Binlerce genç, lise ve üniversite sınavlarının yaklaştığı bu günlerde sınav stresi ile baş etmeye çalışıyor. Uzmanlar, kaygı derecesinin önemli olduğunu, bir miktar kaygının motive ettiğini, ancak aşırı kaygılanmanın beraberinde başarısızlığı getirdiği konusunda uyarılarda bulunuyor.
Kaygıyı kontrol altında tutmak ve azaltmanın en önemli yolu ise olumlu düşünme olarak gösteriliyor. Uzmanlar, olumlu düşünce gücünün kaygıyı kontrol altına alarak azalttığına dikkat çekiyor. Kaygıyı, kişinin bir uyarıyla karşı karşıya kaldığında yaşadığı bedensel, duygusal ve zihinsel değişimlerle kendini gösteren olumsuz uyarılmışlık durumu olarak tanımlayan Anadolu Sağlık Merkezi'nden Uzman Psikolog Sevil Usanmaz, kaygının da dereceleri olduğunu açıkladı. Sınav kaygısının sınav öncesinde öğrenilen bilginin, sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun olumsuz duygular olduğunu kaydeden Usanmaz, "Sınavlardan önce ve sınav sırasında gerginlik ve heyecan beklenen bir durumdur. Biraz kaygı sınava hazırlanmak için gereklidir ve adayı motive eder, harekete geçirir. Ancak bu kaygı aşırı yoğun ve sürekli hale geldiğinde olumsuz belirtilere ve sonuçlara yol açarak başarısızlığa neden olur." dedi.
Sınav kaygısının nedenlerini; "Çalışmaya geç başlamış olmak. Yeterince çalışmamış olmak. Çalışmaya geç başlamak ve konuların bitmemesi. Zamanı yeterli ve iyi kullanamamak. Uykusuzluk. Yanlış beslenme, aşırı şeker, karbonhidratlı beslenme. Kahve, çay tüketimi. Yeterince dinlenmemek, çok dinlenmek. Olumsuz düşünmek." şeklinde sıralayan Usanmaz, sınav kaygısının zihinsel, fizyolojik, duygusal ve davranışsal belirtileri olduğunu açıkladı. Sınav kaygısından kurtulabilmenin en etkili yönteminin olumlu düşünce olduğunu aktaran Usanmaz, olumlu düşünme gücünün kaygıyı kontrol ederek azaltacağını kaydetti.
-memurlarnet-