Ramazan'ın yaz aylarına denk gelmesi uzun ve sıcak günlerde oruç nasıl tutulur, susuzluğa dayanabilmek için neler yapılır gibi soruları akla getiriyor. Soruların cevapları ise şöyle:
Onbir ayın sultanı Ramazan bugün başladı. Medical Park Hastaneler Grubu Göztepe Medical Park Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Keservuran, iftar sonrası sahura kadar mutlaka 2-2,5 litre su içilmesi gerektiğini, en az 2 bardak bitki çayı, bol bol ayran, yoğurt ve vişne kompostosunun tüketilmesini söylüyor.
Bu yıl diğer Ramazanlardan farklı. Sıcak havalarda nelere dikkat etmemiz gerekiyor?
Sıvı tüketimi açlık süresinin uzun olduğu bu yıl Ramazan ayında daha da önem kazanacaktır. Sıvı alımına ağırlık vermeli, iftar sofralarının vazgeçilmez kapanış ikramı şerbetli tatlılardan mümkün oldukça uzak durmalıyız. Tatlı yerine meyve tabaklarını tercih etmeliyiz.
İftarımızı sıcak çorba yerine yöresel olarak “soğuk aş” da denilen yoğurtlu buğday çorbası ile açmakta, sindirim sitemi florasını korumak ve mide rahatsızlıklarını engellemek açısından fayda vardır. Zeytinyağlı sebze yemeği ve bol yeşillikli salatalar sofraları süslemeli.
İftar ve sahur sofralarını nasıl hazırlamalıyız?
İftar saatinin oldukça geç olduğu unutulmamalı, yemek sonrasını gaz şikayeti olmadan geçirmek adına iftar sofraları sadeleştirilmeli.
Sahurda ise tuzlu, yağlı peynir çeşitlerinden uzak durmalı onun yerine Kalsiyum minerali açısından da zengin olan tuz oranı düşük çökelek lor peyniri veya az yağlı beyaz peynir / dil peyniri tercih edilmeli. Sahurda zeytin tüketimine de dikkat edilmeli 4-5 adet zeytinden fazlası tüketilmemeli.
Böylece gün içinde susama hissini dengelemiş olacağız. Sahurda gün boyu kan şekerini dengede tutacak protein içeriği yüksek (peynir çeşitleri, süt, yumurta, yoğurt gibi) besinlere mutlaka yer verilmeli.
Kabızlık problemini yaşamamak için ne tür yemeklere ağırlık vermeliyiz?
Ramazan ayı boyunca sofralardan yoğurt, cacık veya ayranı eksik etmemeliyiz. Yine Ramazan ayının vazgeçilmezi olan “hurma” kabızlık şikayetlerini en aza indirmede bize yardımcıdır.
Çay susuzluğumuzu giderir mi?
Çay demli ve gereğinden fazla içildiğinde kabızlık şikayetlerine neden olur. Su ihtiyacımızı çay içerek karşılayabileceğimizi kesinlikle düşünmemeliyiz. Sıvı tüketimi ile su tüketiminin farklı olduğunu unutmamalıyız.
İftar sonrası içilen 1 şişe maden suyu da mineral dengesini sağlamada bize yardımcı olacaktır. İftar sonrası siyah çay yerine bitki çaylarını tercih etmeli, besin tüketiminin olduğu saat diliminde 2 kupa yeşil çay tüketimine yer verilmeli.
Kompostolar şekerli olduğu için bizi daha çok mu susatır?
Kompostoları hazırlarken şeker ye-rine bol kuru / taze meyve kullanmaya özen gösterin. Aşırı miktarda saf şeker tüketimi de susama hissini arttıracaktır.
Sebzeli arpa-buğday çorbası 4 kişilik
Mevsim sebzeleri (1 adet kabak, 1 adet patlıcan, 1 baş soğan, biber çeşitleri, bol domates )
1 avuç ayıklanmış haşlanmış arpa (baharatçılarda bulabilirsiniz )
1 avuç buğday bol baharat (kekik, kimyon, karabiber, defne yaprağı fesleğen... vb)
1 yemek kaşığı zeytinyağı büyük bir tencereye az miktarda su ve doğradığınız sebzeleri koyun. Domatesin bol miktarda olmasına özen gösterin. Sebzeler yumuşayıncaya kadar 20-30 dk kaynatın.
Daha sonra 1 avuç buğday ve haşladığınız 1 avuç arpayı ekleyin, baharatları da koyduktan sonra kısık ateşte pişmeye bırakın. Son olarak zeytinyağını ekleyin. 1 küçük dal maydanoz ile servise hazır.
(Yenişafak)