GEREKÇE VE AMAÇLAR
Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) tarafından, çocuğun 0-6 yaş döneminde alması gereken erken çocukluk eğitiminin önemi konusunda kamuoyunu bilinçlendirmek, bu konuya her kesimden destek oluşturmak ve Türkiye’deki bütün çocukların okul öncesi eğitim hizmetinden yararlanabilmesini sağlamak amacıyla “7 Çok Geç” adlı bir kampanya düzenlenmiştir.
Çocuğun gelişiminde ve başarısında çok önemli olduğunu bildiğimiz erken çocukluk eğitimi Türkiye’de gelişmiş ülkelerde olduğu kadar yaygın değildir. 3-6 yaş arasındaki çocukların yalnızca %16’sı, 4-6 yaş grubunun %28,5'u, 5-6 yaş grubunda ise %32’si herhangi bir kurumsal eğitimden yararlanabilmektedir. Nüfusunun yarısından fazlası 25 yaşın altında olan, yılda 1.4 milyon bebeğin doğduğu ve 0-6 yaş grubunda 7 milyon çocuğun bulunduğu ülkemizde çocukların çoğunluğunun temel eğitim öncesinde bir destek eğitimi almadığı görülmektedir. Ayrıca; hizmetin genelde 4-6 yaş grubuna yönelik kurum merkezli olması ve bunların daha çok ülkenin gelişmiş bölgelerinde yer alması nedeniyle asıl hedef kitleye ulaşılamamaktadır.
AÇEV tarafından kampanya öncesinde erken çocukluk eğitiminin kamuoyundaki farkındalık düzeyini ve bireylerin bu konudaki tutum ve davranışlarını tespit etmeye yönelik olarak yapılan araştırmanın sonuçları; 0-6 yaş döneminde çocukların çoğunlukla anneleri tarafından bakıldığını ve kurumsal eğitim alabilen çocuk sayısının düşük olduğunu göstermektedir. Bu araştırmada, aileler tarafından erken çocukluk gelişimi programlarına genelde ilköğretime hazırlık açısından bakıldığı da görülmüştür. Bu durum taleplerin bu doğrultuda oluşmasına ve sistemin de buna göre planlanmasına yol açmaktadır. Bunun yanı sıra kamu kurumlarındaki ana sınıflarında ailelerden özellikle beslenme için katkı payı şeklinde ücret alınması ve özel okulların ücretlerinin yüksek olması da bu dönemde eğitime katılımı engellemektedir.
Bu yaşlardaki eğitim eksikliğinin sonradan giderilmesinin neredeyse imkansız olduğu göz önünde bulundurulduğunda bu tablo gelişmiş ülkeler düzeyine yükselmeye çalışan bir ülke açısından hiç de iç açıcı değildir.
Oysa, AB üyesi ülkelerinde okul öncesi eğitime başlama yaşının 3’e kadar çekilmesi konusunda hazırlıklar yapılmaktadır. Çocuklar kendi yaş grupları içinde gelişim özelliklerine uygun olarak eğitim almakta ve aileler de bu konuda onları desteklemektedir. Ülkemizde ise, temel eğitim öncesinde hiç eğitim almadan, 7 yaşında okula başlayan çocuklar, bir yılı eğitime hazırlanmak için kaybetmekte, gelişmiş ülkelerdeki yaşıtlarından daha geride hayata başlamaktadırlar.
Bu nedenle, eğitime başlama yaşının 7’den öne çekilmesi toplumsal bir ihtiyaçtır ve bu konuda hem kamuoyunda bir hareket başlatmak hem de paydaşlar ile birlikte uygun politikalar geliştirmek suretiyle kamu kurumlarında baskı oluşturmak önemli görünmektedir.
“7 Çok Geç” Kampanyası’nın nihai hedefi de; çocukların eğitime başlangıcının 7 yaşa bırakılmaması, bu alanda yer alan eğitim kurumlarının yaygınlaştırılmasını sağlamak amacıyla çeşitli kesimlerden destek oluşturulması ve eğitim politikalarında köklü bir değişikliğin yolunun açılmasıdır.
ALINTI