MEB'in yönetici atama yönetmeliğinde yaptığı değişikliklere ilişkin ilk değerlendirmemizi dün, editörümüz Maksut Balmuk'un kaleminden yayımlamıştık. İkinci değerlendirmeyi editörümüz Ahmet Kandemir'in kaleminden yayımlıyoruz.
Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 9 Ağustos 2011 tarihli ve 28020 sayılı Resmî Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelik Neden Değiştirildi?
13/08/2009 tarih ve 27318 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin 15/05/2010 tarih ve 27582 sayılı Resmi Gazete ile değişik, 8. maddesi 2. fıkrasındaki “Fen liseleri ve sosyal bilimler liseleri yöneticiliklerine, bu eğitim kurumlarına Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmeliğe göre seçilerek öğretmen olarak atanıp, görev yapan ya da bu eğitim kurumlarında görev yaptıktan sonra herhangi bir nedenle ayrılmış olmakla birlikte yeniden bu eğitim kurumlarına sınavsız atanabilme hakkını kaybetmemiş olanlar arasından atama yapılır” hükümlerinin yürütmesi Danıştay 2. dairesinin 03/11/2010 tarihli ve E.No.2010/3883 sayılı kararı ile yürütmesi durdurulmuştu yönetmelik öncelikle bu nedenle daha sonradansın da da 25.02.2011 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan ve 13.02.2011 tarih ve 6111 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması, Diğer Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması İle Devlet Memurları Kanunun sicil ve ödüle ilişkin hükümlerinde değişiklik yapıldığından yönetmelik bu değişikliklere adapte edilmek için değiştirilmiştir.
YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
7. MADDE; YÖNETİCİ OLARAK ATANACAKLARDA ARANACAK GENEL ŞARTLAR
Değişiklik: Yönetmeliğinin “Yönetici olarak atanacaklarda aranacak genel şartlar” başlıklı 7. maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi değiştirilmiştir.
Eski hali: “ç) Varsa son üç yıllık sicil notu ortalaması olumlu olmak,”
Ekleme: Yönetmeliğinin “Yönetici olarak atanacaklarda aranacak genel şartlar” başlıklı 7. maddesine ikinci fıkra eklenmiştir.
“(2) Eğitim Kurumu yöneticiliklerine atanmak isteyenlerin; duyurusu yapılan yöneticiliklere başvuru tarihi itibariyle fiilen eğitim öğretim hizmetleri sınıfı kadrolarında çalışıyor olmaları şartı aranır.”
Maddenin son hali: “Yönetici olarak atanacaklarda aranacak genel şartlar
MADDE 7 – (1) Yöneticilik görevlerine atanacaklarda aranılan genel şartlar şunlardır;
a) Yükseköğrenim bitirmiş olmak,
b) Öğretmenlikte ve Devlet memurluğunda adaylığı kaldırılmış olmak,
c) Bu Yönetmelik kapsamında sayılan yöneticilik görevleri dahil öğretmenlikte en az üç yıl görev yapmış olmak,
ç) Atanmak istenilen eğitim kurumuna Talim ve Terbiye Kurulu Kararlarına göre alanı itibariyle öğretmen olarak atanabilecek bir alan öğretmeni olmak,
d) Yöneticilik görevi, son üç yıllık hizmet süresi içinde adli veya idari soruşturma sonucu üzerinden alınmamış olmak,
e) Zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen yerler dışındaki eğitim kurumu yöneticiliklerine atanacaklar için ilgili mevzuatına göre zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlamış, bu yükümlülükten muaf tutulmuş ya da sağlık veya eş durumu özrüne dayalı olarak bu yükümlülüğü ertelenmiş olmak,
f) Varsa atanacağı görev için öngörülen seçme sınavında başarılı olmak.
(2) Eğitim Kurumu yöneticiliklerine atanmak isteyenlerin; duyurusu yapılan yöneticiliklere başvuru tarihi itibariyle fiilen eğitim öğretim hizmetleri sınıfı kadrolarında çalışıyor olmaları şartı aranır.”
Yorum:
Yönetici olarak atanacağı okula öğretmen olarak atanabilme şartı getirildi
Değişiklikten önceki yönetmelik ile alanı itibari ile atanamayacağı bir okulda dersi olan öğretmenler o okula yönetici olarak atanabiliyor iken 7. maddenin (ç) bendinde yapılan bu değişiklikle öğretmenin yönetici olarak atanacağı okula, Talim ve Terbiye Kurulu Kararlarına göre alanı itibariyle öğretmen olarak atanabilme şartı getirilmiştir.
Yönetici olarak atanmak için eğitim öğretim hizmetleri sınıfı kadrolarında çalışıyor olma şartı getirildi
Talim ve Terbiye Kurulunun 07/07/2009 tarih ve 80 sayılı MEB Bağlı Eğitim Kurumlarına Öğretmen Olarak Atanacakların Atamalarına Esas Olan Alanlar ile Mezun Oldukları Yükseköğretim Programları ve Aylık Karşılığı Okutacakları Derslere İlişkin Çizelgeler için tıklayınız. https://ttkb.meb.gov.tr/dosyalar/80s...80_cizelge.pdf
Genel idare hizmetleri sınıfında görev yapanlar yöneticiliğe başvuramıyor
Duyurusu yapılan yöneticiliklere başvuru tarihi itibariyle Genel idare hizmetleri sınıfında görev yapanların başvurması engellenmiştir. Öğretmenlikte adaylığı kaldırılmış olmak kaydıyla Genel idari hizmetleri sınıfında görev yapanların görev süreleri yöneticilik süresinden sayılacak ama yöneticiliğe başvurabilmesi için eğitim öğretim hizmetleri sınıfı kadrosunda bulunması gerekmektedir.
--------------------------------------------------------------------------------
8. MADDE; YÖNETİCİ OLARAK ATANACAKLARDA ARANACAK ÖZEL ŞARTLAR
Değişiklik: Yönetmeliğin “Yönetici olarak atanacaklarda aranacak özel şartlar” başlıklı 8. maddesi komple değiştirilmiştir.
Eski hali: “Yönetici olarak atanacaklarda aranacak özel şartlar
MADDE 8 – (1) Özel eğitim kurumu yöneticiliklerine atanacaklarda ortopedik engelliler ilköğretim okulları ile özel eğitim meslek liseleri hariç işitme, görme veya zihin engelliler sınıf öğretmeni olmak; okul öncesi eğitim kurumu yöneticiliklerine atanacaklarda, okul öncesi veya çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmeni olmak; halk eğitimi merkezi ile öğretmen evi ve akşam sanat okulu yöneticiliklerine atanacaklarda herhangi bir alan öğretmeni olmak; rehberlik ve araştırma merkezi yöneticiliklerine atanacaklarda rehber öğretmen veya özel eğitim öğretmeni olmak; Anadolu imam hatip liseleri/imam hatip liseleri müdürlüklerine atanacaklarda Anadolu imam hatip lisesi/imam hatip lisesi meslek dersleri ya da din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olmak; mesleki ve teknik eğitim okul ve kurum müdürlüklerine atanacaklarda atanmak istenilen eğitim kurumuna atölye, laboratuvar ya da meslek dersleri öğretmeni olarak atanabilecek bir alan öğretmeni olmak; turizm eğitim merkezi yöneticiliklerine atanacaklarda otelcilik ve turizm meslek liselerine atölye laboratuvar veya meslek dersleri öğretmeni olarak atanabilecek bir alan öğretmeni olmak; mesleki ve teknik eğitim okul ve kurum müdür yardımcılığı ve müdür başyardımcılığı, Anadolu imam hatip lisesi/imam hatip lisesi müdür yardımcılığı ve müdür başyardımcılığı ile diğer eğitim kurumlarının her kademedeki yöneticiliklerine atanacaklarda ise Talim ve Terbiye Kurulu Kararlarına göre atamasına esas olan alanların karşılarında gösterilen derslerle sınırlı olmak üzere, atanacağı okul ve kurumda aylık karşılığı okutabileceği ders bulunmak şartları aranır.
(2) Fen liseleri ve sosyal bilimler liseleri yöneticiliklerine, bu eğitim kurumlarına Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmeliğe göre seçilerek öğretmen olarak atanıp, görev yapan ya da bu eğitim kurumlarında görev yaptıktan sonra herhangi bir nedenle ayrılmış olmakla birlikte yeniden bu eğitim kurumlarına sınavsız atanabilme hakkını kaybetmemiş olanlar arasından atama yapılır. (Danıştay 2. dairesinin 03/11/2010 tarihli ve E.No.2010/3883 sayılı kararı ile yürütmesi durdurulmuştur)
(3) Bilim sanat merkezleri yöneticiliklerine öncelikle bu eğitim kurumlarına seçilerek öğretmen olarak atanıp, görev yapan ya da bu eğitim kurumlarında görev yaptıktan sonra herhangi bir nedenle ayrılmış olmakla birlikte yeniden bu eğitim kurumlarına sınavsız atanabilme hakkını kaybetmemiş olanlar arasından atama yapılır.
(4) Bu maddenin ikinci ve üçüncü fıkralarında belirtilen şartları taşıyan aday bulunamaması durumunda bu fıkralarda sayılan eğitim kurumlarına diğer eğitim kurumlarında görev yapan adaylar arasından da atama yapılabilir. Bu şekilde ataması yapılanlar atanmış oldukları eğitim kurumu yöneticiliğinden ayrılmaları halinde durumlarına uygun eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanırlar. Bu eğitim kurumlarına yönetici olarak bu şekilde atanmış olanlar bu eğitim kurumlarından başka bir yönetim kademesine atanmak istemeleri ya da bu eğitim kurumları arasında yer değiştirmek istemeleri hâlinde bu Yönetmeliğin 7 nci maddesinde belirtilen genel şartları taşımaları gerekir.
(5) (C) tipi eğitim kurumlarına müdür olarak atanacaklarda; eğitim kurumlarında en az bir yıl yöneticilik yapmış olmak şartı aranır.
(6) (B) tipi eğitim kurumlarına müdür olarak atanacaklarda; eğitim kurumlarında en az iki yıl yöneticilik yapmış olmak şartı aranır.
(7) (A) tipi eğitim kurumlarına müdür olarak atanacaklarda; eğitim kurumlarında en az üç yıl yöneticilik yapmış olmak şartı aranır.”
Maddenin son hali: “Yönetici olarak atanacaklarda aranacak özel şartlar
MADDE 8 – (1) Fen liseleri ve sosyal bilimler liseleri yöneticiliklerine; bu eğitim kurumlarına seçilerek öğretmen olarak atanıp, görev yapan ya da bu eğitim kurumlarında görev yaptıktan sonra herhangi bir nedenle ayrılmış olmakla birlikte yeniden bu eğitim kurumlarına sınavsız atanabilme hakkını kaybetmemiş olanlar ile 19/12/2010 tarihli ve 27790 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri ve Sosyal Bilimler Liselerinin Öğretmenleri ile Güzel Sanatlar ve Spor Liselerinin Beden Eğitimi, Müzik ve Görsel Sanatlar/Resim Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce yürürlükte olan ilgili mevzuata göre her türlü Anadolu liselerine yazılı, sözlü ya da mülakat/uygulama sınavları sonucuna göre atanıp görev yapmış olan öğretmenler arasından atama yapılır.
(2) Bilim ve sanat merkezi yöneticiliklerine öncelikle bu eğitim kurumlarına seçilerek öğretmen olarak atanıp görev yapan ya da bu eğitim kurumlarında görev yaptıktan sonra herhangi bir nedenle ayrılmış olmakla birlikte yeniden bu eğitim kurumlarına sınavsız atanabilme hakkını kaybetmemiş olanlar arasından atama yapılır.
(3) Mesleki ve teknik eğitim kurumu yöneticiliklerine atanmak için başvuruda bulunan atölye, laboratuar ya da meslek dersi öğretmenlerinden, bu Yönetmelik eki EK-4 Yöneticilik Ek Puan Formunda belirtilen alan öğretmenlerine ayrıca ek puan verilir.
(4) Halk eğitimi merkezi ile öğretmenevi ve akşam sanat okulu yöneticiliklerine; herhangi bir alanda öğretmen olanlar arasından atama yapılır. Ancak, öğretmen evi ve akşam sanat okulu yöneticiliklerine atanmak için başvuruda bulunanlardan, bu Yönetmelik eki EK-4 Yöneticilik Ek Puan Formunda belirtilen alan öğretmenlerine ayrıca ek puan verilir.
(5) Bu maddenin birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü fıkralarında sayılan eğitim kurumlarının dışında kalan diğer bazı eğitim kurumu yöneticiliklerine; atanmak için başvuruda bulunanlardan bu Yönetmelik eki EK-4 Yöneticilik Ek Puan Formunda belirtilen alan öğretmenlerine ayrıca ek puan verilir.
(6) Yatılı İlköğretim Bölge Okulları hariç diğer eğitim kurumlarının;
a) Müdür başyardımcılıklarına atanabilmek için en az 1 yıl,
b) (C) tipi eğitim kurumu müdürlüklerine atanabilmek için en az 1 yıl,
c) (B) tipi eğitim kurumu müdürlüklerine atanabilmek için en az 2 yıl,
ç) (A) tipi eğitim kurumu müdürlüklerine atanabilmek için en az 3 yıl,
eğitim kurumlarında asaleten yöneticilik yapmış olma şartı aranır.
(7) Yatılı İlköğretim Bölge Okullarının;
a) Müdür başyardımcılıklarına atanabilmek için en az 1 yıl,
b) (C) tipi eğitim kurumu müdürlüklerine atanabilmek için en az 2 yıl,
c) (B) tipi eğitim kurumu müdürlüklerine atanabilmek için en az 3 yıl,
ç) (A) tipi eğitim kurumu müdürlüklerine atanabilmek için en az 4 yıl
eğitim kurumlarında asaleten yöneticilik yapmış olma şartı aranır.”
Yorum:
Fen liseleri ve sosyal bilimler liseleri yöneticiliklerine atamalarda daha önceki kazanılmış haklar saklı tutuldu.
Fen liseleri ve sosyal bilimler liseleri yöneticiliklerine; bu eğitim kurumlarına seçilerek öğretmen olarak atananların ve Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri ve Sosyal Bilimler Liselerinin Öğretmenleri ile Güzel Sanatlar ve Spor Liselerinin Beden Eğitimi, Müzik ve Görsel Sanatlar/Resim Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmeliğin yayın tarihi olan 19 Aralık 2010 tarihinden önce Anadolu liselerine yazılı, sözlü ya da mülakat/uygulama sınavları sonucuna göre atanıp görev yapmış olan öğretmenler arasından atama yapılacaktır. Fen liseleri ve sosyal bilimler liseleri yöneticiliklerine atamalarda daha önceki kazanılmış haklar saklı tutulmuştur.
Atamalarda sınav puanı + EK–2 Yönetici Değerlendirme Formundaki puan +EK–4 Yöneticilik Ek Puan Formunda belirtilen puanlar ile atama yapılacaktır.
Anadolu liselerine yönetici atanmasında bir öncellik yok
Anadolu liselerine Talim ve Terbiye Kurulu Kararlarına göre alanı itibariyle öğretmen olarak atanabilenler sınavı kazanmaları şartıyla yönetici olarak atanabileceklerdir. Daha önceden sınav kazananların ve atanma şartlarını taşıyanların Anadolu liselerine yönetici olarak atanmalarında bir ayrıcalıkları olmayacaktır.
Mesleki okul yöneticiliklerine her branştan öğretmen atanabilecek
Mesleki ve teknik eğitim kurumu yöneticiliklerine atanmada atölye, laboratuar ya da meslek dersi öğretmeni olma şartı kaldırılmıştır. Bu öğretmenlere sadece EK–4 Yöneticilik Ek Puan Formunda belirtilen ek puanlar verilecektir.
Kısacası Fen liseleri ve sosyal bilimler liseleri yöneticilikleri ve Bilim Sanat Merkezi yöneticiliklerine bu okullarda çalışan veya çalışma şartını kaybetmeyenler atanabilecektir.
Bunlar dışında kalan diğer tüm okul ve kurumlara Talim ve Terbiye Kurulu Kararlarına göre alanı itibariyle öğretmen olarak atanabilecek öğretmenler yönetici olarak atanabilecektir. Bu okulların alan öğretmenlerine ise (atölye, laboratuar ya da meslek dersi öğretmenleri gibi) yönetmeliğin EK–4 Yöneticilik Ek Puan Formunda belirtilen ek puanlar verilecektir.
Örneğin Bir Anadolu sağlık meslek/sağlık meslek lisesi yöneticiliklerine (müdür) olarak atanmak için başvuran bir Matematik Öğretmenin başvurusu alınacak aynı okula başvuran alanı; sağlık/hemşirelik, sağlık/acil sağlık hizmetleri, sağlık/anestezi ve reanimasyon, sağlık/çevre sağlığı, sağlık/diş protez, sağlık/ortopedik protez ve ortez, sağlık/radyoloji, sağlık/tıbbi laboratuvar ve sağlık/sağlık hizmetleri sekreterliği olanlara ekstra 20 puan verilecektir.
Alanı sağlık alanlarından bir olan öğretmenin puanı= sınav puanı + EK–2 Yönetici Değerlendirme Formundaki puanı + EK–4 Yöneticilik Ek Puan Formunda belirtilen yöneticiliklerine (müdür) verilen 20 puan, atanma puanı olacaktır. Eğer Matematik öğretmenin sınav puanı bu puanı geçiyorsa Matematik öğretmeni o okula yönetici olarak atanacaktır.
Eğer Alanı sağlık alanı olan bir öğretmen Anadolu sağlık meslek/ sağlık meslek lisesi yöneticiliklerine başvuru yapmaz ise Matematik öğretmeni atanabilecektir.
Yatılı İlköğretim Bölge Okullarına atanmada daha fazla tecrübe aranacak
Yatılı İlköğretim Bölge Okullarına atanacak yöneticilerin yöneticilik süreleri diğer okul ve kurumlara göre birer yıl artırıldı.