Tiryakilerin yüzde 7'si, geniş bir yasak başlamadan sigaradan kurtulmayı başardı. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün düzenlediği anketten çarpıcı sonuçlar çıktı.
Yasayı eleştirenlerin iddia ettiklerinin aksine Türk halkı uygulamaya büyük destek veriyor. Ankete katılanların yüzde 92'si uygulamanın arkasında dururken tiryakilerin yüzde 7'si yasağın ilk bölümünün hayata geçtiği 19 Mayıs 2008 tarihinden itibaren sigarayı bıraktı. Yüzde 21'i azaltırken yüzde 20'si de evlerinde çocuklarının yanlarında sigara içmeyi terk etti. Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom, Türkiye'de 20 milyonu aşkın kişinin sigara içtiğini belirtiyor. Çom'a göre, yasak Avrupa ve Amerika'da olduğu gibi Türkiye'de de sigaranın olumlu ve kabul gören yapısını ortadan kaldıracak.
Uygulamanın her şeyden önce sigaranın toplumsal kabul görmesini engelleyeceğini söyleyen Çom, "Maalesef sigara içme yaşı 11'e düştü. Genç kızlar, delikanlılar, çevresi tarafından kabul görebilmek için sigaraya başlıyor." diyor. 3 ay önce yaptıkları anketin, çalışmalarını desteklediğine dikkat çeken Çom, şunları kaydediyor: "Anket sonuçlarına göre insanların yüzde 92'si yasağı destekliyor. Yüzde 96'sı kahvehanelerde, yüzde 97'si restoranlarda, yüzde 96'sı alışveriş merkezlerinde, yüzde 83'ü ise kahvehanelerde sigaranın kesin olarak yasaklanmasını istiyor." Genel Müdür, dünya genelinde sigara kullanımına bakıldığında gelişmiş ülkelerin gelişmemişlere göre çok daha az tütün kullandığını vurguluyor. Gelişmiş ülkelerin ürettikleri sigarayı üçüncü dünya ülkelerine sattığına işaret ederken, yasağın bu zinciri kıracağına inanıyor. Seracettin Çom, 19 Temmuz'dan itibaren kapalı alanlarda sigara içmekte ısrar edenlerle karşılaşıldığında ihbar etmeden önce tiryakilerin kibarca uyarılmasını tavsiye ediyor. ZAMAN