-
OYUNLARR...
ETKİNLİK ADI: Renkleri eşleştirme oyunu
AMAÇ: Renk-nesne eşleştirmesi yapabilme
UYGULAMA: Etkinlik öncesi çocuklarla renklerle ilgili çalışmalar yapılır. Çocuklar masalara otururlar. Masanın orta kısmına renk kartları dizilir. Daha sonra kartların renkleri ile aynı renkte boncuklar bulunan kutular çocuklara dağıtılır. Çocuklardan, masanın üzerindeki kartlar ile aynı renkteki boncuğu kutuda aramalarını ve boncuğu aynı renkteki kartın üzerine koyarak eşleştirmelerini isteyin. Boncuk yerine boya kalemi ya da düğme gibi materyallerden de yararlanılabilir.
ETKİNLİK ADI: Hareketli renkler
AMAÇ: Şekil-hareket ilişkisi kurabilme
UYGULAMA: Etkinlik öncesi çocuklarla renkler ve şekiller hakkında sohbet edilir. Çevrede görülen her rengi ve şekli tanımlayın. Renkli fon kartonlarından üçgen, kare, dikdörtgen ve daire hazırlayın. Çocuklarla birlikte rahat hareket edilecek bir mekan seçilir. Önce hazırlanan şekil kartları bir kez daha tanımlanır ve daha sonra çocuklarla birlikte her şekil kartı için bir hareket belirleyin. Her bir şekil için belirlenen hareketler çocuklar tarafından iyice anlaşıldıktan sonra kartların arasından bir tanesi seçilir ve çocuklardan ilgili hareketi yapması istenir. aynı uygulama diğer şekil kartları için tekrarlanır. Kartlara ilişkin hareketler hızlı- yavaş olarak denenebilir. Bir şekil kart yerine iki şekil kartını birden gösterip iki hareketi yapmaları beklenebilir.
ETKİNLİK ADI: Renk ağacı
AMAÇ: Verilen nesneleri özelliklerine göre gruplayabilme
UYGULAMA: her bir dalı sarı, kırmızı,yeşil, kahverengi ve turuncu renklerde boyanmış, büyük bir ağaç gövdesinin çizili olduğu ambalaj kağıdını masa üzerine ya da yere serin. Daha önceden sarı, kırmızı, yeşil, kahverengi ve turuncu renkteki fon kartonlarından değişik boy ve şekillerde keserek hazırlanan yapraklar bir kutunun içerisine ya da plastik bir kabın içerisine konur. Çocuklarda kutu içindeki yaprakları, ağacın gövdesindeki renklerle eşleştirerek ağaç üzerine yapıştırmaları istenir. ağaca bir isim bulunup panoda sergilenir. Ağaç dallarının rengine uygun meyve ve sebzeleride yapıştırmaları istenebilir.
ETKİNLİK ADI: Ne nereye ait?
AMAÇ: İpuçlarını kullanarak resim-resim eşleştirmesi yapabilme, dikkat yoğunlaştırabilme
UYGULAMA: Etkinlik öncesi çocuklarla insanların yaşadıkları yerlerle ilgili sohbet edilir. Değişik kaynaklardan ev resimleri incelebilir. Çocuklarla birlikte sınıfın rahat bir köşesine oturarak dergi ve gazeteler incelenir ve çocuklardan ev eşyalarına ait resimleri kesmeleri istenir. daha sonra bir evin banyo, mutfak, salon ve yemek odası bölümlerini gösteren büyük resimli panolar incelenir. Panolar yan yana asılır. Her resmin altına bir ayakkabı kutusu ya da plastik bir kap konur. Çocuklardan dergi ve gazetelerden kestikleri resimleri, panolara dikkat ederek uygun kutular içinde gruplamaları istenir. gruplandırma sonrası evin herhangi bir bölümüne ait eşya kutusu seçilir ve hep birlikte incelenerek eksiklerinin neler olduğu bulunur.
ETKİNLİK ADI: Aynısını yap
AMAÇ: Şekilleri kullanarak birbirleri arasında bir örüntü oluşturabilme
UYGULAMA: Etkinlik öncesi, çocuklarla blokları kullanarak zemin üzerine örüntüler oluşturun. Her bir çocuğun birbirinden farklı örüntüler oluşturmalarına yardımcı olun.
Uygulama öncesi çamaşır ipinin bir ucuna şekil kartları ile bir örüntü oluşturarak mandalla asın. Çocuklardan sırayla model şekil örüntüsünü ipin diğer ucuna kadar benzer şekilde tamamlamalarını isteyin. Her çocuk için şekil örüntüsünün modelini değiştirin.
ETKİNLİK ADI: Eksikleri bulalım
AMAÇ: Bir bütünün içerisindeki eksik parçaları farkedip, tamamlayabilme.
UYGULAMA: Öğretmen daha önceden büyük boy fon kartonuna değişik şekillerden oluşan bir kompozisyon çizer. Planın konusu dahilinde hayvanlar, mevsimler ya da sağlıkla ilgili bir resim olabilir. Öğretmen bu resimdeki elemanlardan her birinin bir parçasını eksik çizer. Yapılan bu çalışma sınıfın duvarına çocukların üzerinde rahatça çalışma yapabileceği bir şekilde asılır. Her çocukta resimdeki eksik olan bir parçayı bulup tamamlaması istenir. resim tamamlandıktan sonra tüm çocuklar resmi proje çalışması olarak boyarlar ve resim sınıfa asılır.
ETKİNLİK ADI: Eşini bul oyunu
AMAÇ: İpuçlarını kullanarak nesneler arasında ilişki kurabilme, resim-resim eşleştirmesi yapabilme
UYGULAMA: Çocuklarla birlikte yere daire şeklinde oturun. Çocuk sayısına yetecek miktarda çiftler halinde hazırlanan hayvan kartlarını karıştırın ve resimli yüzü altta kalacak şekilde zemin üzerine karışık şekilde dizin. Kartlar arasından herhangi birisini seçerek resimli yüzünü çevirin ve çocuklardan, kapalı kartlar arasından bu hayvanın eşini bulmasını isteyin. Eşi bulunan hayvanı kartlar arasından ayırın, eşi olmayan hayvan kartını tekrar aynı yerine ters çevirerek koyun. Başka bir kartı denemeleri yönünde yardımcı olun. Tüm kartlarının eşleri buluncaya kadar oyunu devam ettirin.
ETKİNLİK ADI: Modelin aynısını yapalım
AMAÇ: Modeli taklit edebilme, farklı özellikteki şel-killeri ilişkilendirme
UYGULAMA: Çocukların birbirinin çalışmalarını engellemeyecek düzende oturmalarına uygun bir alan seçin ve çocukları küçük gruplara ayırın. Her bir gruba farklı yapı modelleri sunun. ( bloklarla ya da şekil kartları ile yapı modelleri yapılabilir.) Daha sonra çocuklardan bu modelin aynısını kendilerinin uygun blokları kullanarak oluşturmalarını isteyin.
ETKİNLİK ADI: Farkı bul
AMAÇ: Görüntüler arasındaki farkları ayırtedebilme
UYGULAMA: Öğretmen daha önceden hazırladığı çalışmma sayfalarını çocuklara dağıtır. Çocuklardan resimlere dikkatlice bakmalarını ve gördüklerini anlatmalarını ister. Bu iki resim arasında fark görüp görmedikleri sorulur. Daha sonra çocuklardan iki resim arasındaki farkları bulup işaretlemelerini ister.
ETKİNLİK ADI: Sıra hangisinde?
AMAÇ: Görsel deneyimlerini geriye çağırma becerisi kazanabilme
UYGULAMA: Çocuklara önceden hazırlanan çalışma kağıtları dağıtılır. Çocuklardan çalışma sayfasında gördükleri nesneleri tanımlamaları istenir. Belirli bir sıra içinde verilen nesnelerin sonuna hangi nesnenin gelmesi gerektiğini söylemeleri ve iki seçenek arasından seçip göstermeleri istenir.
ETKİNLİK ADI: Gölgeleri bul
AMAÇ: Bir şeklin ait olduğu görüntüde değişiklikler olsada onun aynı nesne olduğunu anlama
UYGULAMA: Çocuklara önceden hazırlanmış çalışma sayfaları dağıtılır. Çalışma sayfasında nesneler ve o nesnelere ait gölgeler bulunmaktadır. Çocuklardan çalışma sayfasında gördükleri nesneleri tanımlamaları ve o nesnenin ait olduğu gölgeyi bulup eşleştirmesi istenir.
-
|
teşekkürler hocam bu güzel oyunlar için
-
|
güle güle kullanın
-
-
|
rica ederim
-
|
paylaşımın için teşekkürler...
çok güzel oyunlar...
-
-
-
-
|
güle güle kullanın
YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !
ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA
Yetkileriniz
- Konu Acma Yetkiniz Yok
- Cevap Yazma Yetkiniz Yok
- Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
- Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
-
Forum Kuralları