Türkiye Otomotiv Sektörü Stratejisi'nin genel amacını ve hedefleri gerçekleştirmek üzere, sektörün güçlü ve zayıf yönleri ile sahip olduğu fırsatlar, karşı karşıya kaldığı tehditler göz önünde bulundurularak hazırlanan hedeflere yönelik 27 adet eylem belirlendi.
''Türkiye Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı''nın açıklandığı toplantı, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, kamu ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla Pera Palas Oteli'nde başladı.
Toplantıda Bakan Ergün'ün yanı sıra, OYDER Yönetim Kurulu Başkanı H. Şükrü Ilısal, ODD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar, TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Celal Kaya ve OSD Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen bir konuşma yapacak.
Türkiye otomotiv sektörünün yeni stratejisinin dünya, AB ve Türkiye'deki gelişmelerin analizlerine dayanan katılımcı bir yaklaşımla hazırlandığı, hazırlık sürecinin tüm aşamalarında kamu ve özel sektör temsilcilerinin görüşlerine başvurulduğu, bu stratejinin ilgili kurumların uyumlu çalışmasıyla hayata geçirilmesinin sağlanacağı ifade edildi.
''Bölgede Üretim Merkezi ve AR-GE Üssü Olmak'' vizyonu çerçevesinde 2011–2014 yıllarını kapsayan Türkiye Otomotiv Sektörü Stratejisi'nin genel amacının; otomotiv sektörünün sürdürülebilir küresel rekabet gücünü artırmak ve ileri teknoloji kullanımının ağırlıklı olduğu katma değeri yüksek bir yapıya dönüşümünü sağlamak olarak belirlendiği kaydedildi.
Bu vizyona ve genel amaca yönelik olarak; ''AR-GE altyapısını iyileştirmek'', ''şirketlerin tasarım, üretim, markalaşma beceri ve kapasitelerini artırmak'', ''otomotiv sektöründe iç ve dış pazarları geliştirmek'', ''hukuki ve idari düzenlemeleri iyileştirmek'' ve ''fiziki altyapıyı geliştirmek'' şeklinde 5 hedef tespit edildiği bildirildi.
Türkiye Otomotiv Sektörü Stratejisi'nin genel amacını ve hedefleri gerçekleştirmek üzere, Türk otomotiv sektörünün güçlü ve zayıf yönleri ile sahip olduğu fırsatlar, karşı karşıya kaldığı tehditler göz önünde bulundurularak hazırlanan hedeflere yönelik toplam 27 adet eylem belirlendiği kaydedildi.
Sanayi Bakanı Nihat Ergün şunları söyledi: "Mali disiplenlerden taviz vermedik. Ekonomimiz dünyada en hızlı büyüyen 5 ekonomisi arasına gelmiştir. Bugün dünyada yatırımcılara en fazla güven veren ülkelerden biri Türkiye. Bundan sonra temel amacımız makro dengeleri korurken mikro dengeleri de gözetmektir.
Bu yıl Sanayi Strateji Belgesi'ni açıkladık. Şimdi de sektörel strateji belgelerini açıklıyoruz. Tekstil, Hazır Giyim belgelerini ortaya koymuştuk. Otomotiv Strateji Belgesi'ni kamuoyuna sunuyoruz.
Tehditleri bertaraf etmek için sakin ve makul davranmalıyız. Otomotiv sektörü ihracat lideri olma özelliğin, kaybetme riski taşıyor. İthalattan vazgeçilmeli. İhracat artırılmalı, ithalat azaltılmalı. Otomotiv sektörü mutlak ihracatçı olma özelliğini korumalı."
Sanayi Bakanı Nihat Ergün'ün açıklamasına göre, eylem planı şöyle:
* Hedeflerin 2014'e kadar gerçekleştirilmesi planlanıyor. Eylem planına göre elektrikli ve hibrit araçlar ile emisyonu düşük çevreci araçların kullanımıı teşvik eden bir vergilendirme sistemi çalışma yapılacak. Ayrıca elektirikli araçlarda kullanılan batarya ve alternatif yakıt kullanan araçların ana parçalarının üretimine destek verilecek.
* Ar-Ge alt yapısını geliştirmek
* Şirketlerin marka tasarımını geliştirmek. Tüketicinin dikkatini çekmek için yeni modeller üretmemiz gerekiyor.
* Kamu alımlarında yeni araçlara yer verilecek
* Otomotiv sektöründe iç ve dış pazarları geliştirilecek
* Hurda araçların piyasadan çekilmesi için çalışılacak
memurlarnet