Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, kamu hizmetlerinde elektronik dönemi başlatan e-devlet Kapısıyla, artık imza, mühür, aslı veya 'aslı gibidir' şeklinde istenen evrakların tarihe karışacağını açıkladı.
Bunun için 30 kanunda değişiklik yapılmasını öngören yasa değişikliğinin Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını belirten Yıldırım, "Yasal değişiklikler hayata geçtiğinde, www.türkiye.gov.tr adresine giren vatandaşımız, istediği evrakın çıktısını alabilecek. Islak imza yerine elektronik imza kullanarak evrakını alacak. Aldığı evrak resmi evrak olarak kabul görecek. Böylece, imza, mühür, aslı veya 'aslı gibidir' şeklindeki evraklar tarihe karışacak." dedi.
e-devlette gelinen son noktayı, TÜRKSAT'ın Gölbaşı'ndaki yerleşkesinde düzenlediği basın toplantısıyla açıklayan Bakan Yıldırım, e-devlet kapısının aynı zamanda bir zihniyet dönüşümünü de beraberinde getireceğini söyledi. "Devletin memuru da vatandaş da, evrak üzerinde mührü, imzayı görmeyince onu resmî evrak olarak kabul etmiyor." diyen Bakan, zihniyet dönüşümüyle beraber, vatandaşın da memurun da işinin hafifleyeceğini kaydediyor. Bakan, şöyle devam ediyor: "Bazı devlet kurumları, devletin resmî sitesi 'e-devlet' üzerinden alınan belgeleri kabul etmiyor. Çünkü, evraka bakıyor; mühür yok, imza yok, 'aslı gibidir' yok. Bunları görmeyince devleti görmüyor gibi geliyor memura. Vatandaş da öyle. Üzerinde imza olmayan evrakı, kâğıt parçası olarak gördüğü için, kafalar karışıyor. Bu iş oldu mu olmadı mı diye başlıyor düşünmeye. Türkiye, bir zihniyet dönüşümüne girmiştir. Dönüşümle, artık vatandaş devletin kapısına gitmeyecek. Devlet vatandaşın kapısına, hatta evinin içine, cebine kadar gelecek."
Bakan Yıldırım, bilişim hizmetlerindeki zihniyet dönüşümüne olan ihtiyacı, bir yıl önce hayata geçen 'e-devlet' kapısının kullanım rakamlarını vererek anlatmaya çalıştı. Bir yıl içinde e-devlet kapısını kullanarak işini gören vatandaş sayısının 107 binde kaldığını vurguladı. Rakamı oldukça düşük bulduğunu belirtirken sebeplerini şöyle sıraladı: "Birincisi, halen vatandaş evrakta imza/mühür arıyor. Bunun için elektronik imzanın yaygınlaşması lazım. İkincisi, hem kurumların kendi internet sitesi var hem de e-devlet kapısında kurumlarımızın siteleri var. Vatandaş kurumların sitesini daha çok kullanıyor. Üçüncüsü ise, e-devlet sitesinde, vatandaş her aradığını bulamıyor. İleriki günlerde bu sorun ortadan kalkacak."
Zaman