ODTÜ'nün fırsat eşitliği sağlamak amacıyla ders kaynaklarını dünyayla paylaşıma açtığı internet sitesi, Türk kullanıcıların ardından en çok ABD'li kullanıcılardan ilgi gördü.
ABD'yi Almanya, İngiltere, İran, Kanada, Hindistan izlerken 64 ülkeden çok sayıda kullanıcı ODTÜ'nün sitesini ziyaret etti.
TÜBA öncülüğünde 34 üniversite, YÖK ve TÜBİTAK katkısı ile üç yıl önce başlatılan Ulusal Açık Ders Kaynakları Projesi kapsamında kurulan konsorsiyum içinde öncü bir rol üstlenen ODTÜ'nün kurduğu "https://ocw.metu.edu.tr" adresi, kullanıma açılmasından bu yana binlerce ziyaretçinin akınına uğradı.
ODTÜ Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi ve Ulusal Açık Ders Malzemeleri Konsorsiyumu Yönetim Kurulu üyesi Doç. Dr. Kürşat Çağıltay, açık ders malzemelerinin, herkesin kullanımına açık ve dijital ortamda yayımlanan yüksek kaliteli eğitsel kaynaklar olduğunu ifade etti.
Uygulamanın ilk olarak 2001'de ABD'de MIT tarafından başlatıldığını ve daha sonra tüm dünyaya yayıldığını anlatan Çağıltay, ODTÜ'nün de Türkiye'de bu alanda öncü üniversite olarak çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.
ODTÜ'nün proje kapsamında, 11 akademik bölümden, 18 öğretim üyesi tarafından hazırlanmış 50'ye yakın dersi herkesin kullanımına açtığını ifade eden Çağıltay, bu yılki hedeflerinin 100 dersin ortak kullanıma açılması olduğunu dile getirdi.
TÜBA tarafından başlatılan projenin en aktif üyesi olan ODTÜ Açık Ders Malzemeleri portalının ziyaretçi istatistikleri ile ilgili bilgi veren Çağıltay, portalın, geçen yılın Kasım ile Aralık aylarında çoğunluğu Türkiye'den olmak üzere 64 ülkeden binlerce kişi tarafından ziyaret edildiğini aktardı.
ODTÜ'nün açık ders kaynaklarını en çok kullanan ülkeler sıralamasında Türkiye'den sonra ABD'nin geldiğini bildiren Çağıltay, ABD'yi Almanya, İngiltere, İran, Kanada, Hindistan, Hollanda, Fransa, Pakistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Azerbaycan ve Brezilya'nın izlediğini belirtti.
AA