Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı’nda (ÖSYS) başarılı olup üniversiteye girme hakkı elde eden öğrenciler fakültelerine kaydolurken, barınma sorunlarına da çare arıyor.
İlk alternatif Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR)’na bağlı yurtlar. Bu yurtlarda aylık yatak ücreti 99 ila 189 lira arasında değişiyor. İkinci alternatif ise son zamanlarda oldukça yaygınlaşan özel yurtlar. Üç öğüne kadar yemek de veren özel yurtlarda aylık ortalama 350 liraya kalmak mümkün. Aradaki ücret farkına rağmen özel yurtlarda da doluluk oranı yüzde 90'ın üzerinde seyrediyor.
Oturduğu şehrin dışındaki bir ilde üniversiteye gitmeye hak kazanan öğrencilerin en büyük problemlerinin başında barınma geliyor. Ailelerinden ayrılacak üniversitelilere bu konuda, kamu kuruluşu YURTKUR ile özel şirketlerin açtığı yurtlar seçenek sunuyor. Kurum 81 il, 117 ilçe ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde toplam 291 yurt ile hizmet veriyor. Buralarda 156 bin 186'sı kız, 104 bin 667'si erkek olmak üzere toplam 260 bin 853 öğrenci barınıyor.
YURTKUR, öğrencilerden aylık yatak ücreti ve depozito alıyor. 1 Ocak 2011 itibarıyla uygulanan genel ücret tarifesine göre aylık ücret 99 lira. Ücretler, üçer aylık dönemler halinde tahsil ediliyor. Aynı yurtlar için alınacak depozito ise 175 TL. Kurumun farklı ücret uygulaması yapılan yurtları da var. Örneğin; Ankara'daki Başkent Erkek Yurdu'nda aylık ücret 120, depozito 190 lira. Antalya Manavgat'taki öğrenci yurtlarında (Kız-Erkek) aylık ücret 150, depozito 225 lira. Yurt ücretleri aynı kampüs içinde bile farklılık gösterebiliyor; Erzurum Kız Yurdu'nun Onuncu ve Onbirinci Blokları'ndaki ücretler de sırasıyla 165 ve 225 lira. En yüksek ücretli olanlar ise 189 lira aylık ücret 270 lira depozito ile İstanbul'daki Florya Beşyol Kız Yurdu ile Fatih Sultan Mehmet Yurdu ve Kırıkkale Kızılırmar Kız Yurdu.
Öğrencilere uygun fiyatlar vaat eden YURTKUR, talepleri tam olarak karşılayamıyor. Bu durum üniversitelilerin büyük bölümünü özel yurtlarda barınmaya itiyor. Senelik ücretleri 5 bin lirayı bulan bu yurtlardan kampüs etrafında bulunanlar büyük rağbet görüyor. Örneğin, Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü, Yeditepe Üniversitesi ve Hüsnü Özyeğin Üniversitesi’ne yakın bir yerde konumlanan 160 öğrenci kapasiteli Ataşehir Hasan Basri Erkek Öğrenci Yurdu, 110 öğrencinin kaydını yapmış durumda. Öğrencilerin yurtlarından söz konusu okullara otobüsle 15 dakikada gidebildiğini vurgulayan yurt müdürü Sadık Özyurt, gördükler ilgiden memnun. Okullar açıldığında tam kapasiteye ulaşacaklarına inaniyor. Hasan Basri Erkek Öğrenci Yurdu’nda kalmanın senelik ücreti 3 bin 500 lira. Bu tutarı aylık 350 liralık taksitler halinde ödemek mümkün. Yönetimle yapılacak görüşmeler sonrası bazı indirimler de söz konusu. Kapalı spor alanı ve sinema salonuna sahip yurttaki odalar 6 kişilik. Ayrıca üç öğün yemek veriliyor.
İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü’ne yürüyüş mesafesinde bulunan Herkül Yüksek Öğretim Erkek Öğrenci Yurdu da kayıtlar henüz başlamasına rağmen yüzde 100 doluluk oranını yakaladı. Öğrenci kapasitesi 100 olan yurdun senelik ücreti 3 bin 500 lira. Tutar 10 eşit takside bölünebiliyor. Yurtta üç öğün yemek veriliyor. Herkül ile aynı bölgede yer alan İstanbul Yüksek Öğretim Kız Öğrenci Yurdu’da Beyazıt Kampüsü’nün hemen yanında. Yurt 132 öğrenci kapasiteli. Şimdiye kadar 125 öğrencinin kaydı alınmış. Yıldız Teknik Üniversitesi’ne yakın olan Özel Beşiktaş Hisar Yüksek Öğretim Erkek Öğrenci Yurdu, yüzde 90 doluluğa ulaşmış durumda.
Anadoluda hizmet veren özel yurtlar da öğrencilerin ilgi odağı. Sakarya’da kurulu Kampüssaray Öğrenci Yurtları’nın doluluk oranı şu an yüzde 85’ler mertebesinde. Yurdun genel müdürü Özdemir İçin, üniversitelerin eğitime başlaması, ek yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından yüzde 100 doluluk oranını yakalayacaklarını ifade ediyor. Tek kişilik ve dört kişilik odalardan oluşan Kampüssaray yurtlarının senelik ücretleri 3 bin 900 ila 5 bin lira arasında değişiyor. 12 taksit ile fiyatlar aylık 325 liraya mal oluyor.
Barındırdıkları öğrencilere iyi bir hizmet sunduklarını ileri süren İçin, “İtiraf etmek gerekiyor YURTKUR ile karşılaştırıldığında özel yurtların fiyatları nispeten fazla. Kampüssaray’ın fiyatları ise konforuna göre piyasa standartlarınını yüzde 10 aşıyor.” diyor. İçin, özel sektörün bu alanda yatırım yapmasının teşvik edilmesini de istiyor. YURTKUR ve TOKİ'nin yeni yurt inşasının özel sektöre darbe vuracağını kaydeden İçin, söz konusu kurumların bu alandaki yeni yatırımlarına tepki gösteriyor.
Cihan Haber Ajansı