2024 yılında değişen Maarif Modeline göre hazırlanmış günlük plan örneği.
Plan "Erken Çocukluk Atölyesi" günlük planlarından alınmııştır. Tamamı okuloncesidestek.com sitesindedir.
GÜNLÜK PLAN (MAARİF MODELİ)
Tarih: 9 Eylül 2024
Yaş Grubu: 5-6 Yaş
Sınıf: 5-C
ALAN ADI: Sosyal – Hareket ve Sağlık – Sanat
ALAN BECERİLERİ:
Sosyal Alan:
SBAB5. Sosyal Katılım Becerisi
Hareket ve Sağlık Alanı:
HSAB1. Aktif Yaşam İçin Psikomotor Beceriler
HSAB2. Aktif Ve Zinde Yaşam İçin Sağlık Becerileri
HSAB3. Harekete İlişkin Sosyal/ Bilişsel Beceriler
Sanat Alanı:
SNAB4. Sanatsal Uygulama Yapma
KAVRAMSAL BECERİLER:
KB1. Temel Beceriler
*Saymak-Bulmak-Seçmek
KB2.10. Çıkarım Yapma Becerisi
• KB2.10.SB1. Mevcut bilgisi dâhilinde varsayımda bulunmak
EĞİLİMLER:
E1. Benlik Eğilimleri
• E1.1. Merak
E2. Sosyal Eğilimler
• E2.5. Oyunseverlik
E3. Entelektüel Eğilimler
• E3.1. Odaklanma
• E3.2. Yaratıcılık
PROGRAMLAR ARASI BİLEŞENLER:
Sosyal-Duygusal Öğrenme Becerileri:
SDB1.2. Kendini Düzenleme (Öz Düzenleme Becerisi)
• SDB1.2.SB2.Motivasyonunu ayarlamak
SDB2.1. İletişim Becerisi
• SDB2.1.SB1. Başkalarını etkin şekilde dinlemek
• SDB2.1.SB3. Sözlü ya da sözsüz olarak etkileşim sağlamak
• SDB2.1.SB4. Grup iletişimine katılmak
SDB3.1. Uyum Becerisi
• SDB3.1.SB1. Yeni, değişen ve belirsiz durumları anlamak
Değerler:
D4. Dostluk
• D4.4. Arkadaşlarını ve onlarla vakit geçirmeyi önemsemek
D4.4.1. Arkadaşlarıyla vakit geçirmekten keyif alır.
D4.4.2. Arkadaşlarıyla oynamaya istekli olur.
D18. Temizlik
• D18.2. Yaşadığı ortamın temizliğine dikkat etmek
D18.2.2. Ortam temizliğinin yetersiz olmasının yol açabileceği sorunları bilir.
D18.2.3. Ev, sınıf, okul bahçesi gibi ortak alanların temizliğinde görev alır.
Okuryazarlık Becerileri:
OB6. Vatandaşlık Okuryazarlığı
• OB6.1.Vatandaşlığı Anlama
OB6.1.SB1. Kurumların farklı işlevleri olduğunu fark etmek
OB6.1.SB2. Toplumsal kuralların farkına varmak
ÖĞRENME ÇIKTILARI:
Sosyal Alan:
SAB.8.Yakın çevresinde oluşan gruplarla (oyun, etkinlik, proje vb.) sosyal temas oluşturabilme
• SAB.8.c. Grup içi iletişimi artırmaya yönelik etkinliklere katılır.
Hareket ve Sağlık Alanı:
HSAB.1. Farklı çevre ve fiziksel etkinliklerde büyük kas becerilerini etkin bir şekilde uygulayabilme
• HSAB.1.a. Farklı ortam ve koşullarda yer değiştirme hareketlerini yapar.
HSAB.2. Farklı ebat ve özellikteki nesneleri etkin bir şekilde kullanabilme
• HSAB.2.ç. Çeşitli nesneleri kullanarak özgün ürünler oluşturur.
HSAB.8. Aktif ve sağlıklı yaşam için hareket edebilme
• HSAB.8.a. İç ve dış mekanda hareketli etkinliklere istekle katılır.
HSAB.9. Sağlıklı yaşam için temizliğe ve düzene dikkat edebilme
• HSAB.9.b. Bulunduğu çevrenin temizliğine / düzenine öğretmen gözetiminde katkıda bulunur.
Sanat Alanı:
SNAB.4. Sanat etkinliği uygulayabilme
• SNAB.4.ç. Yaratıcılığını geliştirecek bireysel veya grup sanat etkinliklerinde aktif rol alır.
• SNAB.4.d. Sanat etkinliklerinde yaratıcı ürünler oluşturur.
İÇERİK ÇERÇEVESİ:
Kavramlar: Düzenli-Dağınık
Sözcükler: Uçak, kuyruk
Materyaller: Zarf, yaka kartları, balon, ip, kutu, selamlaşma kartları, krapon kağıdı, renkli kağıtlar, boya kalemleri, yapıştırıcı
Eğitim/Öğrenme Ortamları: Sınıfın tavanına balonlar asılır ve bu balonlardan sarkan iplere, çocukların resimlerinin bulunduğu zarflar tutturulur. Çocuklara gösterilecek selamlaşma kartları ve krapon kağıtları sınıf içinde ulaşılabilir bir şekilde hazır bulundurulur. Sürpriz kutusu dekoratif hale getirilir ve içine renkli kağıtlardan yapılmış kağıt uçaklar yerleştirilir. Bahçede oynanacak oyunlar için gerekli malzemeler organize edilir ve güvenli oyun alanları hazırlanır. Sınıfın genel düzeni ve temizliği sağlanarak, çocukların rahat ve güvenli bir ortamda bulunmaları için gereken düzenlemeler yapılır.
ÖĞRENME-ÖĞRETME UYGULAMALARI
GÜNE BAŞLAMA ZAMANI
’Hoş geldin sen, hoş geldin,
Günaydın, merhaba,
Güzel bir gün başladı,
Haydi katıl aramıza!’’
Çocuklar yukarıdaki tekerleme ile karşılanır. Sınıfın tavanına her çocuk için balonlar asılmış, balonlardan sarkan iplere çocukların resimlerinin olduğu renkli zarflar tutturulmuştur. Bir süre çocukların balonlarla karşılaştıklarında tepkileri gözlemlenir. (E1.1.). Zarflar çocuklara gösterilir. Çocuklardan kendi zarflarını bulup istedikleri masaya geçmeleri isten. ir.
Tüm çocukların katılımı sağlanınca öğretmen her çocuğa hazırladığı selamlaşma kartlarından birini seçtirir. (Örneğin, el sallama, kalp işareti yapma, yüksekten beşlik çakma gibi). (SDB1.2.SB2.). Öğretmen seçilen selamlaşma yöntemini kullanarak çocuklarla selamlaşır. Selamlaşmasını gerçekleştiren çocuk zarfını açar ve zarfın içinden çıkan yaka kartını boynuna asar. Kart gün boyunca çocukların boynunda kalır.
ÖĞRENME MERKEZLERİNDE OYUN
Çocuklar öğrenme merkezlerine yönlendirilmeden önce sakinleşmelerini ve odaklanmalarını sağlayacak bir nefes egzersizi yaptırılır. (E3.1.). Çocuklardan bir balon hayal etmeleri istenir. Derin bir nefes almalarını ve sonra yavaşça ağızlarından nefes vererek hayali balonu şişirdiklerini düşünmeleri söylenir. Nefes verirken balonun giderek büyüdüğünü hayal etmeleri teşvik edilir. Balonu patlayan çocuk egzersizini bitirir.
Çocuklara sınıftaki öğrenme merkezleri tanıtılır ve çocukların ilgilerine uygun merkez seçmelerine destek olunur. Çocuklar merkezlerden istedikleri materyali seçerek oyunlarına başlarlar.
BESLENME, TOPLANMA, TEMİZLİK
Öğretmen çocukların istediği bir müzik açar ve müzik bitene kadar sınıf hep birlikte toplanır. (D18.2.3.). Toplanma bitince sınıfın temiz ve düzenli olduğuna dikkat çekilerek tüm sınıf alkışlanır.
Okulda yapılacak ilk beslenme öncesi sıra ile lavaboya gidilir. El yıkama ve temizlik işlerinden sonra mutfağa geçilir. Sağlıklı beslenmenin öneminden ve sofra kurallarından bahsedildikten sonra yemeğe geçilir. (OB6.1.SB2.).
ETKİNLİKLER
Çocuklar sınıfa döndüğünde masanın üzerinde bir “Sürpriz Kutusu” görürler. (E1.1.). Heyecanla kutudan ne çıkacağını beklerler ve bu, onların motivasyonunu artırır. (SDB1.2.SB2.). Gönüllü çocuklara kutuyu sallamaları ve içerisindeki sürprizi tahmin etmeleri için fırsat verilir. (E3.1., E3.2., SDB2.1.SB3., KB2.10.SB1.). Hep birlikte 10’a kadar sayılır ve kutu açılır. Kutunun içerisinde renkli kağıtlardan yapılmış kağıt uçaklar vardır. Çocuklara istediği renkte uçağı seçmeleri söylenir.
Herkes uçağını seçtikten sonra okul bahçesine çıkılır. Çocuklara okul bahçesi gezdirilip bahçe kurallarından bahsedilir, uçaklarını uçurarak oyun alanına alışmaları için zaman verilir. (SDB3.1.SB1.).
Zaman dolduğunda aşağıdaki tekerleme ile çocuklar çembere davet edilir. (D4.4.2., SAB.8.c.).
‘’El ele tutuşalım,
Halkaya karışalım,
Haydi canım sen de gel
Oynayalım loy loy!’’
Tüm çocuklar çemberde toplandığında ‘Kuyruk Yakalamaca’ oyunu oynayacakları söylenir. (E2.5.). Her çocuğun beline krapon kağıtlarından kuyruk takılır. Çocuklar birbirlerinin kuyruklarını yakalamaya çalışır. En çok kuyruğu toplayan çocuk oyunu kazanır. (HSAB.1.a.). Bu oyun, çocukların hızlı hareket etme ve strateji geliştirme becerilerini geliştirir. Oyun çocukların ilgisine göre birkaç kez tekrar edilebilir. (E2.5., HSAB.8.a.).
Kuyruk yakalamaca oyununun ardından sınıfa dönülür. Öğretmen elindeki krapon kağıtlarını göstererek bu kağıtlarla başka neler yapabileceklerini sorar krapon kağıtlarını çocukların önüne bırakır. Herkesin düşünüp fikir üretmesi için zaman verilir. (E3.1., E3.2., KB2.10.SB1.). Dileyen çocuklar fikirlerini arkadaşları ile paylaşır. (SDB2.1.SB4.).
Öğretmen çocuklara seslenir. ”Çocuklar siz hiç müzik eşliğinde kağıt yırttınız mı? Yırtmadıysanız hadi o zaman eğlence başlıyor, bu kağıtları istediğimiz kadar küçük parçalara bölelim der. Çocuklar kraponları istedikleri büyüklükte parçalara bölerler. Öğretmen “Şimdi parçaladığımız kağıt parçalarını resim kağıdımıza dilediğimiz şekilde yapıştıralım “der. Parçalanmış kağıtlar resim kağıdına yapıştırılır. Çocuklara yapıştırıcıyı kullanmaları hakkında rehberlik yapılır. Boya kalemleri de dağıtılarak resimlerini tamamlamaları sağlanır. (E3.2., HSAB.2.ç., SNAB.4.ç., SNAB.4.d.). Yapılan etkinlikler içerisinden yaka kartlarının çıktığı çocuklara özel zarfların içerisine koyulur.
Çocukların okuldaki ilk günle ilgili değerlendirmeleri alınır ve zarfların arkasına yazılır. Anılarını aileleriyle de paylaşmaları için zarflar çocuklara dağıtılır ve çantalarına koymaları için destek olunur.
Çalışma sonunda “Haydi şimdi sınıfımıza bir bakalım, kirli mi temiz mi söyleyelim. Şimdi hep birlikte kağıt yırtarken düşürdüğümüz kağıt parçalarını yerden toplayalım.’’ denir. (HSAB.9.b.). Toplanma sırasında çocukların seçtiği bir müzik açılır. Sınıf toplama oyun haline dönüştürülerek daha eğlenceli hale getirilir. Örneğin müziği alçaltıp yükselterek hadi şimdi müzik yükseldiğinde daha hızlı topluyoruz müzik alçaldığında daha yavaş topluyoruz gibi oyunlaştırılabilir. (E2.5.).
Sınıf toplandıktan sonra çocuklara “Biraz önce sınıfımız nasıldı, şimdi nasıl?” sorusu sorularak çocukların karşılaştırma yapmalarına olanak sağlanır. (D18.2.2.).
DEĞERLENDİRME
En çok hangi etkinliği sevdin? Neden?
Bugün yeni bir şey öğrendin mi? Ne öğrendin?
Bugün seni en çok ne heyecanlandırdı?
Sürpriz kutusundaki şey seni mutlu etti mi? Başka ne olsaydı daha mutlu olurdun?
Bugün yeni bir arkadaş edindin mi? Onunla neler yaptınız?
Bir öğretmen olsaydın, çocuklara bugün hangi etkinliği yaptırmak isterdin?
Bir daha ki sefere sınıfta hangi oyunları oynamak istersin?
Sınıfta en sevdiğin merkez hangisiydi? Orada neler yaptın?
FARKLILAŞTIRMA:
Zenginleştirme: İsteyen çocuklara oyun alanında liderlik rolü verilerek oyun kuralları oluşturmaları veya oyuna yeni bir unsur eklemeleri istenebilir. Örneğin, 'Kuyruk Yakalamaca' oyununda yeni bir kural veya strateji geliştirmeleri istenebilir.
Destekleme: Dikkat eksikliği yaşayan çocuklar için etkinlik süreçleri görsel ve işitsel öğeler kullanılarak, kısa canlandırmalar yapılarak anlatılabilir.
AİLE/TOPLUM KATILIMI:
Aile Katılımı: Çocukların ilk gün anısını içeren resimli zarflar eve gönderilir. Etkinlik ve not birlikte incelenerek ailelerle günün değerlendirmesi yapılır.
Toplum Katılımı: İlk gün için, okuldan yeni mezun olmuş öğrencilerin sınıfa davet edilmesi ve çocuklarla anasınıfında yaşadıkları güzel anıların paylaşılması sağlanabilir. Mezun öğrenciler, kendilerini tanıtarak ve keyifli anılarını hikayeler, fotoğraflar veya kısa videolarla anlatabilirler. Etkinlik sırasında, çocuklarla birlikte mezun öğrencilerle küçük bir oyun oynanabilir. Etkinlik sonrasında, çocuklar tarafından teşekkür kartları hazırlanarak minnettarlık ifade edilebilir. Ayrıca, etkinlik boyunca çekilen fotoğrafların veya videoların ailelerle paylaşılması ve anıların daha geniş bir toplulukla paylaşılması sağlanabilir.