2010'da uygulanmaya başlanacak yeni sınav sisteminin iki aşamalı ve ikinci aşamasının da toplam beş oturumdan oluşacağı anımsatılarak, bunun personel ihtiyacını artırıp artırmayacağı sorusu üzerine Yarımağan, şöyle konuştu:
''Bunun üstesinden gelebiliriz ama asıl sorun bu değil. Bizim en çok soru hazırlama biriminde ihtiyacımız var. Yeni eleman almamız lazım ama alamıyoruz. Doğru dürüst kadro verilmiyor. Verilen kadrolara da 'KPSS ile hiçbir görüşme yapmadan, başvuranların puan yüksekliğine göre alın' diyorlar. Biz de bunu pek içimize sindiremiyoruz çünkü bu güvenlik gerektiren bir konu. Kişilerle mülakat yapmadan, görmeden, konuşmadan gelmelerini pek istemiyoruz.''
Yarımağan, kurumun soru hazırlama biriminde şu anda yaklaşık 60 kişinin görev yaptığını, 20 kadar elemana daha ihtiyaç duyulduğunu bildirdi. Yarımağan, ÖSYM'nin, aday sayısı fazla olan birçok sınav gerçekleştirdiğini, ayrıca kurumlar için de sınavlar düzenlediğini belirterek, ''Zaten durmadan bize yeni yeni sınavlar geliyor. Üniversiteye girişte uygulanacak yeni sisteminin iki aşamalı olması aslında dört yeni sınav demek. Dört yeni sınav olunca da tabii bizim iş yükümüz artıyor'' diye konuştu.
-''BEN ÜNİVERSİTEDEN GÖREVLİYİM''-
Kurumun yapılanmasını oluşturan bir mevzuatları bulunmadığından yakınan Yarımağan, şunları söyledi:
''Bizim doğru dürüst ne kanunumuz var ne kadrolarımız. Hiçbir şeyimiz yok. Herkes ÖSYM'den bir şeyler istiyor da hiç kimsenin aklına ÖSYM'ye bir şeyler vermek gelmiyor.
Bir kanun çıkarılarak, birtakım imkanların verilmesi lazım. Bizim bir kanunumuz yok. Biz sadece Yükseköğretim Kanunu'na eklenen bir maddeyle kurulmuş bir kurumuz. Mesela Başkanın kadrosu yok. Ben üniversiteden görevliyim. Başkanın özlük hakları yetersiz. Başkan yardımcısı diye bir kadro yok. Hiç kimse alamıyorsunuz. Bizim bir kuruluş yasasıyla yeni kadrolar ve görevlerimize uygun haklar elde etmemiz lazım. Bunun da tabii girişimini biz yapamıyoruz, bağlı kuruluş olduğumuz için YÖK'ün yapması gerekiyor.''
-KURULUŞ-
ÖSYM, 19 Kasım 1974'de Üniversitelerarası Kurul tarafından, 1750 sayılı Üniversiteler Kanununun 52. maddesine göre, ''Üniversitelerarası Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÜSYM)'' adıyla kuruldu.
1981'de yürürlüğe giren 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile YÖK'e bağlanarak ''Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'' adını aldı.
ÖSYM, YÖK'ün tespit ettiği esaslar çerçevesinde yükseköğretim kurumlarına öğrenci alınması amacıyla sınavları düzenliyor. ÖSYM, YÖK'ün kararlaştırdığı diğer işleri de gerçekleştiriyor.
Üniversiteye giriş sınavları başta olmak üzere Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS) Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı (LES), Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS), Tıpta Uzmanlık Sınavı TUS) başta olmak üzere yılda 20-30 geniş katılımlı sınav düzenleyen ÖSYM, bunların yanı sıra birçok kurum için de sınav yapıyor.
-memurlarnet-