Kart aidatı alan bankaları mahkemeye vereceğiz...


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

Kart aidatı alan bankaları mahkemeye vereceğiz...

  • #1
    Emine TURAN TUNÇ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    21.Mart.2009
    Nereden
    İSTANBUL
    Mesajlar
    28,261
    @Emine TURAN TUNÇ



    Kart aidatı alan bankaları mahkemeye vereceğiz...





    Kredi kartlarından alınan yıllık kullanım bedeliyle ilgili tartışma yeni bir boyut kazandı.

    Meclis'te kabul edilen ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunulan Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'a ilişkin Türkiye Bankalar Birliği tarafından yapılan açıklamada, kart aidatının alınmaya devam edileceği açıklanmıştı. Aidat tartışmasına Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) da dahil oldu. Federasyon Genel Başkanı Ali Çetin, kart aidatı alınmasını düzenleyen bir yasa olmadığını, yapılan işlemin yasadışı olduğunu belirterek, Bankalar Birliği başkan ve yöneticileri hakkında suça teşvik nedeniyle dava açacaklarını söyledi. Geçen hafta Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin, temyiz incelemesini yaptığı davayı örnek gösteren Çetin, banka avukatının savunmasında, 5464 sayılı yasada ve tüketiciyle yapılan sözleşmede kart aidatının alınacağını ileri sürmesine rağmen kredi kartı sözleşmesinin "on iki punto koyu siyah harflerle düzenlenmediği" ve "üyelik ücretine ilişkin hükmün tüketici ile müzakere edilmediğine" işaret ederek, bankanın kredi kartı üyelik ücretini, tüketiciye iade etmesine karar verdiğini anlattı.

    Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin, başka bir kararında da aynı gerekçelerle kart aidatı alınmasının yasal olmadığına karar verdiğini vurgulayan Çetin, Merkez Bankası'nın da taraflarına verdiği yazılı bir cevapla 2006/1 sayılı tebliğin banka işletim ücreti, kredi kartı aidatı, havale masrafı gibi giderlerin alınması ile ilgili olmadığını açıkça bildirdiğini ifade etti.

    Türkiye Bankalar Birliği'nin geçen hafta Meclis'te kart aidatı alınmasına ilişkin maddenin reddedilmesi sonrasında, 5464 sayılı yasa ve Bakanlar Kurulu kararı ve TCMB 2006/1 sayılı tebliği ile kredi kartlarından aidat almanın yasal olduğunu ilan ettiğini ifade eden Çetin, "Bankalar Birliği, bırakın hukuka saygı göstermeyi, üyesi bankaları yargı kararlarına uymamaya çağırmaktadır." dedi. Federasyon Başkanı Çetin'e göre bu konuda Bakanlar Kurulu kararı var, TCMB tebliğinde açık hüküm var diye kapkara bir yalan söylenmektedir. Dahası da bankaları suç işlemeye davet edip yönlendiriyor. Bankalar ise yasal olmayan bir uygulama ile suç işliyor. "Yargıtay'ın belirttiği gibi kart aidatı alınmasını düzenleyen bir yasa yoktur. Yapılan işlem yasadışıdır." diyen Çetin, tüketicilerden kart aidatı almanın suç işlemek olduğuna dikkat çekerek, "Konuyla ilgili, Bankalar Birliği başkan ve yöneticileri hakkında önümüzdeki günlerde suça teşvik nedeniyle dava açacağız." şeklinde konuştu.

    Hükümete düşen görevin, bu alandaki karışıklığı sona erdirecek açık bir düzenleme yapması olduğunu ifade eden Çetin, "Yargıtay'ın ve Meclis'te gösterilen millet iradesine uygun düzenleme yapılmalıdır." dedi. Tüketicilerin, yeni Yargıtay kararı ve Meclis iradesiyle daha da güçlendiklerini belirten Çetin, tüketicilere bankalara kart aidatı ödememeleri, alan bankalar için geriye dönük 5 yıllık aidatlarını da isteyerek ilçelerindeki Tüketici Sorunları Hakem heyetlerine mutlaka müracaat etmeleri çağrısında bulundu.

    ZAMAN

  • #2
    gulcinnnnn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    09.Mayıs.2009
    Nereden
    İSTANBUL BOSTANCI artık izmir :(
    Mesajlar
    8,706
    @gulcinnnnn







    teşekkürler

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. Denklikleri iptal edilen öğretmenler mahkemeye başvuracak
      Konu Sahibi BURCU-BAŞKAL Forum GÜNCEL EĞİTİM HABERLERİ
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 07.Ekim.2011, 17:50
    2. Dilekçeyi ne zaman vereceğiz?
      Konu Sahibi LİLİŞ Forum ATAMALAR VE TAYİN İSTEMLERİ
      Cevap: 23
      Son Mesaj : 08.Haziran.2011, 10:54
    3. alıntı kart örnekleri(çiçek kart,karpuz kart,kalp kart)
      Konu Sahibi nevertheless Forum ÖZELGÜN KARTLARI-DAVETİYELER
      Cevap: 5
      Son Mesaj : 27.Aralık.2010, 16:51
    4. '' G.Saray'ı Mahkemeye Verseydim Transfer Yapamazlardı''
      Konu Sahibi Tuba KALAYCI (tuba07-1903) Forum SPOR
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 26.Ağustos.2009, 15:33
    5. Boşuna heyecanlanmayın kart aidatı devam ediyor!
      Konu Sahibi HALE GAMZE Forum GÜNCEL HABERLER
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 25.Haziran.2009, 13:36

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş