kurtarılmayı bekleyen onlarca insanın bulunduğu bölgelere yetişmeye çalışırken gece geç saatlerde çalışan ekiplerine göreve devam emri verdi. Özellikle Gaziosmanpaşa ve Sultangazi’de caddeler ve sokaklar sular altında kaldı. Baskınlar nedeniyle evlerinden çıkamayan vatandaşlar itfaiye ekiplerince kurtarıldı. Başta Sultangazi, Gaziosmanpaşa, Arnavutköy olmak üzere İstanbul’un birçok ilçesinde de su baskınları yaşandı. Gece boyunca devam eden sağanak, Sultangazi’de yüzlerce evin su altında kalmasına neden oldu. Gaziosmanpaşa, Arnavutköy, Cebeci gibi yerlerde de su baskınları yaşandı. Sokaklar ve caddelerden akan suların özellikle bodrum ve birinci katlardaki evlere dolması nedeniyle birçok vatandaş mahsur kaldı. İtfaiye ekipleri su tahliyesi ve kurtarma çalışmalarına yetişmekte zorlandı. Habipler yolu üzerinde bulunan İstanbul Ulaşım A.Ş. de sular altında kaldı. Habipler’de bulunan eski Edirne asfaltı, araç trafiğine kapatıldı. Şehirde sağanak da itfaiyenin su tahliyesi ve kurtarma çalışmaları da aralıksız devam ediyor.
KURTARMA ÇALIŞMALARI BOTLARLA YAPILIYOR
İstanbul Vali Yardımcısı Hikmet Çakmak, Basın Ekspres yolundaki arama kurtarma çalışmalarına 8 arama kurtarma botunun katıldığını, bot sayısının 1 saat içinde 30'a çıkarılacağını söyledi.
alıntıdır.