Yükseköğretim Kurulu(YÖK)'nun bir derse 3 ve daha fazla kayıt yaptırılması ya da azami öğrenim süresi sonrasında ilave ders alınması durumunda, öğrencilerden alınan katkı payının ilave mali yükümlülüğün ertelenmesine ilişkin genelgesi üniversitelere ulaştı. Şu ana kadar harçları yasanın öngördüğü şekilde alan üniversiteler, genelge üzerine harç alımlarını durdurdu.

Yükseköğretim Kanunu'nda bu yıl yapılan değişiklikle bir derse 3 ve daha fazla kayıt yaptırılması ya da azami öğrenim süresi sonrasında ilave ders alınması durumunda, öğrencilerden alınan katkı payı/öğrenim ücretine ilave mali yükümlük getirmesi üniversite yönetimleri ve öğrencileri karşı karşıya getirdi. Yaşanan tartışmalar üzerine YÖK'ün geçtiğimiz hafta üniversitelere gönderdiği genelge ile öğrencilerden alınan katkı payı/öğrenim ücretine ilave mali yükümlülüğü ertelediğini duyurdu. Ancak birçok üniversite genelgenin kendilerine ulaşmadığı gerekçesiyle mevcut uygulamayı devam ettiriyordu. Öğrenciler de YÖK'ün genelgesine rağmen kendilerinden fazla harç alındığını iddia ederek üniversite yönetimlerini tepki gösteriyordu.

Öğrencilerin YÖK'ün açıklamalarına rağmen kendilerinden fazla harç alındığı iddiası ile tepki gösterdiği üniversitelerden birisi de Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) idi.

KTÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen, YÖK'ün konuya ilişkin genelgesinin bu sabah ellerine ulaştığını belirtti.

Şuana kadar da mevcut yasayı uyguladıklarını ifade eden Özen, "Bilindiği gibi 6111 Sayılı Torba Yasa ile öğrencilerin yüksek öğretimden atılmaları sona erdi. Bundan sonra öğrencinin üniversiteden ilişiği kesilemiyor. Öğrenciler buna sevindi ama bununla beraber harçlarla ilgili bir madde daha çıktı. Bu değişiklikle başarıl öğrenci teşvik edilirken, başarısız öğrenciye de 'madem geçemiyorsun sen diğer öğrencilerin hakkını alıyorsun bunun ücretini ödeyeceksin' anlamına gelebilecek bir madde getirildi. Bu bir anlamda öğrenciyi çalışması için tetiklemek gibi bir şey." dedi.

"YENİ DÜZENLEME ÖĞRENCİLERİ DERS ÇALIŞMAYA ZORLUYOR"

Yeni düzenlemenin bir dersi üçüncü yıl alan öğrenci için yüzde 50, dördüncü yıl için yüzde 100, beşinci yıl için ise yüzde 200 zamlı tarife öngördüğünü hatırlatan Özen, başarılı öğrencilerin yüzde 10'unun haçlarının yüzde 50 azaltıldığına dikkat çekti.

"Bu düzenleme yapılırken 'yeni başlayacak öğrenciden itibaren' denilse sıkıntı olmazdı." diyen Rektör Özen, "Çünkü ben bileceğim ki dersimi bu yıl geçmek zorundayım. Üçüncü yıl geçeceksem zamlı ödeyeceğim. Bu yasa yeni öğrencilere uygulansaydı sıkıntı olmayacaktı diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Kendilerinin de şuana kadar Bakanlar Kurulu tarafından çıkartılan bu yasayı uyguladıklarını anlatan Özen, şöyle devam etti: "Biz öğrencilere artı bir şey uygulamadık. Yasa neyi emrediyorsa onu uyguladık. Bizim kendi başımıza bir inisiyatif kullanma hakkımız yok. Yoksa bizim öğrenciyi mağdur etme gibi bir düşüncemiz asla olamaz."

YÖK'ün harçlarla ilgili ilave mali yükümlülüklerin ertelenmesiyle ilgili genelgesinin da bu sabah kendilerine ulaştığını belirten Prof. Dr. Özen, yönetim kurulunda konuya görüşüp ona göre düzenleme yapacaklarını söyledi.

Harç alımlarını da durdurduklarını kaydeden Özen, konuyla ilgili mutlaka yeni bir yasal düzenleme yapılması gerektiğini savundu.

Özen, yasal düzenlemenin ardından da harçlarını yatıran öğrencilere iade edilmesi gereken bir miktar olursa onun da gereğinin yapılacağını sözlerine ekledi.

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi yetkilileri de söz konusu genelgenin dün ellerine ulaştığı bilgisini verdi.

Cihan Haber Ajansı