Tekirdağ, Çorlu ile İstanbul'un Silivri ve Çatalca gibi uzak ilçelerinde kar yağışı başladı.
Çanakale Boğazı yoğun kar yağışı nedeniye Ege'den Marmara yönüne transit gemi geçişlerine kapatıldı, Marmara'dan Ege yönüne geçişlerine ise pilot alma zorunluluğu getirildi
Türkiye’nin iç ve batı kesimlerinde yağış beklenirken, sıcaklıklar kuzeybatı ve batı bölgelerde 8 ila 10 derece azalacak. Trakya ve Marmara bölgesinde sabah saatlerinde başlayan yağmurun öğle sonrası kara dönüşmesi bekleniyor.
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nden yapılan değerlendirmelere göre, Türkiye’nin iç ve batı kesimlerinde görülecek olan yağışların; Marmara’nın güney ve doğusu, Kıyı Ege ile Antalya ve Düzce çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor.
Hava sıcaklığı, kuzeybatı kesimlerde hissedilir derecede olmak üzere (8-10) batı bölgelerde azalacak, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacak.Rüzgar genellikle güney ve güneybatı (Lodos), Marmara’da kuzey ve kuzeydoğu (Poyraz), zamanla Marmara’da kuzey ve kuzeybatı (Karayel) yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, batı bölgelerimizde yer yer kuvvetli olarak (40-60 km/saat) esecek.
AKOM'DAN FIRTINA UYARISI
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) kentteki hava durumu ve alınan önlemlerle ilgili yazılı bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada şöyle denildi: "Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü hava tahminlerine göre İstanbul'u etkisi altına alan kar yağışı aralıklarla devam edecek. Kar yağışının Anadolu Yakasında daha etkili olacağı, rüzgarın 70-80 Km hızla eseceği tahmin ediliyor.
AKOM yönetiminde kötü hava koşullarıyla mücadele çalışmaları sürüyor. Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü ekipleri buzlanma ve don olaylarına karşı yollarda tuzlama ve solüsyon çalışmaları yapacak. 3619p ersonel 884 araç ile sabaha kadar ana arterler, meydanlar, E-5 ve TEM Bağlantı yollarında konuşlandı.
Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Atık Yönetimi Müdürlüğü Hastane giriş çıkışları, duraklar, alt ve üst geçitler, metrobüs yaya geçitleri, ibadethanelerin giriş çıkışları ekipler tarafından kontrol ediliyor. İtfaiye, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü, İSFALT, İDO, BEDAŞ, Hızır Acil, Beyaz Masa, İGDAŞ, İSKİ, Katı Atık Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, İETT, Ulaşım Aş. Zabıta Daire Başkanlığı, Destek Hizmet Daire Başkanlığı temsilcileri AKOM' da kriz masasında görev yapıyor.
TEKİRDAĞ- ÇORLU YOLU KAPANDI
TEKİRDAĞ'ın Çorlu ilçesinde kar yağışı ve tipi hayatı olumsuz etkiliyor. Tekirdağ ve Edirne istikametinde bazı yollar araç trafiğine kapandı. Zincir olmayan araçlara ise polis tarafından izin verilmiyor.
Balkanlardan gelen soğuk havanın etkisi altına giren Çorlu da öğle saatlerinde başlayan yoğun kar yağışı yerini tipiye bıraktı. Kar yağışı nedeniyle Çorlu -Tekirdağ yolu arasında çok sayıda araç yolda kaldı.
Araçların yolda kalması üzerine Çorlu Tekirdağ arası yol trafiğe kapandı. Bazı araçlar ise yoldan çıkması ile kaza yaptı. Karatepe rampasında yoğun tipi ve buzlanma nedeniyle araçlarda bulanan vatandaşlar araçları iterek kurtardılar. Yolcu minibüsleri ise kapanan yol nedeniyle otogara geri döndü. Çevre yolunda ise çok sayıda küçük ve büyük araçlar yolda kaldı. Çok sayıda maddi hasarlı kaza meydana geldi. Çevre yolunun Edirne'den İstanbul istikametine araç trafiğine verilmiyor. Zincirsiz yola çıkan araçlar polis tarafından benzinliklere park ettirildi.
Tekirdağ istikametinden gelen araç sürücülerin yolun çok kaygan olduğunu ve bölgede çok sayıda aracın yolda kara saplandığını belirttiler.Bölgede yoğun kar yaşı nedeniyle belediye ve karayolları ekiplerinin tuzlama ve kar küreme çalışması yapıyor.
-UYARILAR-
Yağışların, Marmara’nın güney ve doğusu, Kıyı Ege ile Antalya ve Düzce çevrelerinde kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı (sel, su baskını, taşkın v.b.) ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları gerekiyor.Türkiye’nin iç bölgelerinde güney ve güneybatı (Lodos), Batı bölgelerde kuzeyli yönlerden yer yer kuvvetli olarak (40-60 km/saat) esmesi beklendiğinden, başta soba ve doğalgaz kaynaklı zehirlenmeler ve ulaşımda aksamalar olmak üzere, meydana gelebilecek olumsuz şartlara karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları gerekiyor.Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda meydana gelebilecek muhtemel çığ tehlikesine karşı ilgililer ve vatandaşlar dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.-
BÖLGELERDE HAVA-
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nden yapılan tahminlere göre, bölgelerde hava şöyle olacak:
MARMARA: Parçalı çok bulutlu, ilk saatlerde güney batısı ile zamanla bölge geneli aralıklı yağışlı geçecek. Yağışlar sabah saatlerinde genellikle yağmur, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ çevreleri ile öğle saatlerinden sonra bölge genelinde karla karışık yağmur ve kar, akşam saatlerinden itibaren kar şeklinde olacak. Yağışların; akşam saatlerine kadar Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Bilecik, Yalova; akşam saatlerinden itibaren İstanbul-Anadolu yakası, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Bilecik ve Yalova çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgar; kuzeyli yönlerden yer yer kuvvetli olarak (40-60 km/saat) esecek. Bursa ilimiz başta olmak üzere bölge genelinde meydana gelebilecek muhtemel soba ve doğalgaz kaynaklı baca zehirlenmeleri ile ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.
EGE:Parçalı çok bulutlu, kıyı kesimleri kuvvetli olmak üzere bölge geneli aralıklı yağışlı geçecek. Yağışlar genellikle yağmur ve sağanak, akşam saatlerinden itibaren Kütahya, Afyon ve Uşak çevrelerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacak. Rüzgar; bölgenin güneyinde güney ve güneybatı(Lodos)yönlerden yer yer kuvvetli olarak (40-50 km/saat) esecek. Bölgenin iç kesimlerinde meydana gelebilecek muhtemel soba ve doğalgaz kaynaklı baca zehirlenmelerine ve ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi.
AKDENİZ:Parçalı ve çok bulutlu, bölge geneli aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı geçecek. Yağışların Antalya çevresinde kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgar; Batı Akdeniz’de güney ve güneybatı (Lodos) yönlerden yer yer kuvvetli olarak (40-50 km/saat) esecek. Batı Akdeniz’in iç kesimlerinde meydana gelebilecek muhtemel soba ve doğalgaz kaynaklı baca zehirlenmelerine karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.
İÇ ANADOLU:Parçalı ve çok bulutlu, sabah saatlerinde Ankara ve Eskişehir çevreleri zamanla bölgenin güney ve doğusu(Eskişehir, Ankara, Kırıkkale, Kırşehir, Yozgat, Konya, Karaman, Aksaray, Niğde, Nevşehir) yağışlı geçecek. Yağışlar genellikle yağmur, yüksek kesimleri ile gece saatlerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülecek. Rüzgar; bölgenin güneyinde güney ve güneybatı (Lodos) yönlerden yer yer kuvvetli (40-50 km/saat) olarak esecek. Bölge genelinde meydana gelebilecek muhtemel soba ve doğalgaz kaynaklı baca zehirlenmelerine karşı dikkatli ve tedbirli olmak gerekmektedir.
BATI KARADENİZ:Parçalı ve çok bulutlu, bölge geneli yağışlı geçecek. Yağışlar kıyılarda yağmur, yüksek kesimleri ile iç kesimlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacak. Yağışların akşam saatlerinden sonra Düzce çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgar kuzeyli yönlerden kuvvetlice (40-50 km/s) esecek.
ORTA VE DOĞU KARADENİZ:Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren Samsun, Çorum ve Amasya çevreleri yağmurlu geçecek. Doğu Karadeniz’in yüksek kesimlerinde muhtemel çığ tehlikesine karşı tedbirli olunması gerekmektedir.
DOĞU ANADOLU:Parçalı çok bulutlu, Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli çevreleri karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçecek. Bölgenin kuzey ve doğusunda muhtemel çığ tehlikesine karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi.
GÜNEYDOĞU ANADOLU:Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra G.Antep, Adıyaman, Şanlıurfa, Kilis ve Diyarbakır çevreleri yağmur ve sağanak yağışlı geçecek.
milliyet