1- Kendinize, ilk iş olarak bir hedef belirleyin: Yani mühendis, avukat, işletmeci, psikolojik danışman ya da öğretmen olabilirsiniz. Ama sizin gerçekte amacınız ne? Uzun vadede neler planlıyorsunuz yaşamınızda? Bunu belirleyin.
2- Yaşamda arzularınız istekleriniz olabilir: Lütfen yeri geldiğinde duygularınızı açığa vurmaktan çekinmeyin. Duygularınızı bastırmayın ki sonrasında kafanızda acaba böyle mi yapsaydım şeklinde bir soru işareti belirmesin.
3-Zor ve stresli bir durumla karşılaştığınızda eğer karar vermeniz gerekiyorsa bunu iki şekilde yapın:
a-Öncelikle alacağınız kararı söylediğine güvendiğiniz insanlara danışın: Bir çok insana danışın ki ortak bir sentez oluşturup en doğru kararı verebilesiniz.
b-Alacağınız kararın üzerinde sıkı düşünün: Kararınızı alın, ancak kararınızın sonucunda ne olursa olsun bu kararı sizin, kendinizin büyük bir cesaretle verdiğinizin farkında olun. Alacağınız kararlarda elbetteki diğer insanlara da danışmalısınız. Ancak son kararı siz vereceksiniz. Bunu untmayın.
4- Aklınızın sizi kontrol için değil ,size yardım için yaratıldığını unutmayın.
5- Problemleriniz ne kadar sert olursa olsun, siz siz olun problemlerinizle aynı sertlikte mücadele etmeyin: Böyle bir durumda probleminizi kazanabilirsiniz belki. Ama Bu çetin çarpışma sizden de çok şeyi götürür. İşi bir miktar zamana bırakın. Unutmayın zaman en önemli tedavi ve olumlu enerji birikimi kaynağıdır.
6- Kendinize güvenin: Şunun farkında olun; siz bu yazıyı okuduğunuz sırada birden bire geçmişi düşünün. Okul hayatınızı, aile içindeki aile kavgalarını, mahallede arkadaşlarınızla yaptığınız kavgalarınızı... Şimdi birde şöyle düşünün, bütün bu Zorlukları nasıl aştınız? Tabi ki siz aştınız ve şu anki yaşınıza kadar geldiniz. Türlü yöntemlerle... Eğer bu yaşa kadar türlü zorluklar yaşayıp bu yaşa kadar geldinizse, bundan sonrada karşınıza çıkacak türlü zorluklar olacaktır ve siz bunuda aşmak zorundasınız. Yaşam adına... Bunun farkında olun.
7- Başkalarına olan bağımlılığınızı azaltın: Bu sizin kendinize olan özsaygınızı geliştirecek ve sizin benlik algınızıda genişletecektir.
8- Geçmiş deneyimlerinizi sık sık hatırlayın.
9- Kendinizi tanımaya çalışın ve bunun için de kendinize zaman ayırın, fırsat verin.
10- Yaşamda esnek olmaya çalışın. Kendinizi ve başkalarını sık boğaz etmeyin.
11- Yaşamınızı planlı ve organizasyonlu yaşayın.
(Alıntıdır)