Meriç Nehri Taştı
Bulgaristan'ın baraj kapaklarını açması ve aşırı yağış dolayısıyla Tunca Nehri'nden sonra Meriç Nehri'nin de taşması sonucunda Meriç ve Tunca köprüleri ulaşıma kapatıldı.
Yunanistan ile bağlantının sağlandığı yoldaki köprülerin kapanması nedeniyle Pazarkule Sınır Kapısı ile 10 bin kişinin yaşadığı Karaağaç Mahallesi'ne ulaşım, askeri ve emniyet araçlarıyla sağlanıyor.
10 bin kişinin yaşadığı Karaağaç Mahallesi'ne oturan çok sayıdaki kişi, sabah saatlerinde askeri ve emniyete ait araçlarla üzerinden nehir sularının aktığı Tunca ve Meriç köprülerinden geçirilerek, kent merkezine getirildi. Bu nedenle, kent merkezine gitmek isteyen vatandaşlar, uzun kuyruklar oluşturdu.
Edirne'de, son 15 gündür devam eden yağışlar ve Bulgaristan'ın nehirler üzerindeki baraj kapaklarını açması nedeniyle Meriç Nehri taştı. Nehrin taşması üzerine Meriç ve Tunca nehirleri ile alternatif yollar ulaşıma kapatıldı.
Meriç Nehri'nin taşması üzerine, dün geceden bu yana Lozan Caddesi'ndeki Jandarma Şehitliği, Kent Ormanı, askeri tesis, kafeteryalar, bağ evleri, kısmen Çevre ve Orman İl Müdürlüğünü ile nehir kıyısındaki Trakya Üniversitesi, Askeri Meriç Gazinosu, Öğretmenevi, Polis Bahçesi sular altında kaldı.
TREDAŞ Edirne Müdürlüğü, yerleşim yerinin olmadığı, ancak eğlence yerlerinin bulunduğu bölgede, elektrikleri tedbir amacıyla kesti.
Öte yandan, Bulgaristan'daki derenin taşması sonucu Kapıkule Sınır Kapısı'nda küçük araçların geçişine izin verilmiyor.
Edirne Valisi Mustafa Büyük ile Edirne Emniyet Müdürü Mehmet Yazıcı, bölgeye gelerek, incelemelerde bulunuyor.
-MERİÇ-İpsala YOLU ULAŞIMA KAPALI-
Ergene Nehri'nin taştığı Meriç ilçesine bağlı Küplü beldesi ve Adasarhanlı köy yolu ile Meriç Nehri'nin taşması sonucu İpsala ilçesinin Sultanköy köy yolu sular altında kaldı.
Meriç ve İpsala ilçeleri arasındaki yolların sular altında kalması sebebiyle iki ilçeye ulaşım dünden bu yana yapılamıyor.
-NEHİR DEBİLERİ-
DSİ 11. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Meriç Nehri'nin debisi Kirişhane İstasyonunda 1470 metreküp/saniyeden 1519 metreküp/saniyeye çıkarken, Arda Nehri'nin debisi ise 796 metreküp/ saniyeden 770 metreküp/saniyeye düştü. Tunca Nehri'nin Suakacağı'ndaki debisi ise 218 metreküp/saniyede kaldı.
-EĞİTİME ARA-
Edirne Valisi Mustafa Büyük, Meriç Nehri'nin taşması üzerine bölgede incelemelerde bulundu.
Meriç Nehri'ndeki debi artışının devam ettiğini ifade eden Büyük, şöyle konuştu:
''Meriç Nehri'ndeki debi artışı belirli bir seyirde devam ediyor. 1576 debiye ulaştı, 1600'ü geçecek seviyeleri bekliyoruz. Arda'dan bırakılan suda gerileme başladı. Bulgar makamları da yeni yağış gelmediği sürece normale döneceğini belirtiyorlar.
Karaağaç Mahallesi en çok etkilenen bölgemiz. Binlerce kişinin yaşadığı mahallede özel ulaşım vasıtalarıyla ulaşım sağlanıyor. Pazarkule Sınır Kapısı kapalı. Kapıkule Sınır Kapısı'ndan küçük araçlara izin verilmiyor. Uzunköprü-Meriç, Meriç-İpsala arasında sıkıntı var. Onun dışında kapalı yol yok.''
Karaağaç'taki okullarda eğitime ara verildi.
Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi de Meriç ve Tunca Nehri'nin taşmasından şu an itibarıyla Karaağaç Mahallesi'nin etkilendiğini söyledi.
Edirne'nin artık su taşkınlarıyla gündeme gelmesini istemediklerini ifade eden Sedefçi, şunları söyledi:
''Artık bu taşkınlardan bıktık. Her yıl insanlarımız tedirginlik içinde yaşıyor. Bu işe artık bir son verilmedi. Karaağaç Mahallesi'nin taşkından dolayı elektrik kesintisi olma ihtimali üzerine bölgeye 2 büyük jeneratör kuruldu. Buradaki ilköğretim ve liselerdeki yatılı öğrenciler, pansiyonlardan çıkarılarak evlerine gönderildi. Meriç Nehri'nin debisi artmaya devam ederse Karaağaç Mahallesi'nde bazı evlere su girebilir. Buna rağmen valilik ve belediye başta olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlar, taşkına karşı tedbir aldı.''
Bu arada, Meriç ve Ergene nehirlerinin taşması sonucu, Sivil Savunma Müdürlüğü, Edirne Arama ve Kurtarma, UMKE ve itfaiye ekiplerinden oluşan 80 kişilik acil arama kurtarma ve sağlık ekibi, paletli ambulans ve Zodyak botlarla bölgede hazır bekletiliyor.
(Cihan Haber Ajansı)