ÖSS Sınav günü ne yapmalı ne yapmamalı?


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

ÖSS Sınav günü ne yapmalı ne yapmamalı?

  • #1
    HALE GAMZE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Mart.2009
    Nereden
    İzmir-İstanbul-İspanya-İtalya ( i lerden gidiyorum,hayırdır... :)
    Mesajlar
    31,583
    @HALE GAMZE



    ÖSS Sınav günü ne yapmalı ne yapmamalı?





    NASIL BESLENMELi?

    Pekmez yiyin

    Bugün-Öğrencilerin kaygı nedeniyle beslenmelerine dikkat etmediklerini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilberk Karaman, öğrencilerin bu dönemde çeşitli diyet programları denemelerinin zararlı olabileceğini ifade etti. Uyandıktan sonra enerji verici gıdaların tüketilmesi gerektiğini belirten Karaman, “Kan şekerinizin yükselmesi için reçel, pekmez, fındık, ceviz tüketebilirsiniz” dedi.

    Düzenli beslenmeye geçin

    Algıda çeşitlilik yapılabilmesi için düzenli beslenmeye dikkat etmenin önemli olduğuna değinen Karaman, “Balık, kırmızı et, fazla yağ katılmamış yiyecekler tüketmeye çalışın” şeklinde konuştu. Karaman, “Sınavdan birkaç gün önce şimdiye kadar yemediğiniz bir besini kesinlikle tüketmeyin” uyarısında bulundu.

    Suyu yudum yudum için

    Sınav sabahı öğrencilerin mutlaka kahvaltı yapması gerektiğini belirten Karaman, “Kahvaltı yapılmazsa beyin ihtiyacı olan enerjiyi alamamış olur. Bu durumda yorgunluk, baş ağrısı, dikkat azlığı görülebilir” dedi. Sınav sırasında sıvı tüketiminin yüksek tutulmamasını öneren Karaman, suyun yudum yudum içilmesinin daha sağlıklı olduğunu belirtti.

    Sabah kahvaltısında neler yenmeli?

    1- 2 dilim tam tahıllı ekmek

    Zeytin yerine ceviz ya da fındık

    Çay ya da meyve suyu n Az miktar su

    1-2 dilim peynir

    1 kaşık pekmez

    Soru sormaktan ÇEKiNMEYiN

    Salon sorumlusunun sınavla ilgili açıklamalarını dikkatle dinleyip uyarılarına kulak verin, anlamadığınız yerleri sınav başlamadan sorun.

    KİTAPÇIĞINIZI MUTLAKA KONTROL EDİN

    Kitapçığınızı baştan sona kontrol edip eksik sayfa, baskı hatası veya okunmayan kısımlar varsa sınav sorumlusuna mutlaka sınavdan önce bildirin. Soru kitapçığının kapağındaki ad, soyadı bölümünü muhakkak doldurun.

    TURLAMA TEKNİĞİNİ DENEYİN

    Sınavlarda kullanılacak küçük tekniklerle başarı oranını artırmak mümkün oluyor. Özellikle turlama tekniği zamanın değerlendirilmesi açısından büyük önem taşıyor. Uzmanlar öncelikle kolay soruların çözülmesi üzerinde duruyor. Rehberlik bölümleri, başarısı defalarca test edilen turlama tekniğinin sınav sırasında mutlaka kullanılmasını öneriyor.

    SORUNUN MANTIĞINA BAKIN

    Her sorunun kendine özgü bir mantığı vardır. Test çözerken kendi mantığınızla değil sorunun mantığına göre hareket edin.

    SORUYU ÇOK OKUMAYIN

    Soruyu çok fazla okuyarak zihninizi karıştırmayın. Soruda sizden isteneni düşünün.

    KAFADAN ATMAYIN

    Cevabı konusunda tereddüt ettiğiniz soruları gelişigüzel cevaplandırmak yarar değil zarar verir. Yanlışların doğruyu götürdüğünü unutmayın ve cevapları “kafadan atma”yın.

    TEK TEK KODLAMA YAPIN

    Soruları başarıyla çözen öğrencilerin bir kısmı, cevap kağıdına aktarırken kaydırma yapıyor. Uzmanlar bunu önlemek için sınava girecek öğrencilere cevaplarını toplu bir şekilde optik forma işlemek yerine, tek tek kodlama yapmalarını tavsiye ediyor.

    İşte uzmanlardan SINAV GÜNÜ TAVSiYELERi

    ÇALIŞMAYI BIRAKIN

    Sınava çalışmayı birkaç gün önce bırakın. İsterseniz sadece hatırlatma kağıtlarınızı gözden geçirin. Bir yıl boyunca yapmadığınız işleri özellikle ders çalışmayı son bir hafta içinde yapmamaya çalışmayın. Çünkü öğrenme zaman alan bir iştir.

    EVRAKLARINIZI HAZIRLAYIN

    Sınava girerken yanınızda olması gereken belgeleri (kimlik, giriş belgesi); kalemleri, silgiyi, kalem açacağını, bir miktar parayı ve saatinizi hazırlayıp sabah aramadan bulabileceğiniz bir yere koyun.

    RAHAT GİYİNİN

    Sınavda rahat edebileceğiniz kıyafetler seçin. Ancak sınav kurallarına (Adayların; başı açık, temiz, düzenli ve aşırılığa kaçmayan bir kıyafetle sınava girmeleri gerekiyor) uygun giyinin.

    NASIL GİDECEĞİNİZİ BİLİN

    Sınava gireceğiniz okulu önceden görmenin faydası var. İnsanlar genellikle alışık olmadıkları ortamda rahat edemezler ve kaygı düzeyi yükselebilir. Sınava gireceğiniz ortamı önceden görmeniz, sınav salonuna girmeniz, o havayı teneffüs etmeniz sizi rahatlatacaktır.

    “FARKLI” iBARESiNi GÖZDEN KAÇIRMAYIN

    Öğrenciler özellikle matematik testlerini çözerken “farklı” ibaresini gözden kaçırarak hatalı şıklara yöneliyor. Soruları çözerken mutlaka verilenleri okuyun, soru kökünün ne istediğine dikkat edin.

    SÖZCÜKLERİ ATLAMAYIN

    Türkçe’de en büyük tuzak uzun metinler olarak gösteriliyor. Öğrencilerin anlama gücünü iyi kullanmaları için sözcükleri gözden kaçırmaması gerekiyor. Seçeneklerin tamamını okumadan işaretlemek yanıltıyor.

    SEÇENEKLERİ ELEYİN

    Coğrafya sorularını çözerken öncelikle verilen bilgiye dikkat edilmesi, istenen cevabın olumlu mu olumsuz mu olduğuna bakılarak seçeneklerin elenmesi büyük önem taşıyor. PARAGRAFLARDAKİ İPUCU Sınavlarda uzun paragraflara sıkça yer verilir. Uzmanlar soru ne kadar uzunsa doğru bilgi için o kadar ipucu verileceğini söylüyorlar.

    DİKKATİNİZİ TOPLAYIN

    Soruda neyin sorulduğunu iyi anlarsanız daha çabuk ve doğru çözersiniz. Acele okunan sorular size başlangıçta zaman kazandırırmış gibi görünse de yanlış anlamaya; dolayısıyla sınavda hem zaman hem de puan kaybına neden olabilir.

    İLK 15 DAKİKADA BUNLARI YAPIN

    Sınavın en çok yanlış yapılan zaman dilimlerinden biri de sınavın ilk 15 dakikasıdır. Bu nedenle ilk 15 dakikada en iyi bildiğiniz, yorumdan çok bilgiye dayanan ve mümkünse puanı çok fazla olmayan derslerin testini çözmeye başlayabilirsiniz.

    YARIM SAATTE BİR DİNLENİN

    Sınav süresinin uzun olduğunu göz önüne alırsanız, her yarım saatte, bir dakika gözlerinizi ve beyninizi dinlendirmeye çalışın. Bu amaçla bir dakika boyunca gözünüzü kapayarak beyninizi boşaltmaya çalışın.

    BAŞKA SORUYA GEÇİN

    Soruları erkenden bitirseniz de, geri kalan zamanınızda yaptıklarınızı kontrol edin. Cevapları bitirir bitirmez sınav salonunu terk etmek yanlıştır. Yapılması gereken bir diğer davranış; yapabiliyorsanız cevap şıklarını ikiye indirmek, bu cevapları kitapçık üzerinde işaretlemek ve geri dönüp hangisinin doğru olduğuna bir daha bakmaktır. Ayrıca, hiçbir soruya çok fazla zaman ayırmayın. Kolay sorulara uzun zaman ayırmak yanlış olduğu gibi; hiç anlamadığınız bir soruya da zaman ayırmak yanlıştır.


    --------------------------------------------------------------------------------

    ÖSS öncesi altı öneri

    Zaman-ÖSS sınavı yaklaşıyor. Psikolojik danışman Faruk Öndağ sınava hazırlanan adaylara altın değerinde altı öneri sunuyor.

    Uyku düzenlerini son günde değiştirmeyin 1-Edirne'de yaşayan Gülşen, son sınıf öğrencisi. Saatlerdir yatağın içinde dönüp duruyordu. Zavallı anneciği de bir saattir üçüncü kez uyuyup uyumadığını kontrole gelmişti. Kadıncağız kızının hâlâ uyumadığını görünce, "Yavrum hadi ama, uyu artık." diye uyarmadan edememişti. Sıkıntı ile saate baktı, saat 00.00'ı gösteriyordu.

    NE YAPMALI? Sınava birkaç gün kala artık çocukların uyku düzeniyle oynanmamalı.

    Sınav öncesinde hassasiyetler

    artar, aman dikkat!

    2-Sınav gecesi TV'de film seyreden Ankara'dan Mehmet, annesinin "Amcan arıyor." sesiyle irkildi. Amcasını çok severdi. Kendinden emin hali, sıfırdan müthiş bir başarı örneği sergileyip ünlü bir avukat olması hep etkilemişti. Ama şu anda amcasının karşısında dik durabilecek kadar güçlü değildi.

    NE YAPMALI? Sınav arefesinde öğrencilerin hassasiyetlerinin arttığı unutulmamalı. Görüşmelere dikkat!

    Kahvaltıyı abartmayın,

    mucize gıdalar yoktur

    3-Şule, ÖSS'ye Erzincan'da girecek. Anne gerçekten çok titiz. Şule, sabah masanın üzerindeki çeşitliliği görünce, "Off anne ya, abartmışsın." dediyse de annenin ona sınavı kazandıracak karışımı çoktan hazırdı. Ceviz, bal, tahin, kuru üzüm... O sabah sınav boyunca çocuğun midesinin bulanacağını tabii ki evdeki hiç kimse bilmiyordu.

    NE YAPMALI? Mucize bir yemek, vitamin, hap yoktur. Çocuğun alışık olmadığı yiyeceklere ısrar etmeyin.

    Kaygının, bulaşıcı

    olduğunu unutmayın

    4-Bahçede kızını bekleyen İsmet Bey'in kendini beğenmiş, rahatsız edici bir üslubu vardı. Adam sürekli kızı için tuttuğu özel öğretmenlerden, harcadığı paradan, kızının aldığı puanlardan bahsediyordu. Oğlunu bekleyen baba Cemil Bey o an kendini çok güçsüz ve aciz hissetti, "evet onun bu sınavda pek şansı yoktu".

    NE YAPMALI? Diğer ailelerle iletişime geçmemeye çalışılmalı. Kaygının bulaşıcı olduğu unutulmamalı.

    Son anda tatsız

    olaylar yaşanmasın

    5-Çankırı'dan İdil'in ÖSS'ye 2. girişi. Talat Bey'e göre kızı çok iyi bir kariyere ulaşmalı ve dolayısıyla çok mutlu bir hayat sürmeli idi. Nurhan Hanım ile İdil bir türlü hazırlanıp çıkamıyorlardı evden. Bir senedir sabreden Talat Bey, bir anda kendini kaybetmiş, olağanüstü ağır ifadelerle öfke kusarken bulmuştu kendini.

    NE YAPMALI? Bütün bir senenin stres birikimi tüm aileyi etkiler. Son anda tatsız olaylar yaşanmasın.

    Ders çalışmayı bırakmak

    strese sebep olabilir

    6-Bursa'dan Emine'ye sınav öncesi ailesi iyi vakit geçirebilmek için evde olağanüstü hal ilan edilmişti. Sinema, gezmek vs. hiçbirisi onun dikkatini çekmiyordu. Bütün sene boyunca ince ince hazırladığı özetlerini, ders notlarını özlüyordu. Ancak babası, artık ders çalışmasını yasaklamıştı.

    NE YAPMALI? Sınavdan önce çalışma bırakılmalı. Ancak titiz öğrencilerde bu durum daha çok strese neden olabilir. DR. FARUK ÖNDAĞ PSİKOLOJİK DANIŞMAN

    -memurlarnet-
    81gamze81



    Önce Okul Öncesi Ekibi sizlerin de desteğiyle 10 yıldır okul öncesi eğitime destek vermektedir.
    10. yaşımız kutlu olsun!!!


  • #2
    Cihan ÇAĞLAYAN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Nisan.2009
    Nereden
    Şanlıurfa
    Mesajlar
    5,536
    @Cihan ÇAĞLAYAN







    bilgilendirdiğinz için çok teşekkürler gerçekten yapılması gereken şeyler ben şahsen uygularım Emeğinize Sağlık Gamze.
    * Tuttum, taa içime oturttum seni...

  • #3
    HALE GAMZE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Mart.2009
    Nereden
    İzmir-İstanbul-İspanya-İtalya ( i lerden gidiyorum,hayırdır... :)
    Mesajlar
    31,583
    @HALE GAMZE







    rica ederim arkadaşım....
    81gamze81



    Önce Okul Öncesi Ekibi sizlerin de desteğiyle 10 yıldır okul öncesi eğitime destek vermektedir.
    10. yaşımız kutlu olsun!!!


  • #4
    Gülşah MUTLU - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15.Mart.2009
    Nereden
    Tekirdağ ve İstanbul=)
    Mesajlar
    32,039
    @Gülşah MUTLU







    teşekkürler gamzeciğim bu güzel yararlı bilgiler için..
    6. yaşımız kutlu olsun!!!
    Ögretmen, insan davranislarini ve yeteneklerini gelistiren bir davranis mühendisidir.


    10.Yıl
    Önce Okul Öncesi

    #DİRENKPSS2015

  • #5
    HALE GAMZE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Mart.2009
    Nereden
    İzmir-İstanbul-İspanya-İtalya ( i lerden gidiyorum,hayırdır... :)
    Mesajlar
    31,583
    @HALE GAMZE







    rica ederim arkadaşım..
    81gamze81



    Önce Okul Öncesi Ekibi sizlerin de desteğiyle 10 yıldır okul öncesi eğitime destek vermektedir.
    10. yaşımız kutlu olsun!!!


  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. sınav tarihleri açıklandı DGS 2011 sınav tarihi...
      Konu Sahibi Meryem YILDIZ Forum DGS (Dikey Geçiş Sınavı)
      Cevap: 8
      Son Mesaj : 10.Şubat.2011, 00:01
    2. tercih yapmalı mı beklemeli mi??
      Konu Sahibi daa Forum ATAMALAR VE TAYİN İSTEMLERİ
      Cevap: 1
      Son Mesaj : 22.Ağustos.2010, 17:52
    3. Akrep ve arı soktuğunda ne yapmalı?
      Konu Sahibi Emine TURAN TUNÇ Forum SAĞLIK
      Cevap: 3
      Son Mesaj : 28.Haziran.2010, 00:20
    4. ilk sınav cumartesi günü (LYS1)
      Konu Sahibi BurcuGünay Forum YGS
      Cevap: 5
      Son Mesaj : 18.Haziran.2010, 23:14
    5. önlisanslılar ne yapacak ne yapmalı
      Konu Sahibi ayse_nur Forum ÖNLİSANS (okul öncesi)
      Cevap: 5
      Son Mesaj : 27.Nisan.2010, 23:06

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş