Sağlık Bakanlığının becayiş duyurusu
Sağlık Bakanlığı dün yayımladığı genelge ile 6 ile 24 Temmuz tarihleri arasında 4/B'li için becayiş talebi alacağını duyurmuştur. Sağlık Bakanlığının bu duyurusu, Bakanlığa bağlı merkez ve taşra teşkilatında (il sağlık müdürlülerinde) çalışan personel için geçerlidir. Bu duyuruya göre; nakil imkanı neredeyse mümkün olmayan Sağlık Bakanlığında çalışan 4/B'li sağlık personeli, eğer uygun bir becayiş adayı bulursa yer değiştirebilecektir.
Becayiş ne demektir?
Daha önce de ifade ettiğimiz üzere becayiş, yani karşılıklı yer değiştirme, aynı kurum ve aynı unvandaki personel arasında olabilmektedir. Buna göre bir Sağlık Bakanlığı personeli ile bir üniversite hastanesi personeli becayiş yapamamaktadır. Becayiş yapacak personelin aynı kurum personeli olması gerekmektedir. Örneğin Muş il sağlık müdürlüğü ile Samsun il sağlık müdürlüğünde çalışan ebeler becayiş yapabilecektir.
Her bir üniversite veya her bir belediye, ayrı bir kurum olduğu için, bu kurum personelinin becayiş yapabilmesi mümkün değildir. Bu nedenle de örneğin İstanbul Büyükşehir belediyesi personeli ile Ankara Büyükşehir belediyesi personeli becayiş yapamamaktadır. Yine Çukurova Üniversitesi ile İstanbul Üniversitesinde aynı unvanda çalışan personel becayiş yapamamaktadır. Zira her üniversite veya her belediye ayrı ayrı kurumlardır.
Yukarıda açıkladığımız bilgiler gereğince, gerek 2009/3 KPSS tercih kılavuzunda yer alan kadrolar gerekse de hala kısım kısım yayımlanan üniversite 4/B'li kadrolarına başvururken bu hususun göz önüne alınması gerekmektedir.
Üniversite ve belediyelerdeki 4/B'linin durumu
Özetleyecek olursak; Üniversite veya belediyelerde çalışmaya başlayacak 4/B'li personel ne eş durumundan ne de becayiş durumundan dolayı (aksi bir karar alınmadığı sürece) nakil isteyemeyecektir. Yine üniversite veya belediye personelinin bazı kurumların imkan sağladığı eğitim durumundan dolayı nakil hakkı da bulunmamaktadır.
Üniversite ve belediyelerdeki memurun durumu
Bu kurumlarda çalışmaya başlayacak memurlar ise kurum içi nakil hakkına sahip olmamakla birlikte, eğer kendisini talep ettirecek bir kurum bulabilirse kurumlar arası nakil hakkına sahiptir, ve dolaysıyla başka bir kuruma nakil isteyebilecektir. Başka bir kuruma geçmek ise sanıldığı kadar kolay değildir. Bunun için işlerm basamakları şu şekildedir:
1- Yazılı dilekçe ile başka kurumlara müracaat edilmelidir. Bu taleplerin tümü kurumların Ankara'daki personel birimine gelecektir. Yapılan taleplerin ilgili kurumca uygun bulunması, bir başka deyişle naklen geçilmek istenen kurumun geçiş talebinde bulunan memurun hizmetine ihtiyaç duyması, gerekmektedir. Ancak bu "ihtiyaç hissedilmesinin" bir standardı yoktur. A kişinin talebi kabul edilirken, aynı durumdaki B kişinin talebi kabul edilemeyebilmektedir. Bu nedenle de, naklen geçilmek istenen kurumun bakan veya müsteşarına ulaşılması ve ikna edilmesi gerekmektedir. (Sadece Sağlık Bakanlığı objektif bir değerlendirme yapmaktadır. Yılda bir kaç kez kura ilanına çıkmaktadır. Ancak Sağlık Bakanlığı bile merkez teşkilatını bu uygulamadan istisna tutmuştur.)
2- Naklen geçilmek istenen kurumun nakil talebini uygun görmesi halinde, memur, çalıştığı kurumdan yazılı olarak istenecektir. Memurun çalıştığı kurumun bu muvafakatı uygun görmesi gerekmektedir. Çoğu belediye ve universite, personel yetersizliği nedeniyle bu taleplere olumsuz yanıt vermektedir. Olumsuz yanıt halinde dava yoluna başvurulması mümkün olmakla birlikte, kişinin mahkeme heyetini, muvafakat verilmemesi işleminin kamu yararına ve hizmet gereklerine uygun olmadığı konusunda ikna etmesi gerekmektedir.
3- Her iki işlem sonrasında naklen geçiş mümkün hale gelmektedir.
memurlarnet