Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, gümüş üretilip işlenen tesisteki siyanürlü suyun bulunduğu barajdaki çökmeye ilişkin, ''Şu an itibariyle halkımızı, bölgeyi tedirgin edecek herhangi bir risk yoktur, olayı tamamen kontrol altına aldık'' dedi.

Valilikte basın toplantısı düzenleyen Çiftçi, 7 Mayısta Eti Gümüş A.Ş'ye ait siyanürlü atık su bulunan barajdaki havuzların arasındaki bir sette yarılma meydana geldiğini hatırlatarak, olayın ardından toplantılar yapıldığını ve her türlü önlemin alındığını söyledi.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu başkanlığında dün ikinci toplantının gerçekleştirildiğini anımsatan Çiftçi, alınan ve alınması planlanan önlemlerin görüşüldüğünü belirtti.

Vali Çiftçi, olay günü regülatörden sisteme su girişi kesilerek fabrikanın üretiminin durdurulduğunu, atık depolama tesisinin topografik olarak en alt kotunda yer alan 1 numaralı havuza ait setin güçlendirilmesine başlandığını ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti

''İkinci ve üçüncü havuz arasındaki set yarılınca havuzların üzerinde çok hafif siyanür birikintileri oldu. ODTÜ heyetinin raporuna göre en alt ve en üstteki setlerde güçlendirme başladı. 5 numaralı tamamlanmamış havuz vardı. Buraya da jeomembran serilmesi ve kil döşenmesine başlandı. Bu çalışma 10 günde bitirilecek ve barajdaki fazla su buraya tahliye edilecek.

Bir yandan bu çalışmaları yaparken, diğer yandan çevredeki tüm su numunelerini aldırdık. Dün bu numunelerin raporu Bursa İl Halk Sağlığı Laboratuvarından bize gönderildi. İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik uyarınca herhangi bir sorun olmadığı beyan edildi. Şu an itibariyle halkımızı, bölgeyi tedirgin edecek herhangi bir risk yoktur, olayı tamamen kontrol altına aldık.''

Uzmanlardan oluşan takip ve izleme heyetinin 24 saat durumu kontrol ettiğini, bunun denetimi için ayrıca Vali Yardımcısı Cengiz Horozoğlu başkanlığında bir heyet oluşturulduğunu belirten Kenan Çiftçi, bütün hesaplamaların yapıldığını ve ek önlemlerin hazır vaziyette bekletildiğini söyledi.

Vali Çiftçi, bir gazetecinin, ''Şiddetli yağmur yağması durumunda ne yapılmasının planlandığını'' sorması üzerine, ''Barajın etrafında büyük yağmur hendekleri var. Etraftan gelen sular bu yağmur hendekleri vasıtasıyla baraj dışına gidiyor. Şu an itibariyle taşınacak yağmur sularının baraja girmesi mümkün değil. Üstten yağan yağmur tabi ki baraja giriyor. Bunun da önlemi alındı. Yağmur suları 3.5 milyon metreküplük 5 numaralı havuza verilecek'' diye konuştu.


-ALINAN KARARLAR


Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu başkanlığında il yöneticileri ve uzmanların katılımıyla yapılan toplantının tutanağı da basın mensuplarına dağıtıldı. Barajlarından dışarıya herhangi bir atık suyun ve atığın taşmadığı, insan ve çevre sağlığı açısından bir risk olmadığının tespit edildiği ifade edilen tutanakta, 7 Mayıs'a tedbiren faaliyeti durdurulan tesisin, belirlenen önlemlerin tümü tamamlanıncaya kadar işletmeye alınmamasına karar verildiği bildirildi.

Toplantıda alınan kararlar şöyle:

''1 numaralı atık barajı seddesinin acilen güçlendirilmesi. İnşa halindeki 5 numaralı atık barajının tabanındaki suyun tahliye edilmesi ve öncelikle kilin sıkıştırılarak serilmesi ve jeomembranın serilmesi ile inşaatın tamamlanması. 2 numaralı seddenin yıkılma ihtimali olması durumunda emniyet maksatlı 5 numaralı atık barajına 1 veya 2 numaralı atık barajından tahliye yapılması. 4 numaralı atık barajının seddesinin yükseltilmesi, bu baraja 1 numaralı barajdan su tahliye işlemlerine devam edilmesi. Her ihtimale karşı emniyet bölgesinde gerekli tedbirlerin alınması. Tesiste üretimin durdurulmuş olmasına rağmen işçilere ücret ödenmesi için kısmi çalışma ödeneğine başvurulması ve ücretlerin ödenmesine devam edilmesi. Yağışlarda barajlara su gelmemesi için yağmur suyu kafa hendeklerinin gözden geçirilmesi. Uzun vadede, atık barajlarına ilişkin bütün tedbirlerin bilim ve teknik esaslara göre yapılması. Vatandaşların sürekli olarak bilgilendirilmesi. Tesisin işletmeye alınmasının heyet kararı ile yapılması. Yukarıda belirtilen işlerin takvimlendirilmesi ve 7 gün 24 saat esasına göre takip edilmesi ve izleme yapılması. Günlük heyet raporlarının Valilik ve Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğüne iletilmesi.

memurlarnet