Sıcak havalar hasta ediyor
Bunaltıcı sıcaklarda hasta olmamak için nelere dikkat etmek gerekiyor?
Amasya Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Nurdoğan Karadağlıoğlu, "Yaz mevsimlerinde yaşanan aşırı hava sıcaklığının sağlığımız üzerine olumsuz etkileri var" dedi.
Normalde terleme ile vücut ısısı dengede tutulmaya çalışıldığını, ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısının dengede tutulamayacağını söyleyen Dr. Nurdoğan Karadağlıoğlu, "Özellikle yaşlılar, bebekler ve müzmin hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması mümkün olmayabilir. Ayrıca ortamın nem oranında terlemeyi etkilemektedir. Sonuçta yükselen vücut ısısı beyin ve diğer organlarda hasara yol açabilir" diye konuştu.
Sıcak havalarda yapılması gerekenler hakkında tavsiyelerde bulunan Dr. Karadağlıoğlu, "Günün en sıcak olan 10.00 ila 16.00 saatleri arasında mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalıdır. Her gün en az 2 ila 2.5 litre arasında sıvı tüketilmelidir. Kafein, aşırı alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemelidir. Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol giysiler tercih edilmelidir. Fizik egzersiz yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmelidir. Bebek, çocuk ve engelliler kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır. Eğer herhangi bir bireyde bayılma, havale geçirme veya su kaybına bağlı ciltte aşırı kuruma olduğu fark edilirse hemen bir sağlık merkezine başvurulmalıdır" şeklinde konuştu.
alıntı