Bayram tatili süresince sağlık hizmetlerinin aksamaması için düzenlemeler yapıldı.
Kamu ve özel sektöre ait belirli hastanelerin bünyesindeki radyoterapi merkezleri bayram süresince hizmet verecek, acil servislerle diğer ünitelerde insan gücü ve tıbbi donanım yönünden sıkıntı yaşanmaması için de önlem alındı.
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun, bayram tatili süresince sağlık hizmetlerinin aksamaması için bir genelge yayımladı.
Tosun, genelgede, sağlık hizmetlerinin, ikamesi olmayan, olmazsa olmaz ve ihtiyaç duyulduğu anda bekletilmeksizin verilmesi gereken bir hizmet olduğuna işaret etti.
Sağlık hizmetlerinin bu özelliği sebebiyle hizmeti sunan hekim ve sağlık personelinin, çoğu zaman mesai kavramı olmaksızın, bayram ve tatil günlerinde de fedakarlık ederek çalışması gereğine dikkati çeken Tosun, bu çerçevede, 29 Ağustos-2 Eylül tarihleri arasında Ramazan Bayram olması ve personelin izinli sayılması nedeniyle acil servislere müracaatlarda önemli artış ve dolayısıyla iş yükünün artmasının beklendiğini bildirdi.
Tosun, bu nedenle bayram tatili süresince acil servislerin bu iş yükünü kaldırabilecek şekilde düzenlenmesi ve takviye edilmesini, kamu ve özel sektöre ait tüm sağlık tesislerinin acillerinde gerekli tıbbi ve cerrahi müdahalenin yapılabilmesi amacıyla önlem alınmasını istedi.
Acil servis üniteleri ve diğer kliniklerde insan gücü, tıbbi donanım, lüzumlu sarf malzemesi, ilaç, serum, ambulans hizmetleri yönünden 24 saat kesintisiz hizmet sürekliliği esasına göre, hiçbir olumsuzluk ve aksaklığa meydan verilmeden, ihtiyacı karşılayacak şekilde tedbir alınması gerektiğini ifade eden Tosun, bu birimlerdeki nöbet hizmetleri için lüzum halinde personel, tıbbi donanım, malzeme, ilaç, serum ve ambulans takviyesi amacıyla organizasyon yapılmasının önemine işaret etti.
-RADYOTERAPİ BİRİMLERİ-
Radyoterapi hizmetindeki aksamaların tedavi sürecini olumsuz etkileyebileceğini, refakatli olarak büyük şehirlere gelen hastaların bayram tatili süresince bekletilmesi veya yaşadıkları şehirlere geri gönderilmelerinin maddi ve manevi yükü artıracağına dikkati çeken Prof. Dr. Nihat Tosun, bununla ilgili olarak Tam Gün Yasası'ndaki radyoloji personelinin çalışmasına ilişkin hükümler çerçevesinde önlem alınmasını istedi.
Tosun, söz konusu yasaya göre, iyonlaştırıcı radyasyonla teşhis, tedavi ve araştırma yapılan yerler ile bu iş veya işlemlerde çalışan personelin haftalık çalışma süresinin 35 saat olduğunu hatırlattı.
Bu hüküm gereği iyonlaştırıcı radyasyonla çalışan personelin haftalık çalışma süresini aşmamak koşuluyla nöbet ve icap nöbeti tutma mükellefiyeti bulunduğunu bildiren Tosun, bünyesinde radyoterapi merkezi bulunan kamu ve özel sektöre ait belirli hastanelerde bu hizmetin bayram tatili süresince de devam etmesini istedi.
Genelgeyle birlikte bayram süresince hizmet vermesi kararlaştırılan kamu ve özel hastanelerin radyoloji birimlerinin listesi de yayımlandı.
Genelgeye göre, Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mersin, Samsun, Sivas, Tekirdağ, Trabzon, Urfa, Van ve Zonguldak'taki kamu ve özel sektöre ait toplam 99 hastanede bayram süresince radyoloji hizmeti verilecek.
Sağlık Bakanlığının genelgesine göre, bayram süresince radyoloji hizmeti verilecek merkezler arasında, üniversite ve Sağlık Bakanlığı hastanelerinin yanı sıra, Özel Acıbadem Adana Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Bölümü, Onko Adana Onkoloji Merkezi, Onko-Med Adana Radyoterapi Merkezi, Onko Ankara Onkoloji Merkezi, Medicana International Ankara Hastanesi, Medical Park Antalya Hastanesi, Acıbadem Sağlık Hizmetleri Bursa Hastanesi Radyasyon Onkolojisi, Denizli Onkomer Özel Onkoloji Merkezi, Özel Şifa Tıp Merkezi Erzurum Hastanesi, Acıbadem İstanbul Kozyatağı ve Acıbadem Hastaneleri radyoloji birimleri, İstanbul Amerikan Hastanesi, Avrasya Hospital, İzmir Özel Şifa Tıp Merkezi Bornova Hastanesi, İzmir Ege Özel Onkoloji Merkezi, Özel Acıbadem Kayseri Hastanesi, Kocaeli Özel Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi, Özel Konya Radyasyon Onkolojisi Merkezi, Şanlıurfa Ortadoğu Sağlık Merkezi gibi özel kuruluşlara ait radyoloji birimleri de bulunuyor.
-EVDE SAĞLIK HİZMETİ DEVAM-
Sağlık Bakanlığı, bayram tatilinde evde verilen sağlık hizmetinin aksamaması için de tedbirler aldı.
Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan, yayımladığı genelde, bakanlığa bağlı sağlık kurum ve kuruluşları bünyesinde oluşturulan evde sağlık hizmet birimleri vasıtasıyla sunulan evde sağlık hizmetleriyle ilgili yönergeyi hatırlattı.
Şencan, söz konusu yönergenin ''Birimin çalışması'' başlıklı 13'üncü maddesinin ikinci fıkrasında, ''Birim, randevu sistemi ile ve mesai saatleri dahilinde çalışır. Resmi tatil günlerine isabet eden önceden planlanmış ev ziyaretleri nöbet hizmetleri kapsamında değerlendirilir'' şeklinde düzenleme yer aldığına dikkati çekti.
Ramazan Bayramı tatiline isabet eden 29 Ağustos-5 Eylül tarihleri arasında ilgili personelin izinli sayılması nedeniyle yönergenin söz konusu hükmü gereği önceden planlanmış ev ziyaretleri kapsamında, hastaların devam eden ilaç uygulaması, pansuman ve benzeri işlemleriyle ilgili tedavilerin bayram tatili süresince de aksatılmaması için il sağlık müdürlüklerince nöbet düzenlemesine gidilmesini isteyen Şencan, böylelikle evde sağlık hizmetlerinin devamının sağlanması gerektiğini bildirdi.
Anadolu Ajansı