ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 90.8’İ KATSAYI UYGULAMASININ ÖĞRENCİLERİ MAĞDUR ETTİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR
-YÜZDE 90’I SINAVLARIN ÖĞRENCİLERİ DERSHANELERE YÖNLENDİRDİĞİNİ İFADE EDİYOR
-BÜYÜK BİR KISMI, YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞTE YAPILAN SINAVDA ORTAÖĞRETİM PROGRAMLARININ ÖLÇÜLMEDİĞİNİ VE KISMEN ÖLÇÜLDÜĞÜNÜ KAYDEDİYOR
YÜZDE 43.4’Ü İLKÖĞRETİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇEN ÖĞRENCİLERİN ÖĞRENİM YETERLİLİKLERİNE SAHİP OLMADIĞINI İFADE EDİYOR. KISMEN SAHİP OLDUĞUNU DÜŞÜNENLERİN ORANI İSE 33.7
ÖĞRETMENLERE GÖRE ORTAÖĞRETİMDEKİ ÖĞRENCİLER NE OLACAKLARINI BİLMİYOR
Eğitim-Bir-Sen’in ortaöğretim öğretmenleri üzerinde yaptığı “Yükseköğretime Geçiş Uygulamasının Değerlendirilmesi” araştırmasında çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.
Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 90.8’i katsayı uygulamasının öğrencileri mağdur ettiğini, yüzde 90’ı sınavların öğrencileri dershanelere yönlendirdiğini düşünüyor.
Eğitim-Bir-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi (EBSAM), yükseköğretime geçişin ortaöğretim öğretmenleri tarafından değerlendirilmesine ilişkin bir anket çalışması yaptı. 504 öğretmenin katıldığı anketin sonuçları, eğitim sistemi ile ilgili önemli ipuçları veriyor.
Ankete katılanların yüzde 34.3’ü yükseköğretime geçişin ortaöğretimin sonunda sınav(lar)la yapılmasını kesinlikle uygun bulduğunu, yüzde 27.8’i uygun bulduğunu, yüzde 20.6’sı kısmen uygun bulduğunu belirtirken, yüzde 7.1’i uygun bulmadığını, yüzde 10.1’i kesinlikle uygun bulmadığını söylüyor. Uygun ve kesinlikle uygun bulduğunu düşünenlerin toplam oranı 62.1; uygun ve kesinlikle uygun bulmadığını düşünenlerin oranı ise 17.1. Kısmen uygun bulduğunu düşünenler ile uygun ve kesinlikle uygun bulanların toplamı 82.7 olarak ortaya çıkıyor.
‘İKİ AŞAMALI SINAV SİSTEMİ UYGUN’
Araştırmaya katılanların yüzde 35.1’i ÖSS yerine 2010 yılında getirilecek olan iki aşamalı yeni sınav uygulamasının (YGS-LYS Sistemi) kesinlikle uygun olacağını, yüzde 33.1’i uygun olacağını, yüzde 14.7’si kısmen uygun olacağını, yüzde 6.9’u uygun olmayacağını, yüzde 10.1’i kesinlikle uygun olmayacağını ifade ediyor. Uygun ve kesinlikle uygun olacağını düşünenlerin toplam oranı 68.2 iken, uygun ve kesinlikle uygun olmayacağını düşünenlerin oranı 17. Öğretmenler, ÖSS yerine 2010 yılında getirilecek olan iki aşamalı yeni sınav uygulamasının uygun olacağını düşünüyor.
YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVLARINDA ORTAÖĞRETİM PROGRAMLARI ÖLÇÜLMÜYOR
Öğretmenlerin yüzde 20’si yükseköğretime geçişte yapılan sınav(lar)da ortaöğretim programlarının kesinlikle ölçülmediğini, yüzde 15.1’i ise kesinlikle ölçülmediğini, yüzde 40.3’ü kısmen ölçüldüğünü, yüzde 6.2’si kesinlikle ölçüldüğünü, yüzde 18.5’i ölçüldüğünü kaydediyor. Öğretmenler arasında, yükseköğretime geçişte yapılan sınav(lar)da ortaöğretim programlarının ölçülmediği ve kısmen ölçüldüğü görüşü ağırlık kazanıyor.
KATSAYI UYGULAMASI ÖĞRENCİLERİ MAĞDUR EDİYOR
Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 81.7’si yükseköğretime geçiş sınav(lar)ında katsayı uygulamasının öğrencileri kesinlikle mağdur ettiğini, yüzde 9.1’i mağdur ettiğini vurgularken, yüzde 4’ü kısmen mağdur ettiğini, yüzde 5.2’si ise mağdur ve kesinlikle mağdur etmediğini belirtiyor. Öğretmenlerin büyük bir çoğunluğu (yüzde 90.8), yükseköğretime geçiş sınav(lar)ında katsayı uygulamasının öğrencileri mağdur ettiğini ifade ediyor.
Öğretmenlerin yüzde 18.7’si Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) hesaplamasının kesinlikle uygun olduğunu, yüzde 23.2’si uygun olduğunu, yüzde 22’si kısmen uygun olduğunu, yüzde 18.1’i uygun olmadığını, yüzde 18.1’i ise kesinlikle uygun olmadığını dile getiriyor.
ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 90’I YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVLARI ÖĞRENCİLERİ DERSHANEYE YÖNLENDİRDİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR
Araştırmadaki öğretmenlerin yüzde 70.4’ü yükseköğretime geçiş sınav(lar)ının öğrencileri dershanelere kesinlikle yönlendirdiğini, yüzde 19.6’sı yönlendirdiğini söylerken, yüzde 5.6’sı kısmen yönlendirdiğini, yüzde 4.4’ü yönlendirdiğini ve kesinlikle yönlendirdiğini belirtiyor. Toplamda öğretmenlerin yüzde 90’ı yükseköğretime geçiş sınav(lar)ının öğrencileri dershanelere yönlendirdiğini düşünüyor.
Araştırmaya katılanların yüzde 29.7’si dershaneye gitmeyen bir öğrencinin yükseköğretime geçiş sınav(lar)ında başarılı olabileceğini, yüzde 30.4’ü kısmen başarılı olabileceğini ifade ederken, yüzde 39.9’u başarılı ve kesinlikle başarılı olamayacağını vurguluyor.
ORTAÖĞRETİME GEÇEN ÖĞRENCİLERİN ÖĞRENİM YETERLİLİKLERİ YETERSİZ
Öğretmenlerin yüzde 22.9’u ilköğretimden ortaöğretime geçen öğrencilerin öğrenim yeterliliklerine sahip olduğuna, yüzde 43.4’ü ise sahip olmadığına inanıyor. Kısmen sahip olduğunu düşünenlerin oranı ise 33.7. Buna göre, öğretmenler arasında, ilköğretimden ortaöğretime geçen öğrencilerin öğrenim yeterliliklerine sahip olmadığı ve kısmen sahip olduğu görüşü öne çıkıyor.
ORTAÖĞRETİMDEKİ ÖĞRENCİLER NE OLACAKLARINI BİLMİYOR
Araştırmadaki öğretmenlerin yüzde 12.5’i ortaöğretimdeki öğrencilerin okul dışı kurumlara bağımlı olduğunu, yüzde 69’u ortaöğretimdeki öğrencilerin eğitimde ve meslekte iyi yönlendirilmediğini ve bunun neticesinde ne olacaklarını bilmediklerini düşünürken, yüzde 2.2’si ortaöğretimdeki öğrencilerin bilgi düzeyi yüksek ve yükseköğretim için yeterli olduğunu, yüzde 8.3’ü ortaöğretimdeki öğrencilerin eğitimde ve meslekte iyi yönlendirildiğini ve bunun neticesinde ne olacağını bildiğini dile getiriyor. Öğretmenlerin yüzde 7.9’u ise ‘diğer’ seçeneğini işaretliyor.
SON SINIF ÖĞRENCİLERİNİN YÜZDE 63.9’U ÖSS İÇİN DERSHANEYE GİDİYOR
Anket çalışmasında öğretmenlere, “Sınıfınızdaki öğrencilerin % kaçı ÖSS için dershaneye gidiyor” sorusu da yöneltildi. Verilen cevaplara göre, 9. sınıftaki öğrencilerin yüzde 21.3’ü, 10. sınıfların yüzde 30.9’u, 11. sınıfların yüzde 45.1’i, 12. sınıfların ise yüzde 63.9’u ÖSS için dershaneye gidiyor. Buna göre, 2008-2009 örgün eğitimdeki 9, 10, 11 ve 12. sınıflardaki öğrencilerin yüzde 40.27’si dershaneye gidiyor.
KATSAYI UYGULAMASI ACİLEN DEĞİŞTİRİLMELİDİR
Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Halil Etyemez, yükseköğretime geçiş sınav(lar)ında katsayı uygulamasının öğrencileri mağdur ettiği görüşünün öğretmenler tarafından apaçık dile getirilmesinin önemsenmesi gerektiğini ifade ederek, “Katsayı uygulaması, öğrencileri mağdur etmeyecek şekilde acilen değiştirilmelidir” dedi.
EĞİTİM, DERSHANE KAMBURUNDAN KURTARILMALIDIR
Yükseköğretime geçiş sınav(lar)ının öğrencileri dershaneye yönlendirdiği görüşünün gözardı edilememesini isteyen Etyemez, “Herkesçe bilinen bu durumun öğretmenler tarafından da böyle düşünülmesi, ilgili kurumların bunun önüne geçecek önlemler almasını zorunlu kılmaktadır. Öğrenciler, dershanelere mecbur bırakılmamalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı, bu konuda acil tedbirler almalıdır. Mevcut eğitim sistemi gözden geçirilmeli, ortaöğretim programları nitelikli hale getirilmelidir. Eğitim, dershane kamburundan kurtarılmalıdır” şeklinde konuştu.
Etyemez, öğretmenlerin, ortaöğretimdeki öğrencileri, eğitimde ve meslekte iyi yönlendirilmemiş olarak görmesinin ve bunun neticesinde ne olacağını bilmediklerini düşünmesinin, okullardaki yönlendirmenin yetersiz olduğunu gösterdiğini belirterek, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın yönlendirme konusunda daha iyi önlemler alması gerekmektedir. Yönlendirme, öğrencinin eğitim-öğretimini almaya başladığı andan itibaren devreye girmelidir” ifadelerini kullandı.
-memurlarnet-