Hasan Albayrak, yeni eğitim-öğretim yılında kurumunun vereceği hizmetlere yönelik bilgi verdi.

YURTKUR Genel Müdürü Hasan Albayrak, yeni eğitim-öğretim yılında da yurtlardaki sosyal ve kültürel faaliyetlerin devam edeceğini belirterek, ''Bu sene hemen hemen her yurdumuzda bir veya iki öğrenciyi kışın kayak kurslarına göndereceğiz'' dedi. Yurtların bugünden itibaren hizmete açılacağını belirten Albayrak, eylül ayının sonuna kadar yurtlara toplam 105 bin öğrenci alacaklarını söyledi. Şu anda 52 yurdun inşaatının devam ettiğini anlatan Albayrak, ayrıca 4 yurdun inşaatının da dönüşüm halinde olduğunu söyledi.

YURTKUR'un bu yıl 50. yıl dönümü olduğunu ifade eden Albayrak, ''50. yılda 50 bin kapasiteli yurt diye yola çıktık. 20 bine yakın kapasiteyi hizmete sunduk. 2012 yılının mart ayına kadar 40 bine yakın kapasite yapıp YURTKUR'un kapasitesini 300 bini aştıracağız'' diye konuştu. Yurtlarla ilgili yapılan çalışmaları anlatan Albayrak, eski yurtlarda öğrenci başına düşen alanın 8-10 metrekare olduğunu, şimdi ise bu alanın 20 metrekareye çıktığını belirtti. Tek kişilik odaların 14-16 metrekare civarında olduğunu ifade eden Albayrak, ''Üç kişilik odalar 32-36 metrekare. Ortak alanları da düşünürsek neredeyse bir öğrenciye, 20 metrekare civarında bir alan düşüyor'' dedi.

YENİ YURT PROJELERİ

YURTKUR'a bağlı yurtlar dışında üniversitelerin de kendi yurtları olduğu bilgisini yineleyen Albayrak, bu yurtların 55 bin civarında yatak kapasiteli olduğunu söyledi. Albayrak, bunların dışında ise özel yurtların olduğunu kaydetti. YURTKUR olarak tarihinin en çok yurt inşaatını 2010-2011 yıllarında yaptıklarının belirten Albayrak, yurt yapmaya devam ettiklerini, şu anda eskiden devam eden 116 yurt projesinin olduğunu söyledi.

Albayrak, ''75 Yeni Yurt Projesi, Kalkınma Bakanlığında onaylandı. Bu çalışmalara arkadaşlarımız hızlı bir şekilde başlamıştır'' dedi. Türkiye'nin her ilinde modern yurtlar bulunduğunu anlatan Albayrak, bu yurtlarda odaların 1-3 kişilik olduğunu ve her ilde ve birçok ilçede inşaatının yapıldığını, bu sene hizmete sunulacağını söyledi.

YEDEKTE KALANLAR

Yurt kayıtlarının 16 Eylül'e kadar devam edeceğini belirten Albayrak, ''Buradan öğrencilerimize seslenmek istiyorum: Kesinlikle yurtlarda yedekte kaldıkları için üzülmesinler. Öğrencilerimiz yedek listeden kayıtlarını 19 Eylül Pazartesi gününden itibaren her hafta başı hem internetten hem de bulundukları yurt ve bölgelerden takip edebilirler'' diye konuştu.

KAYAK EĞİTİMİ

Bu sene Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlandıklarını belirten Albayrak, ''Bu bağlamda Sayın Bakanımız ile beraber değişik çalışmalar yapacağız. Özellikle üniversite gençliğinin büyük bir bölümü bizim yurtlarımızda kalıyor. Bu öğrencilere 'liderlik', 'kişisel gelişim' gibi eğitim seminerleri vereceğiz'' dedi. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yılda da Kredi ve Yurtlar Kurumunun sosyal ve sportif etkinliklerinin olacağını belirten Albayrak, ''Bu sene Gençlik ve Spor Genel Müdürü ile görüşmelerimizi yapıp hemen hemen her yurdumuzda bir veya iki öğrenciyi kışın kayak kurslarına göndereceğiz'' diye konuştu.

Bunun bir ön çalışma olduğunu belirten Albayrak, son yıllarda birçok uygun yerde, örneğin Erzurum'da, Hakkari'de, Kars'ta, Kayseri'de, birçok yerde ilave kayak merkezleri yapılmıştır. Bu kayak tesislerinden niye YURTKUR yurtlarında kalan öğrencilerimiz faydalanmasın, niye bu gençlerimiz kayak eğitimi alıp daha donanımlı olmasın?'' dedi.

Bu kurslara gönderilecek öğrencileri özellikle sosyal ve kültürel faaliyetlere katılmayı isteyenler arasından kura çekerek belirleyeceklerini anlatan Albayrak, kursun bütün masraflarının karşılanacağını söyledi. Albayrak, ''Öğrenciler yalnızca kışlık kıyafetini alıp, çantasını alıp bizim tahsis edeceğimiz otobüslerle kayak merkezlerine gidecek'' dedi.

YATAKLAR

Yurt odalarındaki bazalı yatak uygulamasının müthiş ilgi gördüğünü ifade eden Albayrak, ''Yurtta kalan öğrencilerin büyük bir sıkıntısı, odalardaki dolapların yeterli olmayışıydı. 1,5 sene önce bazalı yatağa başladık. Şimdi bir öğrencinin ne bir ayakkabısını, ne bir kazağını ortada görmüyoruz. Eskiden görüyorduk ve öğrenciye kızıyorduk aslında kendimize kızmamız gerekiyordu'' diye konuştu. Yatakların boylarını büyüttüklerini de belirten Albayrak, ''Eskiden 90'a 1.90'dı, şimdi 1'e 2'ye çıkardık, bunlar çok önemli'' dedi.

YURT DIŞINDA YURT AÇMAYA DEVAM
2010 yılında çıkan 6082 sayılı yasa ile YURTKUR'un hizmet alanını genişlettiğini ifade eden Albayrak, ''Bu yasa ile yurt dışında okuyan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan gençlerimize Kredi ve Yurtlar Kurumunun Türkiye içinde sağladığı sosyal devlet anlayışı katkısını bu öğrencilere de getirmiştik'' diye konuştu. Albayrak, yurtdışında eğitim gören Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrenciler için binin üzerinde yurt açma hedefinin olduğunu belirterek, ayrıca yurt dışında okuyup devletin herhangi bir biriminden burs veya öğrenim kredisi adı altında yardım almayan öğrenciye de burs ve kredi imkanı getirdiklerini söyledi.

Yurtdışına yurt hizmeti götürme uygulamasının ilkinin KKTC'de olduğunu anımsatan Albayrak, ''KKTC Lefke'de bir üniversite ile yaptığımız anlaşmayla 420 kişilik bir yurdu bize tahsis ettiler. Arkadaşlarımızı görevlendirdik, şu anda bakım onarım çalışmaları sürüyor. Ekim ayında Türkiye'den giden 420 öğrenciyi bu yurtta misafir edeceğiz, barındıracağız. Başvuruları alınıyor. Ayrıca bundan sonraki hedefimize Londra'da, Kırgızistan Manas Üniversitesinde başlayacağız. KKTC'den sonra Londra'ya geçiyoruz, ardından Kırgızistan, Kazakistan. Yani 1000 öğrencinin olduğu her ülkede, oraya biz 150, 200, 300 kişilik yurtlar açma hedeflerimiz var. Çalışmalarımız da bu çerçevede devam ediyor'' diye konuştu.

"KIZLARA POZİTİF AYRIMCILIK YAPIYORUZ"

''Yurtlar için başvuruda bulunanların hiçbir kaygısı olmasın'' diyen Albayrak, ''Bizim 160 bin civarında bir kapasitemiz var. Bu sene sonuna kadar 150 bine yakın öğrenci alacağımızı söylüyorum. Öğrenci için bu senenin geçen seneden daha rahat geçeceğini düşünüyorum, çünkü çok yurt yaptık'' dedi. Yurtlara başvuran kız öğrencilerin çoğunun yerleştirildiğini belirten Albayrak, şöyle konuştu: ''Kız öğrenciyi, 'yurdunuzun kapısına geldiği zaman ne olursa olsun dışarıda bırakmayacaksınız' talimatı veriyorum. Bu bizim resmi talimatımızdır. Erkekler de bizim evladımız ama onlar biraz daha kızlara göre çare bulabilir. Kız öğrenciler için zaman zaman geçici 7-8 kişilik odalar yapıyoruz, çocuklar dışarıda kalmasın diye. Kız çocuklarımıza daha pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Yurtların yüzde 60'ı kız, yüzde 40'ı ise erkek öğrenciler için. Adıyaman'da bu sene 1000 kişilik yeni yurt açtık, hepsini de kız yurdu yaptık.''

YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİ KONTENJANI

Albayrak, yurtlarda yabancı uyruklu öğrenciler için de belli kontenjan ayrıldığını belirterek, Somali'den Türkiye'ye üniversite eğitimi için öğrenci gelmesi halinde ise mutlaka kapasite üretebileceklerini söyledi. Albayrak, ''Onları asla mağdur etmeyiz. Somali'den ne kadar gencimiz gelirse gelsin, onlara biz mutlaka Türkiye'de ev sahipliği yapacak güçte ve enerjideyiz'' diye konuştu. Albayrak, yurtlarda yabancı uyruklu öğrenciler için ayrılan kontenjanı biraz daha artıracaklarını bildirdi.

291 YURT VAR

Türkiye genelinde YURTKUR'a bağlı 81 il, 117 ilçe ve KKTC'de toplam 291 yurt bulunuyor. Yurtlarda 156 bin 186'sı kız, 104 bin 667'si erkek olmak üzere toplam 260 bin 853 öğrenci barınıyor. YURTKUR'dan geçen sene burs alan 326 bin 636, öğrenim kredisi alan 643 bin 364, katkı kredisi alan ise 538 bin 496 öğrenci olduğu belirlendi.

alıntı