SİNCAP VE CEVİZ:çocuklar elleri arkada olmak üzere bir halka oluştururlar. Oyunculardan biri sincap olur. Halkanın çevresinde koşarken oyunculardan birinin eline bir ceviz bırakır. Eline ceviz bırakılan çocuk sincabı kovalar. Yakalarsa sincabın yerine geçer.
TOPLA ESİR ALMA :dikdörtgen biçimindeki alan ikiye ayrılır. Dar kenarlarda birer ceza yeri oluşturulur. Oyuncular iki takıma ayrılır. İki takımın kaptanı orta çizginin iki yanında dururlar. Her takımdan üçer kişi ceza yerine gönderilir. Bu esirler oyun başladığında vurulan esirlerle yer değiştirirler. Esirlerin görevi arkadaşlarından gelecek pasları yakalayıp ortadaki rakiplerin topla vurmaktır. Çok esir alan takım oyunu kazanacaktır. Oyuna başlama komutu verilince iki kaptan, iki tenis topu büyüklüğündeki bir topu havaya atar, yakalanan tarafın oyuncuları yakaladığı topla rakibe vurmaya çalışır. Rakip oyuncu kendine atılan topu avuç içi ile karşılar. Top başka bit tarafına değerse vurulmuş sayılır ve esirlerin yanına geçer. Topu alan oyuncu ancak bir adım atar . ya rakibini vurmaya çalışır yada kendi arkadaşlarına pas verir. Rakip kaleye saldırmak rakipten topu almak top eldeyken koşmak hatalı hareketlerdir. Öğretmen bu hareketleri yapanlardan topu alır ve karşı tarafa verir.
TOP TÜNELDE: oyuncular eşit sayıda iki gruba ayrılır. Her grup arasında üç dört adım uzaklık bulunur. Gruplar yüzleri oyun çizgisine dönük durumda eller ve dizler yerde dört ayak durumunda beklerler. Bacaklar gergin tutularak topun geçmesi sağlanacaktır. Toplar sıra başındaki çocuklara verilir. Oyun başlayınca birinci sıradaki oyuncular arkadaşlarının bacakları arasında boşluktan topu en sonuncuya doğru atarlar. En sondaki oyuncu topu alır, sıranın başına doğru gelir. Aynı şekilde topu atar,sıranın en sonuna geçer. Topun en sondan başa getirilmesi sırasında oyuncular yere yatarak dinlenmiş olurlar.
TOPU POTADAN GEÇİRME : bu oyun basketbol sahasında oynanır. Oyuncular iki eşit gruba ayrılır. Her iki taraf basket potası önünde arka arkaya sıralanır. En arkadaki oyuncunun topukları orta çizgiye değmemelidir. Sıra başındaki oyuncular oyun başlayınca ellerindeki topu atarak veya elden geçirerek en arkadaki çocuğa ulaştırırlar. En arkadaki topu alır ve potaya atar. Potadan geçen topu alır ve sıranın önüne koşar ve aynı şeyleri tekrarlar. Oyun böylece sürer. Hangi takım önce bitirirse oyunu o kazanmış olur.
ARKADAN DOLAŞ:ortaya bir kare çizilir. Kale çizgisinin iki yanına,15’er adım ötesine, birer çizgi daha çizilir. Çocuklar bu çizgilerin üzerinde birbirlerine arkaları dönük durumda beklerler. Sıralardan biri kırmızı diğeri beyaz adını alır. Öğretmen önce hangi tarafın adını söylerse o taraf kaçar,diğer taraf kovalar. Öğretmen bu oyunu anlattıktan sonra kırmızı-beyaz veya beyaz-kırmızı diye bağırır. Çocuklar genelde şaşırır,kaçacak yerde birbirlerine sarılırlar. Öğretmen komutu yavaş ve hızlı vererek oyunu daha zevkli hale getirebilir.
alıntı