1-Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) Özel Eğitim Kurumları statüsünde olup, Üstün Yetenekli çocukların okulu dışında devam ettikleri bir eğitim kurumudur. Öğrencileri özel tanımlamalarla iki aşamalı bir süreçten sonra seçilmektedir.
Bu merkezlerde görev yapacak öğretmenlerin seçiminde özel kriterler uygulanmaktadır.
Milli Eğitime bağlı olarak en az 5 yıl görev yapan ve en az Yüksek Lisans yapmış olma şartları dikkat çekenleridir. Ayrıca öğretmen seçimi bir haftalık seminer, seminer sonrası sınav ve daha sonra da mülakat gibi aşamalardan sonra puan üstünlüğüne göre atamaları yapılmaktadır.
Bu kurumlara atanacak müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarının bu süreçten geçmiş kişilerden atama yapılması gerekmektedir. Önümüzdeki atamalarda bu şartları taşımayanları atanması bir takım hukuki sorunlar oluşturacağı muhakkaktır.
Şöyle ki; Özel seçilen öğretmenler derslere girebilmektedir. BİLSEM öğretmen seçiminden geçmeyen müdür yardımcıları 6 saat derse nasıl gireceklerdir.
Dolayısıyla BİLSEM Müdür Yardımcılığına atanacak olanlarla ilgili,
2- 26.03.2005 tarihinde yapılan Eğitim Kurumları Müdür Yardımcılığı Seçme Sınavı 07.05.2008 tarihinde yeniden değerlendirilerek, Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü tarafından internette duyurulmuş, yeniden değerlendirme sonucu tüm adayların sınav puanı değişmişti.
Bu son değerlendirme sonucunda sınav puanı yükselenler, müdür yardımcılığına başvuru yaptıklarında; ilk aldıkları puanlarla atanma hakkını kullandıkları gerekçesiyle başvuru yaptıkları yerlere atanamamışlardır.
Bu konuda açılan davalarda idare mahkemeleri, söz konusu kişilerin yeniden değerlendirme sonuçlarına göre, ilk sınav puanıyla atamaları yapılmış ve bir kez bu atanma hakkını kullanmış olsalar bile, sınavın geçerlilik süresi içerisinde yeniden atanma haklarını kullanmaları gerektiğine karar vermiştir.
Dolayısıyla 2005 sınav sonucuna göre müdür yardımcısı kadrolarına atanan ve şu an görevde bulunanlara veya bu görevinden daha sonra nakil veya istifa yoluyla ayrılmış olanlara bu atama döneminde Müdür Yardımcılığı kadrolarına başvurup başvuramayacaklarına dair,
3–2005 sınavını kazanan ama bu sınav sonucunu hiç kullanmayan ama 2006 sınav puanına göre Müdür Yardımcılığı kadrolarına atanan ve şu an görevde bulunanlara veya bu görevinden daha sonra nakil veya istifa yoluyla ayrılmış olanlara bu atama döneminde Müdür Yardımcılığı kadrolarına başvurup başvuramayacaklarına dair,
4-Öğretmenlere yan alanlarında dolayı Müdür Yardımcılığı kadrolarına başvurup başvuramayacaklarına dair,
5- Öğretmenlere Atandığı alan dışında Mezun olduğu alandan Müdür Yardımcılığı kadrolarına başvurup başvuramayacaklarına dair, (Bir Bakıma alan değiştirme imkânı)
6-Anadolu Meslek Liseleri ile bünyelerinde Anadolu Meslek Lisesi bulunan Meslek Liselerine yapılacak Müdür Yardımcılığı kadrolarına kimlerin başvuruda bulunabilecekleri ile ilgili olarak yönetmeliğin 7.maddesi 3 fıkrasındaki; “Anadolu statülü mesleki ve teknik eğitim kurumları yöneticiliklerine atanacak meslek dersleri, atölye ve laboratuvar öğretmenleri bakımından bu statüdeki kurumlarda görev yapma veya yapmış olma şartı aranmayacaktır.” hükmü gereğince meslek dersleri, atölye ve laboratuvar öğretmenleri açısından bir engelleme olmamasına karşılık, Kültür dersleri öğretmenlerine bir engelleme olup olmadığına dair,
7-Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi, İşitme Engelliler İlköğretim Okulu, Zihin Engelliler İlköğretim Okulları, Otistik Çocuklar İş Eğitim Merkezleri gibi özel okulların Müdür Yardımcılığı kadrolarına kimlerin başvurup başvuramayacaklarına dair,
MEB Yönetici atama kılavuzuna açıklama koymalıdır.
Ayrıca; "İmam-Hatip Liselerine kimler müdür olarak atanabilir?” haberimizde yer verdiğimiz Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün görüş yazısına göre İlköğretim Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Öğretmenliği Bölümleri mezunları “İmam-Hatip Liselerine Müdür Yardımcısı" olarak atanamayacaklardır.
Ahmet Kandemir
Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu
memurlar.net