Oyuncakçılar Derneği Başkanı Ahmet Alioğlu, Avrupa ülkelerinde bir ailenin oyuncak için yılda ortalama 250-300 avro, Türkiye'de ise 25-30 avro harcadığını söyledi
Alioğlu, Türkiye'de oyuncak fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 60 yükseldiğini, çocuklarına oyuncak almak isteyen vatandaşların zorlandığını belirterek, "Oyuncakların ucuzlaması için vergi oranları düşürülmeli'' dedi.
Alioğlu, dünyadaki oyuncakların yüzde 95'inin Çin ve Hong Kong'ta üretildiğini söyledi. Türkiye'deki oyuncak sektörünün de tüm dünyada olduğu gibi ithalata dayalı olduğunu anlatan Alioğlu, oyuncakların yüzde 15'inin yurt içinden karşılandığını, kalan yüzde 85'inin ise Çin'den ithal edildiğini kaydetti.
Ahmet Alioğlu, Türkiye'nin, Çin'in yanı sıra Hong Kong, ABD, İspanya ve İtalya'dan da oyuncak ithal ettiğini belirtti.
Türkiye'de son dönemde oyuncak ithalatında çok ciddi denetimler ve kontrollerin yapıldığını anlatan Alioğlu, eskiden olduğu gibi her oyuncağın ülkeye girişine izin verilmediğini söyledi. 2005 yılına kadar ithal edilen oyuncakların sadece Türk Standartları Enstitüsü tarafından test edildiğini anlatan Alioğlu, şu bilgileri verdi:
''O zamanlar örneğin 100 çeşit ürün gelirdi bunlardan bir kaç örnek alınır, test edilir ve onaylanırsa ithalatına izin verilirdi. Bu sistem 2005 yılından sonra değişti. Günümüzde oyuncaklar gümrüğe geldiği zaman ilk olarak fiziksel olarak denetleniyor. Her gelen oyuncakta, yurt dışında akredite olmuş laboratuvarlarda standartları karşıladığını gösteren belgeler aranıyor. Bu ürünler, sıkı bir kontrolden geçip ithalatına izin verildikten sonra da her ay ilgili bakanlıkların piyasa denetimleri oluyor. Denetimlerde gözden kaçmış standart dışı ürünler belirlenirse bunlar toplatılıyor. Bunlar da Ankara'da Hıfzısıhha laboratuvarına gönderiliyor ve burada yeniden test ediliyor. Yani vatandaşlarımız oyuncak konusunda rahat olsun, bu sektörde ciddi denetimler var.''
-Oyuncak alırken nelere dikkat edilmeli-
Alioğlu, oyuncak alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğine ilişkin önerilerde de bulundu. Oyuncakların yaş gruplarına göre seçilmesi gerektiğine dikkati çeken Alioğlu, 3 yaş altı çocuklara küçük parçalar içeren oyuncakların alınmaması gerektiğini söyledi. Oyuncakların küçük parçalarının 3 yaş altı çocuklar tarafından yutulabileceğine işaret eden Alioğlu, ''Anne ve babalar oyuncağı çocuğun önüne bırakıp, çoğu zaman başında olamayabiliyorlar. Aileler, üç yaş üstü için aldıkları oyuncağı, üç yaş altı çocukların önüne bırakıp oynatmasınlar'' şeklinde uyarıda bulundu.
Alioğlu, oyuncakların üzerinde 'CE' işaretinin olması ve firmanın ismi, adresi, telefon numarası gibi bilgilerin de bulunması gerektiğini söyledi.
-500 milyon dolarlık bir sektör-
Son 5 yılda Türkiye'nin oyuncak ithalatının yüzde 60 arttığını belirten Alioğlu, 5 yıl önce 250 milyon dolar olan oyuncak ithalatının, günümüzde 400 milyon dolara ulaştığını söyledi. Türkiye'de yılda 100 milyon dolarlık oyuncak imal edildiğini anlatan Alioğlu, dolayısıyla sektörün cirosunun 500 milyon dolar olarak hesaplandığını kaydetti.
Oyuncak fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 60 oranında arttığını ifade eden Alioğlu, bu artışın nedenlerini de şöyle açıkladı:
''Oyuncak ithalatında gümrüklerde ton başına vergi ödeniyor. Geçen yıl ton başına 5 bin dolar olan vergi, 10 bin dolara çıkarıldı. Çin'de maliyetlerin artması ve dolar kurunun yükselmesi nedeniyle oyuncak fiyatları aşırı derecede arttı. Çocuklarına oyuncak almak için zaten zorlanan vatandaşlarımız, şimdi hiç alamıyor. Türkiye'de sadece yüzde 20'lik kesim çocuklarına düzenli olarak oyuncak alabiliyor, ama kalan yüzde 80'inin oyuncak alırken haklı olarak elleri titriyor çünkü fiyatlar çok yükseldi. ''
Oyuncakların, çocukların hayal güçlerinin gelişimi için çok önemli olduğunu vurgulayan Alioğlu, oyuncaktan alınan yüzde 18 KDV oranının düşürülmesi gerektiğini söyledi.
Avrupa ülkelerinde bir ailenin oyuncak için yılda ortalama 250-300 avro, Türkiye'de ise 25-30 avro harcadığını anlatan Alioğlu, ''Ülkemizde çocuk başına oyuncağa harcanan para, gelişmiş ülkelerin çok altında. Halbuki bizim 18 milyon çocuk nüfusumuz var'' diye konuştu.
Anadolu Ajansı