İlköğretim ve ortaöğretimdeki yaklaşık 15 milyon öğrenci 2008-2009 eğitim ve öğretim yılının tamamlanması sebebiyle karnelerini alıp yaz tatiline çıkacak.
Öğrencilerden kimisi karnesini okulda, bazıları ise evlerine ve tarlalarına kadar gelen öğretmenlerinin elinden aldı.
Şanlıurfa'da eğitim-öğretim döneminin son gününde öğrencilerin büyük bölümü karne heyecanını yaşayamadı. Aileleriyle birlikte tarlalarda çalıştığı gerekçesiyle öğrencilerin çoğu karnelerini almaya gelemedi. Birçok öğrenciye karnesi okul yerine aileleriyle birlikte çalıştıkları tarlada verildi. Okula gelen birçok öğrenci ise karnelerini aldıktan sonra ailelerinin bulunduğu tarlalara koştu.
Merkeze bağlı 150 öğrencisi bulunan Gözeler Köyü Birleştirilmiş Sınıflar İlköğretim Okulu birincisi Saliha Kaya (10) karnesini tarlaya kadar gelen öğretmeninin elinden aldı.
Sabah saatlerinden itibaren okul bahçesinde toplanan öğrencilere karnelerini dağıtan Gözeler Köyü İlköğretim Okulu Öğretmeni Mustafa Çolak, okula gelemeyen öğrencilerin karnelerini vermek üzere bir kenara ayırdı.
Bunun üzerine Mustafa Çolak, bahçede toplanan yaklaşık 100 kadar öğrenciye karnesini dağıttıktan sonra, gelmeyen öğrencilere ait karneleri alarak tarlalarda dolaşmaya başladı. Bazı öğrencilerinin batıdaki illere çalışmak için köyü terk ettiği gerekçesiyle karneleri komşularına veya yakınlarına verildi.
OKUL BİRİNCİSİ KARNESİNİ TARLADA ALDI
Aileleriyle birlikte tarlada çalışan öğrencilerinin yanına giden okul öğretmeni Mustafa Çolak, burada karneleri dağıtmaya başladı. Tarlada çalışan öğrencilerden 3. sınıf öğrencisi Saliha Kaya, karnesini veren öğretmenin elini öptü. Öğretmen Çolak, yapılan inceleme sonucunda 3. sınıf öğrencisi küçük kızın okul birincisi olduğunu söyledi.
Saliha Kaya'yı tebrik eden öğretmeni tatilde hem ailesine yardım etmesini ve hem de bol bol kitap okumasını istedi. Tarlada bulduğu öğrencilere tek tek karnelerini veren ve aileleri ile sohbet eden Çolak, öğrencilerin yaz boyunca okumalarını isteyerek, "Yaz tatili boyunca mecburen ailenize yardım edeceksiniz. Ama bunun yanında boş zamanlarınızda mutlaka kitap okuyun. Yıl içerisinde öğrendiklerinizi tekrar edin. Gelecek yıl da, derslerinizin başarılı olması için yaz tatilinizi sürekli okuyarak ve öğrenerek geçirin. Bir yandan anne ve babanıza tarlada yardım ederken, okumayı asla ihmal etmeyin.
" dedi.
Tarlasını karnede alan ve okulun birincisi olduğunu öğretmeninden öğrenen Saliha Kaya, hem çalışıp ailesine yardım etmek ve hem de okumak zorunda olduğunu söyledi.
Saliha Kaya, büyüyünce öğretmen olmak istediğini vurgulayarak, "Ben de köylerde öğretmenlik yapıp okumak isteyen kız çocuklarının okula gönderilmesi için elimden geleni yapacağım." dedi.
Bu arada karnesini birincilikle alan Saliha Kaya bu sevincini tarlada çalışan dedesi Mustafa Birgül ile yaşadı.
Birgül, karnesini kendisine gösteren torununu tebrik edip öptükten sonra harçlık verdi.
-memurlarnet-