AMAÇLAR VE KAZANIMLAR (MESLEK SAHİPLERİ NASIL İKTİSATLI OLUR?)
EĞİTİM DURUMU
Psikomotor Alan
Amaç 1 : K 4,5
Amaç 2 : K 7,8
Sosyal-Duygusal Alan
Amaç 2 : K 1,2,3,4
Amaç 9 : K 1,2
Bilişsel Alan
Dil Alanı
Amaç 1 : K 4
Amaç 4 : K 1,2
Özbakım Becerileri
Amaç 1 : K 1,6
Amaç 3 : K 1,2
ETKİNLİKLER
ÖĞRENME SÜRECİ
SERBEST ZAMAN
OYUN ETKİNLİĞİ
PMA A 2 : K 7,8
ÖB A 3 : K 1,2
SLOGAN 1: Mesleğimi Seçerim, İktisatlı Öğrenirim.
SLOGAN 2: Tanırım Mesleğimi, Sevmem İsrafı
·İtfaiye
·Bankacılık
·Öğretmen : bilgiyi kullanma, gereksiz konuşmama
·Manav: tartım, dikkat
·Doktor
·Mühendis:
·Terzi:
·Ahçı
·Polis: trafik polisi
KONUYA DİKKAT ÇEKİŞ
Meslek tanıtılırken önlerinde de araç gereçler olmalıdır.
Öğretmen verilen mesleklerin kostümleriyle paravan ya da sınıf dışında giyinip hızlı bir şekilde çocuklara tanıtır.
DOKTOR: Merhaba çocuklar beni tanıyor musunuz? Çocukların cevapları alındıktan sonra doktor kendini tanıtır. Evet bildiğiniz gibi ben bir doktorum hastalanan insanları tedavi ederim. Biliyor musunuz benim de mesleğimde dikkat etmem gereken davranışlar var. Hasta olanların yardımına hemen yetişebilmem için zamanımı dikkatli kullanmalıyım. Tavsiye ettiğim ilaçları vermeliyim.
AHÇI: Çocuklara sorulur. ‘Sizce ben nelere dikkat etmeliyim?’ Ben bir ahçıyım leziz yemekler yapmaya bayılırım. Ama benim de mesleğimde dikkat etmem gereken davranışlar var. Gereken sayıda kişiye yemek yapmalıyım. Daha fazla yemek yaparsam yiyecekler israf olur, çöpe gider. Fazla malzeme kullanmazsam başka leziz yemekler yapabilirim. Bunu bildiğim için dikkat ediyorum.
BANKACI: Ben bir bankacıyım insanlar biriktirdiği paraları bankaya getirip benim yardımımla saklarlar. Çocuklara sorulur. ‘Benim sizce nelere dikkat etmem gerekir?’Biriktirdiği paraları nasıl kullanmaları gerektiği hakkında bilgi veririm.
İNŞAAT MÜHENDİSİ: Ben bir inşaat mühendisiyim. Çocuklara sorulur. ‘Sizce ben nelere dikkat etmeliyim?’Kocaman binalar, evler yaparım. Eğer bunları yaparken bozuk ve fazla malzemeler kullanırsam yaptığım binalar sağlam olmaz. Böylece kullandığım malzemeleri israf etmiş olurum.
MANAV: Çocuklara sorulur. Ben bir manavım taze sebze ve meyveler satarım. Eğer zamanında almazsam onları çürütürüm. Tartarken dikkat etmeliyim. İnsanların güvenini kaybetmeliyim.
ÖĞRETMEN: Çocuklara sorulur. Ben bir öğretmenim çocuklara yaralı bireyler veririm. Mesleğimde dikkat etmem gerekenler; bilgiyi gerektiği yerlerde kullanmalıyım.
TERZİ: Çocuklara sorulur. Ben bir terziyim insanlara güzel kıyafetler dikerim. Eğer giysileri keserken ve dikerken dikkat etmezsem kumaşı israf ederim. Ücretimi tüketirim.
İTFAİYE: Çocuklara sorulur. Ben bir itfaiye memuruyum. Çıkan yangınları söndürürüm, yardım ihtiyacı olanların yanında olurum. Mesleğimde dikkat etmem gerekenler; yangını söndürürken suları dikkatli kullanmalıyım. Zamanında gitmek için hızlı davranmalıyım.
POLİS: Çocuklara sorulur. Ben bir polisim. Yollar açar zamanını israf etmemelerinde yardımcı olurum. İhtiyacı olanların yardımına koşarım. İnsanlara kuralları hatırlatmalıyım.
TÜRKÇE-SANAT
SDA A 2 :K 1,2,3,4
SANAT ETKİNLİĞİ: Çocuklara mesleklerle ilgili bir gün öncesinden sorulur. Yarın mesleklerle ilgili bir faaliyet yapacağız ama bugün ne yapacağımıza karar vermemiz gerekiyor. Çocuklara kağıtlar dağıtılır. Çocuklar hangi meslekle ilgili bir faaliyet yapmak istiyorsa onu çizer öğretmen tek tek hangi çocuğun hangi malzemelere ihtiyacı olduğu yazılır. Bu projeyle birlikte bir de aileye not yazılır.
Sevgili anne ve babacığım;
Yarın yapacağım ……… faaliyetim için öğretmenimin yazdığı malzemelere ihtiyacım var. Yarın bunları okula götüreceğim ve arkadaşlarıma nasıl hazırladığımı anlatıp yapacağım. Sizleri çok seviyorum.
Slogan: Tanırım mesleği, sevmem israfı
BİLMECELER:
(MAVAV): İster sebze ister meyve, hepsini satarım taze taze.
( doktor): bembeyaz giyinirim muayene eder teşhis ederim, bilin bakalım ben kimim.
( TRAFİK POLİSİ): Şapkamı takarım, düdüğümü çalarım. Yayalara yolları açarım.
( ÖĞRETMEN): Doğruları bilir bana öğretir.
( TERZİ): Biçer, keser, dikerim. Sizleri sevindiririm. Bil bakalım ben kimim?
(MÜHENDİS): Tuğlaları koyar evler yaparım. İnsanlara sıcacık yuva kurarım.
(AHÇI): Her meyve sebze benden sorulur.
FEN- DOĞA ETKİNLİĞİ
MÜZİK ETKİNLİĞİ
FEN VE DOĞA ETKİNLİĞİ:
Kağıt ve demir paraların incelenmesi : gözlem
DENEY: Demir bir para ozonlu bir suyun içine öğretmen tarafından atılır. 1 saat sonra çocuklarla birlikte paradaki renk değişimi gözlenir.
NOT: Deney sırasında paranın dikkatli kullanılması hakkında bilgiler verilir.
TELEFON
MÜZİK ETKİNLİĞİ Telefonun delikleri içinde
BAK NE DİYOR ONLAR? Ufak tefek parmakları dışında
Meyve sebze herkes yemeli Bir bilseniz başımıza ne geldi
Çünkü onlar bol vitaminli Küçük kardeşimin yüzünden
Onları yemezse çocuklar Babam evde yokken telefon eder.
Pembe olmaz yanaklar Bütün şehri arar rahatsız eder.
Azımız karar, çoğumuz zarar Sayıları bilmez küçük yumurcak
NAKARAT 2. Bilmeyiz ne zaman akıllanacak.
Havuç gel gel yanıma 112 ‘den ambulans geldi
Ispanaklar güç veriyor. 110’dan itfaiye geldi.
Lahana taze kıkır kıkır gülüyor. 155’den polisler geldi
Maydanozlar tat veriyor. Geldiler babamı alıp gittiler. ( rakamlar tek tek söylenir.)
OYUN VE ETKİNLİĞİ
PMA A 1 :K 4,5
DA A 1 :K 1,2,3,4
ÖB A 3 :1,2,3
OYUN ETKİNLİĞİ: BALONLARLA YARIŞMA
ISINDIRICI OYUN: kavram içinde – dışında
Sınıfın içinde ya da dışında oyun salonunda bir daire çizilir. Öğretmen komutunda öğretmen içeri verdiğinde dairenin içine, dışarı dediğinde daire dışına çıkılır. Öğretmen ara sıra şaşırtıcı komutlar verir. Yanan çocuk oyundan çıkar.
HAREKETLİ OYUN:
MÜZİK EŞLİĞİNDE: İki çocuk karınlarıyla balonu belli mesafede götürürler. Bacaklarının arasında belli mesafede taşımaya çalışırlar.
PARMAK OYUNU:
Kırt kırt kırt bir terzi
Biçer, keser, dikermiş
Keserken dikkat eder.
Kumaşı hiç israf etmezmiş.
Kırt kırt kırt kırt bir terzi
Düt düt düt düt bir polis
Çuf çuf çuf çuf bir makinist
Vup vup vup vup bir kaptan
Şişt şişt şişt şişt bir hemşire
Rap rap rap rap bir asker
Zamanı israf etmezler.
AİLE KATILIMI: Çocuklardan anne ve babalarının mesleklerini ve mesleklerini tanıtmaları için bilgiler getirmeleri istenir.
DEĞERLENDİRME
Çocuk açısından;
Öğretmen açısından;
Program açısından;
AMAÇLAR VE KAZANIMLAR (BAK DÜŞÜN VE FARK ET)
EĞİTİM DURUMU
Psikomotor Alan
Amaç 1 : K 4,5
Amaç 2 : K 7,8
Sosyal-Duygusal Alan
Amaç 2 : K 1,2,3,4
Amaç 9 : K 1,2
Bilişsel Alan
Dil Alanı
Amaç 1 : K 4
Amaç 4 : K 1,2
Özbakım Becerileri
Amaç 1 : K 1,6
Amaç 3 : K 1,2
ETKİNLİKLER
ÖĞRENME SÜRECİ
SERBEST ZAMAN
OYUN ETKİNLİĞİ
PMA A 2 : K 7,8
ÖB A 3 : K 1,2
OBJE : İNSAN
Öğretmen önceden hazırladığı insan resimlerini ( gazete, dergi vs. ) öğrencilere dağıtır. Çocuklardan bu resimleri parçalara ayırmaları istenir. Ayrılan parçalarla organların yerleri değiştirilerek insan resimleri oluşturmaları sağlanır. Oluşturulan resimler hakkında hakkında kendileri ile farkını kıyaslamaları istenir ve yorumları kağıdın üzerine yazılır. Portfolyo dosyasına yerleştirilir. Sınıfta ya da okul panosunda hem güldük hem düşündük panosu hazırlanır. ( çocukların sözleri. ) ( Ben benmişim iyi ki bu çocuğa benzemişim.)
TÜRKÇE-SANAT
SDA A 2 :K 1,2,3,4
HİKAYE
İYİ Kİ VARSINIZ
Ahmet Güneş’in doğması ile yeni bir güne başlıyordu. Ahmet oldukça hareketli yerinde duramayan bir çocuktu. Annesini ve okulunu çok seviyordu. Bir gün Ahmet’in öğretmeni Uçurtma Şenliği yapılacağını ve evde babası ile hazırlayacağı uçurtmayı şenlikte babası ile birlikte uçuracağını söyledi. Ahmet ise bu haberi duyunca çok üzüldü. Diğer arkadaşları mutluluktan uçuyordu, Ahmet bir türlü sevinemiyordu; çünkü babası ile hiç anlaşamıyordu. Onunla güzel vakit geçiremiyordu. Her işini annesiyle yapıyor, babaya ihtiyaç duyduğunda da annesi yardım ediyordu. Bu yüzden babasının onu sevmediğini düşünüyordu
Günler geçti ve şenlik günü geldi. Ahmet annesi ile hazırladığı uçurtmayı şenliğin olduğu yere götürmüştü. Babasının o gün nöbeti olduğu için annesiyle katılmıştı. Bütün arkadaşları babaları ile gelmişti. Rengarenk uçurtmalarla güler yüzlü babalar ve çocukları vardı.Herkes neşe içinde pikniklerini yapıyor, bir yandan da babaları ile birlikte uçurtmalarını uçuruyorlardı. Etrafını izleyen Ahmet uçurtma uçurmak istemiyordu.Çünkü babası yanında olmadığı için üzülüyordu. Annesiyle de uçurmak istemiyordu. ‘ Kötü bir düşünce neden böyle bir şenlik düzenlendi diyerek kendi kendine söylenirken bir de uçurtma uçuranları izleyen yalnız bir çocuk gözüne takıldı. Yanına gitti ve sordu.” Sen neden yalnız oturuyorsun? , baban nerede sen de uçursana diyerek sorular sordu.
Yalnız olan çocuk cevap verdi. Ben onları izleyerek mutlu oluyorum. Benim anne babam da yok. Ben şu yakında bulunan çocuk esirgeme yurdunda yaşıyorum. Şirin neşe dolu sesleri sizi duyunca izleyip mutlu olmaya geldim. Peki sen neden uçurtma uçurmuyorsun, niye üzgünsün ? dedi yalnız çocuk.
Ahmet ‘benim babam işte gelemedi. Ben de annemle geldim, herkesin babası yanında benimki değil bu yüzden üzgünüm, uçurmak istemiyorum ‘diye cevap verdi.
Yalnız çocuk ‘ Sen gene şanslısın annen baban var. Ya benim yerinde olsaydın annen baban olmasaydı o zaman ne yapardın? Hem üzülmene gerek yok, annen ve baban var onlar seni çok seviyorlar. Onların kıymetini bilmelisin, onları üzmemelisin. Eminim baban da şimdi burada olmak istemiştir. Konuşurlarken birden bir ses duydular. Ahmet Ahmet diye biri çağırıyordu, dönüp baktığında ne görsün babası işten izin alıp gelmiş. Ahmet mutluluktan uçuyordu. Koşarak babasına sarıldı. Yalnız arkadaşı ve Ahmet hep beraber uçurtmalarını uçurarak güzel zaman geçirdiler. Ahmet artık babasının onu sevdiğinden emindi. İyi ki anne ve babam varmış diye düşündü.
Yasemin Ataman
ŞARKI
FARKET SEN
Dünyada birçok nimet var
Hepside bir işe yarar
Sebzesi, meyvesi
Çiçeği, böceği
Fark et sen bu inceliği
Çok uzakta arama
Dön de bir bak aynaya
Ellerin, gözlerin
O sıcacık yüreğin
Lütfen siz de farkedin
BİLMECELER:
Kullanırız her zaman onu
Buluruz onunla doğruyu ( AKIL )
Beşi bir yerde beşi bir yerde
Kullanırız her yerde ( EL)
Bir bebek neleri yapamaz?
FEN- DOĞA ETKİNLİĞİ
Sarı grofon kağıdını yarım bardak suyla dolu bardağa daldırarak sarı renk elde edilir. Diğer bardakta mavi renk oluşturulur. Daha sonra üçüncü bardakta mavi ve sarı grofon kağıdını doldurarak yeşil renk elde edilir. Bizim renkleri karıştırarak elde ettiğimiz rengi biz kainatta bir çok farklı tonuyla görebiliyoruz. Öğretmen nelerde görüyoruz? diye sorar ve örnekler vermeleri sağlanır. Kuşlarda, çiçeklerde, ağaçlarda, denizde, gökyüzünde vs.
OYUN VE ETKİNLİĞİ
PMA A 1 :K 4,5
DA A 1 :K 1,2,3,4
ÖB A 3 :1,2,3
ISINDIRMA ÇALIŞMALARI
* Güldüren Yüz Oyun
Öğretmen yazı tahtasına bir daire çizer. Öğrencilerin sıra ile gözlerini bağlayarak daire içine göz, ağız, burun vs. insan yüzü çizmelerini ister. Resimleri bitince kendi yüzleri ile karşılaştırmaları istenir.
HAREKETLİ OYUN: YARIŞMA
Öğretmen 4 tane ayrı resim hazırlar. Bu resimlerden 2 tanesini yap boz şeklinde parçalara ayırır. Sınıftaki öğrencileri 2 gruba ayırır ve öğretmen sorular sorar. Mesela nokta nokta organımızla yemek yer, konuşuruz der ve hangi grup önce bilip diğer sorular insan vücudunu hangi grup tamamlarsa o grup alkışlanır.
DİNLENDİRİCİ OYUN:
AYNA OYUNU: Sınıftaki öğrenciler ikişerli gruplara ayrılır ve biri ayna diğeri çocuk olur. Ayna çocuğun yaptığı hareketleri yapmaya çalışır. Yapamazsa oyundan o grup çıkar. Birinci olan grup alkışlanır.
AİLE KATILIMI
Saygı değer veliler;
Biz çocuklarla kendi imkanlarının, sahip olduklarını fark ettirmeyi hedefliyoruz. Sizden rica ediyoruz lütfen çocuklarımızı çevrenizde yoksul semtlere götürerek sahip olduklarının farkına varmasını onlara ne yapabileceklerini düşündürmenizi rica ediyoruz.
Yardım yaptığımızda kime ne kadar yardım ettiğinizi nezaketen hiç kimseye söylenmemesi gerektiği anlatılır.
DEĞERLENDİRME
Çocuk açısından;
Öğretmen açısından;
Program açısından;